Autor Wątek: Podstawowa karma  (Przeczytany 16251 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

madziallena

• Gość
Podstawowa karma
« dnia: Luty 16, 2009, 08:31:17 am »
Witam !Mojemu królikowi pojade zwykła karmę przeznaczona dla tego typu zwierzątek .Jak narazie podaje ją raz na dzień ,bo obawiam sie ze moj królik zbytnio urośnie. Czy karma ma być podawana kilka razy dziennie? Czy ma być caly czas w dostępie dla królika?

Aneczka

• Gość
Podstawowa karma
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 16, 2009, 09:46:08 am »
To ile królik urośnie nie ma żadnego zwiąku z karmą!! Dziewczyno, czy jak Ty byś mniej jadła to byś bła mniejsza?? W najlepszym wypadku byłabyś po prostu głodna!!
Nie możesz dawać tak mało jeść królikowi. Jeżeli to młode zwierzątko, to powinnaś mu dawać 2 razy dziennie po dwie duże łyżki granulatu, a jeszcze lepiej 4 razy po łyżce, koniecznie sianko, non stop musi byc świeże w klatce. Zacznij też wprowadzać jakieś suszki i zieleniene (najlepiej od okolo 11 tygodnia) a, jak to piszesz:
Cytat: "madziallena"
zwykła karmę przeznaczona dla tego typu zwierzątek

zastępuj pomału granulatem (najlepiej cuni complete).
I poczytaj sobie troszkę, bo założyłaś masę nowych tematów, a większość z nich już było i to nie raz.
A poza tym, nie głódź zwierzątka - NIE BEDZIE MNIEJSZE, W OGOLE GO NIE BEDZIE!!

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
Podstawowa karma
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 16, 2009, 09:49:54 am »
madziallena, nie ma czegoś takiego jak "zwykła karmę przeznaczona dla tego typu zwierzątek"  :> Jaka to zwykła, a jaka niezwykła? Karma ma nazwę i producenta - jeśli nie podasz tych informacji, nie wiemy, czym karmisz i czy jest to dobre.

Na forum jest dział tematyczny <<Dieta>> - poczytaj, wszystkiego się dowiesz. To czy karma ma być cały czas dostępna, czy dwa razy dziennie zależy od wieku króliczka - nie wiemy, w jakim wieku jest Twój. Dajesz mu coś oprócz tej karmy? Jakieś warzywa/zieleninę?
(...)obawiam sie ze moj królik zbytnio urośnie

Jak to przeczytałam, to mi kapcie spadły  :bejzbol Jak można coś podobnego powiedzieć w ogóle?! Królik urośnie niezależnie od tego, czy będziesz mu skąpić jedzenia  :oh: Najwyżej będzie chory i niedożywiony  :dobani
A jak już urośnie (jest to nieuniknione i lepiej oswój się z tą myślą), to co z nim zrobisz? ...Okropne :/
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

Offline Punisia

• Użytkownik
  • *
Podstawowa karma
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 16, 2009, 10:13:45 am »
He he ja narazie daje Puni karmę Chrumiś ale skoro mówicie że granulat jest lepszy kupię jej i zacznę do niego przyzwyczajać :) Tylko niewiem czy będzie to jadła bo ją ciężko przyzwyczaić :) Pozdrawiam  !! bosniak, rozbawiłaś mi tymi kapciami : :DD
Pamiętaj, nawet strachliwy królik ma w swej nazwie króla. :bunny:

madziallena

• Gość
Podstawowa karma
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2009, 11:57:59 am »
Mimo iż krytyka jest negatywna,bardzo dziekuje. :bukiet

Aneczka

• Gość
Podstawowa karma
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2009, 12:44:15 pm »
Nie rozumiem, w czym się chciałaś upewnić, że głodzisz zwierzka i zle go karmisz??
To możesz czuć sie upewniona - Twoj króliczek jest głodzony i zle karmiony!!

Negatywna reakcja?? A czego sie spodziewałaś?? że powiemy - cudownie, to my też przestaniemy karmić nasze uszaki i wszystkie beda takie "malutkie"...??

Nie rozumiem... :/  :/

Offline katarynka1984

• Użytkownik
  • *
Podstawowa karma
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 16, 2009, 12:46:07 pm »
nie negatywna reakcje,ale dziewczyny tłumacza ci jak masz postepować i nic negatywnego w tym nie ma!!!
dobrze widzi się tylko sercem,najważniejsze jest niewidoczne dla oczu...

Człowiek - czy to naprawdę brzmi dumnie???
http://www.youtube.com/watch?v=bEgvc4Ei2pQ

Aneczka

• Gość
Podstawowa karma
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 16, 2009, 12:54:32 pm »
Dokładnie, staramy Ci się wytłumaczyc , że popełniasz bardzo duży błąd, który może sie odbić na zdrowiu, albo i życiu Twojego króliczka. W tym dziale znajdziesz wile rad jak karmić zwierzątko.
Nie wiem ile masz lat i gdzie przeczytałas o tym, że nie karmiony króliczek nie urośnie (w sumie racja, bo zanim urośnie, zdechnie z głodu, więc jakiś sens w tym jest), ale to naprawde totalna bzdura!!
Chcemy Cie poprostu powstrzymać przed krzywdzeniem króliczka wynikającym z braku wiedzy.
Nie ma sie o co obrażać, tylko poczytać (szkoda, ze nie zrobiłaś tego zanim króliczek zamieszkał u Ciebie)) i zmienić jak najszybciej postępowanie

Nuna

• Gość
Podstawowa karma
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 16, 2009, 13:11:22 pm »
Moze to i smieszne lub szokujace, ale slyszalam i czytalam juz nie raz tekst " nie dawaj krolikowi marchewki bo ci urosnie na 4 kg krola" "lub karm tylko suchym pokarmem bo jw." i takie rady czasami dostaja ludzie od pracownikow sklepow zoologicznych. To co sie dziwic dziecku.

Madziallena w jakim wieku jest Twoj uszak ?

Offline Wataha

• Członek SPK wspierający/honorowy
Podstawowa karma
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 16, 2009, 13:13:30 pm »
Już parę razy słyszałam, że jak królikowi będzie się dawało mało jedzenia to będzie "prawdziwą" miniaturką bo nie urośnie.
Ludzie nie wiedzą jak wygląda miniaturka... myślą że królik będzie taki malusi jak w chwili kupna, a potem pretensje, że ich w sklepie oszukali bo królik urósł a miała to być miniaturka  :oh:
Teraz tyle osób ma Internet, wystarczy przed zakupem zwierzaka wpisać w wyszukiwarce dane słowo i poczytać parę for jak należy o niego dbać, jakie kupić akcesoria, karmę itp. ale się nie chce prawda? Kiedyś nie było Internetu, żeby się czegoś dowiedzieć o np. szczurze spędzałam po szkole mnóstwo czasu w księgarni czy w bibliotece. A teraz ludziom ciężko wpisać w google "czym żywić królika" normalnie brak słów...

madziallena

• Gość
Podstawowa karma
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 16, 2009, 13:27:17 pm »
Kicuś jest u mnie pól roku,a ile ma doklanie nie wiem,bo zostal wyrzucony z rodziny która go nie chciała,ale będzie miał gdzieś tak z rok...I niech nikt nie pomyśli ZE BYL GLODZONY PRZEZ POL ROKU ! Ostatnio zaczełam go mniej karmić bo przez te pol roku bardzo urósl i myślałam ze to jest spowodowane zbyt duza iloscia jedzenia w jego brzuszku. :(  :(

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
Podstawowa karma
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 16, 2009, 13:31:39 pm »
Rocznemu królikowi dajemy łyżkę stołową granulatu rano i łyżkę wieczorem. Oprócz tego warzywa i zielonkę.
Jesteś z Krakowa, więc nie będziesz mieć żadnych problemów z zakupem odpowiedniego granulatu (jeśli jeszcze nim królika nie żywisz), np. Cuni Complete, Cuni Duo.

Jaką karmę je Twój króliczek? Dajesz mu sianko?

Aneczka

• Gość
Podstawowa karma
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 16, 2009, 13:45:10 pm »
Ostatnio zaczełam go mniej karmić bo przez te pol roku bardzo urósl i myślałam ze to jest spowodowane zbyt duza iloscia jedzenia w jego brzuszku.  

Nie ma co plakać nad rozlanym mlekiem, poczytaj, zastosuj sie do rad Bośniaka, a na to, ze królik rośnie, nie ma rady, genów nie zmienisz jak mu będziesz dawała mniej czy więcej jedzonka.

P.S: a ja bym nawet chciała, żeby Frotek okazał sie nie-do-konca miniaturką... Może nie od razu 8kg bydlaczek, ale takie 3,5 -4kg, było by całkiem fajnie (ale nie karmie go więcej, żeby urósł :PP)

madziallena

• Gość
Podstawowa karma
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 16, 2009, 13:51:07 pm »
Je karme Animals. Sianko ma ZAWSZE 'przy sobie' i nigdy mu go nie brakuje. :lol
Warzywa,owoce oczywiście też dostaje,ale głownie jako przysmak.

Offline Wataha

Podstawowa karma
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 16, 2009, 13:52:41 pm »
Animals to bardzo zła firma, trują się nią zwierzęta :(

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
Podstawowa karma
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 16, 2009, 13:55:21 pm »
A z jakiego rejonu (dzielnicy) Krakowa jesteś?

madziallena

• Gość
Podstawowa karma
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 16, 2009, 13:56:12 pm »
Uszek je ją bardzo chętnie.Dostaje także jezdzenie z Meganu,jak narazie nie narzeka.:icon_8P

Aneczka

• Gość
Podstawowa karma
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 16, 2009, 13:59:11 pm »
Warzywa,owoce oczywiście też dostaje,ale głownie jako przysmak.

Owoce jako przysmak - ok.
Ale u rocznego królika zieleninka to powinna byc juz podstawa, do której granulat jest jedynie dodatkiem.

Offline Wataha

Podstawowa karma
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 16, 2009, 13:59:38 pm »
A dlaczego ma narzekać skoro to istna bomba kaloryczna, pełna kolorowych, niezdrowych pierdół? Bosniak dobrze ci radzi, dla uszatka zdrowy jest granulat :)

Aneczka

• Gość
Podstawowa karma
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 16, 2009, 14:03:16 pm »
Dokladnie tak jak mowi Wataha, króliczek będzie jadł ta karme tak samo chętnie jak Ty czekolade z orzechami. Sama pomysl co by było gdybyś na dłuższą mete żywiła się czekoladą?? To samo dotyczy króliczka - nic dodac, nic ująć
Króliczek wybiera to co samaczne i nic dziwnego, skoro ma wybor, wyjada lakocie, a nie pelnowartosciowy pokarm...