Moj Szaruś miał w zeszłym roku problemy z układem moczowym, tylko że jemu zbierał się piasek, na szczęscie nie doszło do uformowania kamienia. Niestety kamica jest baaaardzo bolesna, pamiętał jak się męczył
... Dostawał leki moczopędne i kroplówkę co 2 dni, bo musiał być nawodniony żeby wypłukać piasek. W dni które nie dostawał kroplówki ja sama musiałam pilnowac zeby wypijał conajmniej 100 ml dziennie ( bo apetyt i pragnienie miał prawie zerowe
), strzykawką wciskałam mu wode co 2- 3 godziny. To była istna tragedia... Oczywiscie miał długotrwałe zapalenie pęcherza, bo kryształki podrażniały ścianki... Przez 3 tyg brał antybiotyki w zastrzykach. Miał USG robione.
Pierwsze co to musisz zmienic diete na niskowapniową( bo u krolików przyczyną kamicy jest zbyt duza ilość wapnia w diecie) i zawierającą rośliny moczopędne. Jest to ważne gdyż z moczem krolik wydala piasek, z ktorego powstaja kamienie. Musi też dużo pić. Moja wetka mowiła ze min. 100 ml dziennie. Woda tez ma znaczenie. Ja zmieniłam zwykła oligocenke na Zywiec Zdroj i Nestle Aqarell, sa dostępne w wiekszosci sklepów. Podaje je na zmiane. Z jadłospisu kroliczka wyklucz ziarna i wszelkiego rodzaju kupowane w zoologikach przysmaki m.in. Frykas. Jaki podajesz granulat
Musi mieć niską zawartośc wapnia, najlepiej Cuni Complete Versele Laga, (ja ten podaje)lub Supa Rabbit excel, mają tylko 0,9 % wapnia, czyli tyle ile potrzebuje nwet zdrowy krolik. Niektore karmy jednak maja 1,5 lub wiecej, a to przy kamicy jest niepożądane. Nie podawaj pietruszki, lucerny, koniczyny, rzeżuchy, jarmużu, siemienia lnianego, brokułów, słonecznika (tez ma dużo wapnia). Teraz warto mu podawać rosliny tj. liście poziomek, pokrzywa, mlecz, liście malin, liscie czarnej porzeczki, skrzyp polny, kora wierzby. Są moczopędne, wszystkie ma Zuzala w swojej ofercie, moj je własnie je.
Trzymam kciuki za uszatka
! NIech zdrowieje jak najszybciej! Jesli zejdzie mu ten kamień to dalej musisz pamiętać, zeby nie dopuscic do takiej sytuacji przez zła diete