Autor Wątek: Otwarte oczka :(  (Przeczytany 18713 razy)

Naavy

• Gość
Otwarte oczka :(
« dnia: Sierpień 10, 2008, 14:45:40 pm »
Miałam śliczną, białą króliczke od 6 lat :( w nocy, z 31 lipca na 1 sierpnia moja piękna Diament umarła  :(
Rano, jak się obudziłam o 6, już leżała sztywno w klatce :( mam takie pytanie... dlaczego miała otwarte oczy?? Chciałabym wierzyć, że umarła w śnie, nie cierpiąc...

Sen

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 10, 2008, 14:58:23 pm »
Naavy, bardzo mi przykro

I imię królika, który odszedł wpisujemy w rubryce w profilu "za Tęczowym Mostem".

Martiff

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 10, 2008, 17:42:27 pm »
Umarła mając otwarte oczy. Czyli nie we śnie....

Offline Lena

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 10, 2008, 19:53:25 pm »
Może obudziła się chwile wcześniej aby ostatni raz spojrzeć w stronę opiekuna którego kochała ;( ;( ;(

Martiff

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2008, 10:44:29 am »
...HHmmm...

Może... ale to takie bardziej smutne.

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2008, 13:48:46 pm »
Króliki znane są z tego, że czasem śpią z otwartymi oczkami, moja Trunia też umarła mając oczka otwarte, póżniej moja mama jej zamknęła :( . Naavy,  bardzo mi przykro :(  To dla Twojej Diament ['] ['] ['] niech szczęsliwie biega za tęczowym mostkiem! Trzymaj się :przytul  Może kiedyś zdecydujesz się na przygarnięcie króliczego serduszka :heart . Wiem, że to może nie odpowiednie pytanie w tym czasie, ale czy mogłabyś powiedzieć czy Twoja królinka wczesnej na coś chorowała ??  Czy odeszłą tak nagle ?  Czy 6 lat to jej wiek? Jesli tak to nie była jeszcze w podeszłym wieku...
Trunia ['] na zawsze w moim :heart

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 11, 2008, 14:45:04 pm »
Bardzo mi przykro
  • . Mój Groszek często śpi z otwartymi oczami.

Naavy

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 11, 2008, 16:13:49 pm »
Chorowała w październiku, ale po wizycie u weterynarza było tylko lepiej. Potem nic a nic :( Chyba, że czegoś nie zauważyłam?... W tym dniu była słaba, leżała w moim pokoju w innych miejscach niż zwykle, cały dzień leżała i tylko zmieniała pozycje. Miałam z Nią iść na następny dzień do lekarza, nie zdążyłam :( 6 lat to Jej wiek w przybliżeniu, nie byłam przy narodzinach ale była mała jaką Ją kupowałam :( No to w końcu nie wiem, czy to możliwe że śpią z zamkniętymi oczami?... Lena, Diament leżała na drugim boku, przeciwnym do mnie, więc na mnie nie spojrzała :(
Przygarnęłabym nowe stworzenie, ale Mama mówi, że nie przeżyje drugiej śmierci kogoś kochanego :( w sumie coś w tym jest :(

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 11, 2008, 17:17:48 pm »
Naavy, może chorowała na coś, co nie dawało objawów, a może poprostu zasnęła ze starosci, choć jak dla mnie stara nie była, sama mam królisia, który ma 5 lat i miesiąc, dlatego się przestraszyłam... Nie obwiniaj tylko siebie, czasem tak juz niestety jest, że nie ma się wpływu na długosc życia zwierzaka. Kroliki potrafią ukrywać swoje cierpienie, one nie powiedzą, czasem jakiś narząd wewnetrzny przestaje funkcjonować tak nagle, bez oznak choroby i ratunku już nie ma, to bardzo przykre, kiedy nie możemy nic zrobić, jedyną radą byłoby badać krolika pod wszystkimi względami co roku, ale tego nikt nie wykonuje...
Z otwartymi oczami kroliki śpią i to całkiem normalne, nie przejmuj się tym, bo to nic dziwnego i nic nie oznacza... Moja mama tez po smierci Truni powiedizała ze nie chce już miec zadnych zwierzat, bo bardzo przezyła jej smierc, ale równie mocno wszyscy w domu kochamy króliki i pustka jaka wtedy zapanowała przewyzszyła nad smutkiem, po 3 tygodniach pojawił się Szaruś :), nie wyobrazamy sobie poprostu by w domu nie było królika! Kazdy jednak jest inny, wiec nie mogę powiedzieć, że u Ciebie będzie tak samo... Trzymaj się :przytul

Naavy

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 11, 2008, 18:22:38 pm »
Moja Mama też chce królika, mimo tego co mówi, czuję to :) mam nadzieje, że Diament jest szczęśliwa ... Bardzo dziękuje za słowa otuchy :*
Mam nadzieje, że rzeczywiście odeszła we śnie...
To Jej ostatnie zdjęcie :( :
http://img107.imageshack.us/img107/1825/01lv1.jpg

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 11, 2008, 18:56:54 pm »
przykro mi z powodu odejscia Twojego ucholka

na zdj. widac,ze jej cos dolegalo,smutna byla

jak zauwazy sie,ze ucholkowi cos dolega to nie zawsze mozna czekac z  wizyta do
weta,nieraz bywa za pozno
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
- Albert Einstein

Martiff

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 11, 2008, 18:59:25 pm »
Naavy,

Naprawdę śliczna....

mru

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 12, 2008, 11:17:19 am »
Bardzo mi przykro z powodu śmierci króliczka, wiem jaki to ból.

Cytat: "Naavy"
Chorowała w październiku, ale po wizycie u weterynarza było tylko lepiej. Potem nic a nic :( Chyba, że czegoś nie zauważyłam?... W tym dniu była słaba, leżała w moim pokoju w innych miejscach niż zwykle, cały dzień leżała i tylko zmieniała pozycje. Miałam z Nią iść na następny dzień do lekarza, nie zdążyłam :(

Według mojego doświadczenia powyższe objawy mogłyby wskazywać na jakiś problem z jelitami, prawdopodobnie wzdęcie lub zator (lub jedno i drugie). Gdy królik odczuwa ból brzucha pokłada się charakterystycznie wypinając tyłek, często zmienia pozycje. Mój Niuniek od małego ma problemy jelitowe, wielokrotnie obserwowałam, jak pokłada się, i tak jak piszesz - w inne miejsca niż zwykle, jest osowiały, nie przyjmuje pokarmu i ma zapadłe boki. W takich sytuacjach istotny jest czas działania. Niestety nie zawsze łatwo szybko rozpoznac objawy, bo króliki potrafią ukrywać choroby, albo nie znamy go na tyle, żeby zauważyć zmiany, poza tym nie jesteśmy przy zwierzaku 24 godziny na dobę. Jeśli pogorszenie nastąpi w nocy, to rano niestety może już byc za późno na ratunek.
Bardzo ważne jest też obserwowanie bobków królika, bo one nam najczęściej wskazują czy zwierzak nie ma problemów trawiennych.

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 12, 2008, 15:46:07 pm »
Jaka sliczniutka była... :)  :heart

Arnopol12

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 21, 2008, 15:23:17 pm »
Wiem jak przeżywasz śmierć królika miałem to samo z Pusią płakałem 7 dni... :(  :(  :(
WTRAZY WSPÓŁCZUCIA

Offline Lestat

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 09, 2008, 22:23:07 pm »
Wyrazy współczucia z powodu odejścia króliczaka, mieliśmy niedawno to samo z naszym Gackiem :(. kiedy znalazłem go pod jego ulubionym fotelem, też miał otwarte oczy, więc chyba to dość naturalny objaw przy śmierci królika...

Offline Iras

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 01, 2009, 12:35:54 pm »
Mam nadzieje, ze mnie nikt nie zamorduje za odswiezenie tematu...

Gdy ktos, zwierze umiera to rzadko kiedy ma zamkniete oczy. "normalnym stanem" powiek jest to, ze sa otwarte - wiec takie tez pozostaja po calkowitym rozluznieniu wszystkch miesni. Jesli zwierzak umiera we snie - to owszem, ma zamkniete oczy, ale tak naprawde rzadko sie to zdarza (smierc we snie) Mialam okaze widziec wiele smierci. i zauwazylam miedzy innymi, ze praktycznie bez wzgledu na przyczne smierci - gdy zwierze jest w stanie agonalnym - nie spi. lezy  zotrwatymi/ polprzymknietymi oczami, nawet gdy zadne boodzce zewnetrzne do niego juz nie docieraja. Czy cierpi? to zalezy od przyczyny smierci.

Oczy sa otwarte praktycznie zawsze. Co jednak nie oznacza, ze smierc nastapila w cierpieniach.
Jesli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu zwierząt bez rodowodu - obejrzyj

Offline Fallen

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 05, 2009, 20:02:22 pm »
Śliczniutka była ['] oj.. biedactwo ...  ;(  ;(  ;(  ;(  ;(

Fatality

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 05, 2009, 22:34:17 pm »
Przykro mi. Z moich obserwacji to mój królik każdą noc i drzemkę oczy ma przymrużone więc trudno określić czy umarłą śpiąc czy nie.