Mam podobny problem ze swoim krolikiem. Czasami bardzo szybko oddycha, az podskakuje mu cala glowka,jak przyloze ucho do jego noska to slychac swiszcacy oddech, tez czesto odpoczywa.Nosek nie jest zaczerwieniony, nie ma wyciekow, czasem jest wilgotny, ale tylko troszke.Z mojej obserwacji nie jest to ani przeziebienie(nie kicha, albo bardzo zadko,nie ma kataru, strupkow..) ani przegrzanie(staram sie zeby zawsze bylo chlodno w pokoju,zreszta on i tak zazwyczaj nie lezy na dywanie, tylko na zimnej podlodze).Nie wiem czy to jest po prostu taki sposob chlodzenia sie u kroliczkow, moze wszystkie kroliki tak maja.Mam czasem wrazenie ze moze to byc rowniez reakcja stresowa.Potrafi lezec spokojnie i gdy zaczynam go glaskac dostaje czesto takiego napadu szybkiego oddychania.Dla mnie to dziwne bo Klopsik jest bardzo zadomowiony, biega caly dzien po mieszkaniu, i jest nadzwyczaj towarzyski. Niepokoi mnie to, poniewaz gdy byl mniejszy nigdy tak szybko nie oddychal. Bede wdzieczna za jakies informacje,pozdrawiam