ja sadziłem szczypior, pietuszkę naciową, bazylię, oregano - 'do kuchni'. Królikowi marchew, trawę, pszenicę. Warzywa do kuchni były w plastikowych skrzynkach - idealne na parapet i wyrósł istny małpi gaj (który potem mój Sraluch zrównał z ziemią). Dla królika to trawę w płytkiej i szerokiej donicy, pszenicę w ciut głębszej i bardziej masywnej, a marchew w głębokiej. Trwawy (w tym zboża) wyrosną na każdej ziemi - uniwersalna starczy. Musi być lekko wilgotna, prawie sucha. Donicę można postawić w niezbyt nasłonecznionym miejscu żeby wyrosło wysokie i bujne, a potem przestawić w nasłonecznione. Co wieczór zraszać odrobiną wody, podlewać do podstawki wodą oczywiście odstaną. Nie można przesadzać z wilgocią bo ziemia zapleśnieje.
Marchew nie ma specjalnych wymagań ale w doniczce ciężko o to żeby wyrosła - często dzieje się tak że wypuszcza łodyżkę, dwa listki i koniec - usycha. Marchew, pietruszkę, seler itp. warzywa trzeba sadzić metodą "małych kroków" - ziarenka + malutka doniczka (np. kubek po danonku) i jak podrośnie, umocni się to dopiero do dużej donicy/ziemi. Gleba musi średnia - piaszczysto-gliniasta i koniecznie lekko kwaśna (ok Ph 6), w warunkach domowych dobrze sprawdzi się też ziemia lekka - mamy możliwość częstego podlewania, a lepsza wentylacja podłoża nie zaszkodzi. Z nawozami nie przesadzać. Marchew to roślina dwuletnia.
Jak pietruszka to lepiej naciowa - wymagania standardowe - nie za zimno, nie za ciepło, nie za sucho, nie za mokro
Ziemia uniwersalna. Można ją posadzić razem z bazylią (najpierw bazylia - jak podrośnie to dopiero pietruszka). P. naciowa ma malutkie bardzo aromatyczne korzonki - jak królik je odkryje to trzeba pilnować bo przekopie i powygryza. Liście są również bardziej aromatyczne niż u korzennej. Są dwie odmiany - z gładkimi listkami i z "niegładkimi"
Szczypioru króliki nie jedzą, ale w celach "ludzkich" polecam odmianę drobną. Można kupić w sklepach ale po zjedzeniu naci należy cebulki przesadzić do zwykłej ziemi i większej donicy.
Często na opakowaniach z nasionami pisze w jaki sposób sadzić. Jeśli jakieś warzywo wymaga gleby kwaśnej to w takiej o odczynie zasadowym nie wyrośnie. Przy hodowli w pomieszczeniach przydatny jest nawilżacz powietrza. Jeśli jest wybór to donice stawiać na oknie wschodnim, południowym lub południowo-wschodnim.