Autor Wątek: drugi królik, jaka płeć?  (Przeczytany 15307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

abeegail

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« dnia: Maj 25, 2005, 13:02:12 pm »
Chciałabym zaadoptować drugiego królika. Mam już jednego 2-letniego i nie wiem czy bardziej odpowiedni dla niego byłby drugi samiec czy samiczka? Jak wyglądałaby sytuacja w obydwu przypadkach? Chcę zaznaczyć, że mój uszatek jest spokojny i wesoły. :)

Offline kapi

• Członek SPK wspierający/honorowy
    • http://www.kapiszonek.prv.pl
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2005, 10:52:06 am »
Większe szanse na zaprzyjaźnienie jest jeśli to samica przychodzi do samca.
Ale wtedy trzeba by wysteryzliować samca a najlepiej oboje.
Któryś królik będzie musiał rządzić w związku.  Poza tym bez kastracji nie będą mogły mieszkać razem i kontakt byłby minimalny.
Króliki są stadne i o wiele lepiej czują się z towarzyszem niż same.
zapraszam do obejrzenia zdjęć moich króliczków >> http:///www.kapiszonek.prv.pl/kapi.html
i do lektury artykułu o zaprzyjaźnianiu >> http://www.porady.kroliki.net/zaprzyjaznianie.html
Każdy ma takiego królika na jakiego sobie zasłużył ;-)  
spk@kroliki.net

Chri$

• Gość
odwrotna sytuacja
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 26, 2005, 22:14:41 pm »
a jesli niekastrowanemu krolowi chcialbym zapewnic wysterylizowana towarzyszke zycia, to byloby dobrze? zaprzyjaznia sie czy lepiej jego tez wykastrowac??

zastanawiam sie z czysto "faceciego" pktu widzenia, bo raczej nie zdecyduje sie,zeby zawiesc mojego krola na obciecie khm...wiecie czego  8)

anUSZka

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 26, 2005, 22:33:53 pm »
Nie będzie dobrze. Zawsze oba kroliki powinny byc wykastrowane, obojetnie jakiej są płci, bo inaczej ten niewykastroany będzie terroryzował wykastrowanego. To by było okrutne.

A tak w ogóle to he he he... czego się faceci boją, że ich weterynarz z królikiem pomyli?   :>

Chri$

• Gość
oj nie :)
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 28, 2005, 12:37:47 pm »
Cytat: "anUSZka"

A tak w ogóle to he he he... czego się faceci boją, że ich weterynarz z królikiem pomyli?   :>

oj nieee tego :) ale wiesz, facet faceta wiezie na obciecie interesu  :( jak to wyglada :(

anUSZka

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 28, 2005, 16:53:24 pm »
Interesu sie nie obcina, tylko dodatki odejmuje ;)

Mnie to troche bawi, bo jakoś kobiety nie reagują tak na sterylizację samic, jak faceci na kastrację samców, jakiś lęk pierwotny czy cos? Zawsze myślałam, że faceci powinni się cieszyć ze zneutralizowania króla ganiającego po domu tylko z jedną myślą...

Chri$

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 28, 2005, 18:48:34 pm »
coz, nazwijmy to solidarnoscia jajnikow tylko ze w druga strone  :lol:  :lol:  :lol:

Moli

• Gość
Odpowiedź na:Co mam zrobić jeśli chcem drugiego króliczka?
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 13, 2005, 15:28:58 pm »
Ja mam dwa króliki i na początku samiec a potem samiczka.Odrazu nie było tak źle i teraz  jest już dużo lepiej.Jeśli chcesz mieć dwa w jednej klatce musisz je pierw troche przyzwyczaić do siebie.A jeśli w oddzielnych klatkach to wszysto dobra.Ale myśle że chcesz je mieć razem to pierwsze co zrób to je na troche wpuść do siebie tylko jedna rzecz pilnuj iche żeby za dużo sie nie stało.

anUSZka

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 13, 2005, 17:13:12 pm »
Moli, czy Twoje kroliczki sa wykastrowane?  w jakim sa wieku?

Moli

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 16, 2005, 17:27:04 pm »
Znaczy Moli ma około 5 lat a Szarak ma 6 lat.Będę im nidługo obcinać pazurki.

anUSZka

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 16, 2005, 18:55:54 pm »
Bardzo ladny wiek! :D

A sa wykastrowane? maja do siebie dostep czy nie?

Moli

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 21, 2005, 18:40:05 pm »
Znaczy mama nie pozwala żeby miały dostęp do siebie ale...może kiedyś.A nie były wykastrowane a jak będzie trzeba....to trudno.

anUSZka

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 21, 2005, 19:26:14 pm »
W takim razie mama ma racje - nawet najmniejsze dopuszczenie skonczyloby sie maluchami, a to oznacza tylko klopoty: nie wiadomo, czy wszystko byloby dobrze zdrowotnie, a nawet gdyby wszystko bylo dobrze, to znaleznienie dobrych domow jest b. trudne (czasami jest sporo chetnych, tylko im sie kroliki szybko nudza i je porzucaja :((

Gdybyscie kiedys wykastrowali kroliki, to moglyby bez przeszkod zyc razem, to jest naprawde b. fajne :D

Moli

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 01, 2005, 20:44:06 pm »
Może i fajne nie wiem ale wiesz..Moli jak na swoją chorobe jest bardzo rozbrykana :mrgreen: .Np.jak stołek ma około 30cm to Moli skoczyła asz ponad ten stołek. :hehehe: .A Szarak nie jest chory ale zato jest bardzo spokojny.

anUSZka

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 02, 2005, 00:00:54 am »
no, niezle jej humorek dopisuje mimo choroby :D

Moli

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 02, 2005, 22:56:16 pm »
Racja ona była taka od małości.Np.jak była jeszcze taka mała jak dobiero urodzona no troche większ tak pi razy dźwi miesiąc może dwa albo więcej pierwsze co zrobiła to weszła za fotele i teraz cały czas tam wchodzi. :mrgreen:

anUSZka

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 03, 2005, 17:12:58 pm »
Na pewno sie z nia nie nudzisz  :diabel:

Moli

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 03, 2005, 21:18:57 pm »
Masz racje anUSZka jak nią wypuszcam to później niemoge jej złapać :hehehe: .
Tagże wiesz z nią to tak jest. :>

Moli

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 27, 2005, 15:48:36 pm »
A wczoraj jak sobie Szarak biegał to niemógł sie odczepić od Moli.A  ona się tylko na niego wkurzała choć niewiem czemu bo myślę że się lubią.

Magdi

• Gość
drugi królik, jaka płeć?
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 18, 2006, 09:06:45 am »
Wszystko fajnie , tylko żę ja mam 0,5 rocznego samca zaznaczam że jest wykastrowany  :D  . Chce sprezętować mu koleżanke , TYLKO JAK PRZEKONAĆ MAME ??
Ledwo się na kajtka zgodziła , a ja teraz chce dla niego samiczke !
Czsem delikatnie poruszma ten temat ale słysze standardowe NIEMA MOWY , NAWET O TYM NIE MYŚL , MASZ KAJTKA I STARCZY  ;(  ;(  ;(  . Wiem że królaskom lepiej się żyje w stadzie , i może z tąd mija chęć do drugiego uszatka . Tylko teraz poradźcie jakich użyć argumentów w rozmowie z mamą żęby się zgodziła ?? Bardzo prosze o pomoc .
Z góry dziękuje za szybką odpowiedź .