Autor Wątek: Wapienko  (Przeczytany 15645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bell

• Członek SPK wspierający/honorowy
Wapienko
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 12, 2007, 23:08:37 pm »
to uczucie jest mi zupełnie obce, za to bardzo bliskie jest współczucie.

bonnie_blue

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 13, 2007, 02:24:07 am »
Cytat: "bell"
o uczucie jest mi zupełnie obce, za to bardzo bliskie jest współczucie.
to dobrze, ze jest to bliskie Ci uczucie. Mozesz sobie wspolczuć swojej ignorancji. My Ci rowniez wspolczujemy.
czytać można dużo, tajemnicą pozostaje zrozumienie tekstu. 75 %dorosłych ludzi w tym kraju nie rozumie informacji podawanych w wieczornych "Wiadomościach" -to z badań naukowych prowadzonych w ubiegłym roku.
Nie wiem dlaczego poruszasz temat wtornego anaflabetyzmu na kroliczym forum. Jesli sama masz taki problem, to muszę Cię zmartwic-my Ci nie pomozemy. Na szczescie mieszkasz w Warszawie, wiec na pewno znajdziesz jakiegos dobrego specjaliste.
Acha. Nie wystarczy zrozumiec, ale trzeba tez w odpowiedni sposob zinterpretowac podane informacje. Z tym tez chyba masz problem.
Jeśli nie zrozumiałaś mojego pierwszego postu do Agatki, to jej odpowiedź chyba rozjaśniła nieco twój pogląd na przyswajanie wania z kostki. :P :PP :hahaha
O jakim przyswjaniu kostki z wapnia mowisz?? Gdybys choć trochę zagłebiła sie w temat natrafilabys na informacje o przyswajaniu wapnia z kostki"wapiennej". Wapn wapniowi nierówny. Mowi o tym np. dr Lewandowska (zreszta temat przyswajalności wapnia z roznych produktow jest poruszany chyba w kazdym artykule o kamicy ukladu moczoweg. Tajemnica tkwi nie w ilosci wapnia, ale w jego przyswajalnosci. Ale niestety nie wystarczy czegos przeczytac ale trzeba tez to zrozumiec i odpowiednio zinterpetowac).
Napisalabym wiecej, ale nie sprawia mi przyjemności obnazanie ignorancji innych osob.
P.S. Widzialam krolika umierajacego na kamice i widzialam rowniez jak inny krolik przez parenascie godzin rodzil duzy kamien. Wiec chyba jednak wiem jakim problemem jest kamica ukladu moczowego i jaka mozna stosowac profilaktyke.
Jak dla mnie EOT

Offline bell

Wapienko
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 13, 2007, 13:19:04 pm »
bonnie ciekawe jak interpretujesz swoją agresywną postawę ? Masz kompleks związany z miejscem zamieszkania ? współczuję, bo to raczej nie mija z wiekiem i utrudnia prawidłową socjalizację.Wydaje ci się, że obnażyłaś moją ignorację? Zabawne. Pokazałaś tylko swoją  złosliwość i objawy braku wychowania.

Offline Iras

• Użytkownik
  • *
Wapienko
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 13, 2007, 13:43:25 pm »
hmmm... widze ze tu niezla dyskusja sie rozwinela....  no dobra - bll, piszesz, ze krolikowi wapno do niczego nie jest potrzebne - blad, wapno jest konieczne do prawidlowego funcjonowania organizu - niedobor wapnia spowoduje zwiekszona lamlowosc kosci, ogolne zaburzenie funkcjonowania organizmu - wiecej, niedobory wapniowe moga nawet przyczynic sie do uszkodzenia ukladu nerwowego. Wapno w diecie krolika jest potrzebne - tyle, ze jak w przypadku wszystkiego co za duzo to niezdrowo (kostki wapienne).

Nadmiar wapnia natomiast przyczynia sie do innych rzeczy - choc czesto podobnych do niedoboru - przede wszystkim nadmiar wapnia powoduje zaburzenie gospodarki wapniowo- fosforowej - to natomiast spraia, ze mimo iz wapnia jest dosyc (+ nadmiar) organizm owego wapnia "nie widzi"- wiec poajwiaja sie objawy zwiazane z niedoborem. wapno odklada sie "dzie sie da" - miedzy innymi w tawach - co powoduje ich uposledzenie , wiecej - nadmiar powoduje rowniez to, ze kosci staja sie kruche.

Nieco ogolnie - wapno jest potrzebne - ale krolik otrzymuje wystarczajacac ilosc w normalnym pozywieniu - nawet jesli tego wapnia jest zbyt duzo (zle zbilansowana dieta) to jednak niewielkie nadmiary krolik jest w stanie wydalic - kostki wapienne w zwiazku z tym, predzej zaszkodza niz w czymkolwiek pomoga - bo o ile niewielki nadmiar krolik jest w stanie usunac, to przy zbyt duzym - organizm nie nadaza, a to czego nie usunie od razu zaczyna sie odkladac.

aha - aprospos tego ze wapn wapniowi nierowny - owszem, jednak to czy krolik dany wapn zdola przyswoic nie zalezy tylko od tego jaki to wpapn - rownie wielkie znaczenie ma unkcjonowanie organizmu, to w jakiej postaci jest wapn, jaki, a rowniez to ile go jest.  przypadku zywego organizmu nie ma czegos takiego, ze jedno przyswoi, a inne niie - to zalezy od danego organizmu i calej masy innych czynnikow.
Jesli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu zwierząt bez rodowodu - obejrzyj

bonnie_blue

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 13, 2007, 13:44:27 pm »
bonnie ciekawe jak interpretujesz swoją agresywną postawę ?
Zniżam sie do Twojego poziomu.
Pokazałaś tylko swoją złosliwość i objawy braku wychowania.
Dostowalam sie poziomu ktory Ty prezentujesz w tym temacie
Wydaje ci się, że obnażyłaś moją ignorację? Zabawne.
ja tu nie widze nic zabawnego

Offline bell

Wapienko
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 13, 2007, 14:11:55 pm »
Iras , jak juz pisałam moje pierwsze zdanie w poście odnosilo sie do wapnia z kostki wapiennej  podawanej przez Agatke królikowi. Traktuje to jako skrót myslowy i o tym też pisałam. Na forum często pewne wypowiedzi są upraszczane, bo szczegółowe wywody czesto nie trafiaja do wyobrażni osobom opiekujacym się królikami/ czesto sa to dzieci lub nastolatki/
Jak sie okazało królik Agatki często zjada kostkę w jeden dzień.  :oh:

bonnie jako specjalista / warszawski/ od dewiacji osobowości bardzo chętnie pomogę ci / bezpłatnie/ w znależieniu twojego poziomu. Nie bedziesz czuła traumatycznej potrzeby zniżania sie do innego poziomu lub jak wolisz poziomu osób które krytykujesz w swoich postach.

bonnie_blue

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 13, 2007, 14:24:34 pm »
bonnie jako specjalista / warszawski/ od dewiacji osobowości bardzo chętnie pomogę ci / bezpłatnie/ w znależieniu twojego poziomu. Nie bedziesz czuła traumatycznej potrzeby zniżania sie do innego poziomu lub jak wolisz poziomu osób które krytykujesz w swoich postach.
Za to ja mogę Ci pomoc w rozwinieciu umiejetnosci czytania ze zrozumiemim:)
Iras , jak juz pisałam moje pierwsze zdanie w poście odnosilo sie do wapnia z kostki wapiennej podawanej przez Agatke królikowi. Traktuje to jako skrót myslowy i o tym też pisałam. Na forum często pewne wypowiedzi są upraszczane, bo szczegółowe wywody czesto nie trafiaja do wyobrażni osobom opiekujacym się królikami/ czesto sa to dzieci lub nastolatki/
Jak sie okazało królik Agatki często zjada kostkę w jeden dzień.  
Akurat ten skrot myslowy byl niepotrzebny/nietrafiony.
Niestety duzo osob bedacy na forum bierze sobie takie rady bardzo doslownie. Wystraczylo napisac, ze krolik nie potrzebuje kostki, ze nadmiar wapnia moze spowodowac kamice.

Offline Iras

• Użytkownik
  • *
Wapienko
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 13, 2007, 14:40:06 pm »
Akurat ten skrot myslowy byl niepotrzebny/nietrafiony.

raczej nieco nieodpowiednio sformulowany - jak widac skrot ow nie dotarl do wszystkich tak jak bylo to w zamyysle. jesli chodzi natomiast o bardziej szczegolowe wypwiedzi  no coz... jestem zdania takiego, ze czasem lepej jest sie rozpisac na temat do czego niektore rzeczy moga doprowadzic, - bo czesto ogolnikowe informacje nie docieraja do niektorych. A i wole wychodzic z zalozenia ze osoby, ktore to czytaja potrafia myslec. wiek tak naprawde nie odgrywa tak waznej roli jak sie niektorym wydaje - siedze na roznych forach i widze, ze ktos kto ma 12 lat potrafi czesto wypowiaac sie madrzej od kogos teoretycznie doroslego.

naomi19

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 13, 2007, 14:43:11 pm »
bonnie jako specjalista / warszawski/ od dewiacji osobowości bardzo chętnie pomogę ci / bezpłatnie/ w znależieniu twojego poziomu.

Najlepszy przykład tego, że psychiatrzy często siedza pod stołem  zamiast przy stole.

Offline bell

Wapienko
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 13, 2007, 15:23:05 pm »
bywa i tak naomi , siedziałam kiedyś pod stołem z pewną przyszłą mamusią :lol
oboje żyją, chociaz planowała wyskoczyć przez okno.

Iras, jak zapewne wiesz ludzie piszą na forach co chcą, a co często nie jest zgodne z prawdą.
Maja poczucie, ze internet zapewnia im anonimowość i bezkarność. Nie można być pewnym, ze osoba, która pisze, że ma 12 lat faktycznie tyle ma. Nigdy nie wiesz kto jest po drugiej stronie. Moze widziałas taką kampanię społeczną w tv ? Ona oddaje skalę problemu, chociaż odnosi się głównie do konkretnej tematyki.  Nie mówie oczywiście o członkach spk czy innych organizacji, którzy często znają sie osobiście.
Problemu: kto, co i dlaczego zrozumiał tak, a nie inaczej napewno tu nie rozstrzygniemy.

bonnie_blue

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 13, 2007, 16:11:33 pm »
e tam :)

bonnie_blue

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 13, 2007, 16:27:00 pm »
Iras chcialabym sie Ciebie zapytac jak to jest z zakwaszaniem moczu u krolika? Spotkalam sie z wieloma sprzecznymi opiniami na ten temat i teraz za bardzo nie wiem co mam myslec (widzę, ze jestes obeznana w temacie i mam nadzieje, ze mi pomozesz :) )

Offline Iras

• Użytkownik
  • *
Wapienko
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 13, 2007, 17:18:24 pm »
Iras chcialabym sie Ciebie zapytac jak to jest z zakwaszaniem moczu u krolika?

tzn.? Masz na mysli zakwazanie moczu w przyadku wystepowania kamieni w pecherzu moczowym? Jesli o to- to powiem tak : krolik jako zwierze typowo roslinozerne ma naturalny odczyn moczu zasadowy - sprawia to, ze kamienie pochodzenia wapniowego (przy zbyt duzej ilsci wapnia w diecie) maja wieksza "szanse" zeby sie utworzyc - kwas moczowy ich nie rozpuszcza. toretycznie zakwasznie moczu powinno pomoc - jednak tu jest pewien "haczyk" - zakwaszenie moczu, owszem - pomoze, jednak w BARDZO niewilkim stopniu i tylko we wczesnym etapie gdy to co znajduje sie w pecherzu moczowym nie zasluguje jeszcze na miano kamieni, a na piasek - tyle, ze na tym etapie jest to jeszcze niezauwazalne.

zakwaszenie moczu moze pomoc przy zapobieganiu utworzenia sie kamieni - na te ktore juz sa nie pomoze. Problem polega jednak na tym, ze zbyt duze zakwaszenie moczu u krolika wywolane "sztucznie" na dluzsza mete bedzie wykanczajace dla nerek.

nie wiem czy o to chodzilo - a jesli - to mam nadzzieje ze odpowiedz wystarczajaco obszerna :] (i ze nie zakrecilam za bardzo)

bonnie_blue

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 13, 2007, 17:28:02 pm »
Dziekuje bardzo za odpowiedz :)
Cytat: "Iras"
Problem polega jednak na tym, ze zbyt duze zakwaszenie moczu u krolika wywolane "sztucznie" na dluzsza mete bedzie wykanczajace dla nerek.
Walsnie z tego powodu nie wiem co robic. Czy podawac troche witaminy C i tym samym zapobiegac utworzeniu sie kamienia, czy lepiej nie z powodu nerek. Bo pomimo diety, duzej ilosci ruchu i zwiekszonej ilosci wypitej wody boje sie, ze znowu utworzy mu sie cos w pecherzu :(

Offline Iras

• Użytkownik
  • *
Wapienko
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 13, 2007, 17:40:14 pm »
Szczerze? Wolalabym nie ryzykowac - bo o ile kamieni z pecherza moczowego mozna sie pozbyc chocby za pomoca cewnika - to niewydolnosc nerek na roznym tle (np. kamica nerkowa - czesto spowodowana nadmiarem wit. C) jest juz o wiele powazniejsza sprawa... tym bardziej, ze kroliki nie pozbywaja sie tak latwo nadmiaru wit c jak ludzie czy swinki morskie....

bonnie_blue

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 13, 2007, 17:49:20 pm »
Dziekuje bardzo za opinie :)
Czytalam tek wiele sprzecznych publikacji na ten temat, ze juz sie pogubilam.
Najbardziej sie boje, ze znowu bede miala taka sytuacje (srodek nocy, nieprzytomny z bolu krolik i brak chetnych do pomocy weterynarzy) i dlatego tak sie wypytuje. Niestety w moim duzym miescie nie ma zadnego specjalisty od krolikow, a pogotowie weterynaryjne nie przyjezdza do krolikow :/

Offline Iras

• Użytkownik
  • *
Wapienko
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 13, 2007, 17:55:14 pm »
hmmm... jestes w stanie zlapac mocz krolika, zeby go zbadac? jesli tak - to warto jest robic co jakis czas badanie mocz - pozwoli to wykryc ze cos zlego sie dzieje, zanim pojawia sie objawy

bonnie_blue

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 13, 2007, 18:15:47 pm »
Jeszcze raz dziekuje za pomoc  :przytul
Cytat: "Iras"
hmmm... jestes w stanie zlapac mocz krolika, zeby go zbadac? jesli tak - to warto jest robic co jakis czas badanie mocz - pozwoli to wykryc ze cos zlego sie dzieje, zanim pojawia sie objawy
Bobik pieknie wspolpracuje wiec latwo zlapac jego mocz :D
Tylko ktore parametry pokazuja, ze cos zlego sie dzieje (na pewno krew w moczu, ale czy cos jeszcze to niw wiem :( ). wiem, ze powinnam isc z tymi watpliwosciami do weta, ale niestety w moim miescie nie ma zadnego specjalisty od zwierzat egzotycznych.

Offline Iras

• Użytkownik
  • *
Wapienko
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 13, 2007, 18:28:20 pm »
tak na "surowo" nie majac wynikow trudno powiedziec co moze miec znaczenie - fakt faktem - w razie czego - wklej wyniki na forum... ksiazka "wartosci referencyjne podstawowych badan laboratoryjnych w weterynarii" zaiwera "pare" przydatnych ifnormacji :P (toche za duzo tego by wszystko napisac - mogloby byc to tez lekko niezruzumiale)

dokladniej mowiac - wszystko ma znaczenie - ilosc kwasu moczowego, osad, barwa (no dobra - u krolikow barwa mniej znaczy...) z czego sie osad sklada itp. itp. - wiec dlateo - sporo trzeba by pisac...

bonnie_blue

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 13, 2007, 18:44:42 pm »
Iras. Twoja pomoc jest nieoceniona :*