Witam wszystkich forumowiczów
Jeśli umieściłam wątek w złym dziale,proszę o przeniesie go.
Forum troszke mnie zamotało wiec prosze wo wyrozumiałość.
Postanowiłam stworzyć wątek Niuni króliczce która trafila pod skrzydła Fundacji Happy Animals.
Kochani, w dniu 14 lutego 2015 r. pod skrzydła naszej Fundacji trafiła Niunia - królica kalifornijska. Ma około 6-7 miesięcy. Biorąc pod uwagę podejście (pseudo)hodowcy oraz warunki w jakich przebywała była hodowana na mięso. Co stwierdzamy po trzech dniach obserwacji? Niunia jest bardzo bojaźliwa i zachowuje spory dystans do ludzi. Unika dotyku (przynajmniej na razie), obawiamy się, że nigdy nie była głaskana
Ogólnie ma duży apetyt, lubi jeść siano, zioła, marchewkę, buraki, sałatę oraz banany
Niunia była już u weterynarza. W najbliższym czasie zamierzamy ją zaszczepić i wysterylizować. Prosimy więc o wsparcie rzeczowe i/lub finansowe dla naszej nowej Podopiecznej.
Niunia jest królikiem hodowlanym. Znaleźliśmy ją na portalu ogłoszeniowym w zakładce "Giełda zwierząt (Rolnictwo)"
Biorąc pod uwagę warunki w jakich przebywała ewidentnie była hodowana na mięso. Chodziło tylko o zysk. Oczywiście pan, od którego ją mamy usilnie próbował nam wmówić, że jest inaczej a króliki są w 100% rasowe i wystawowe. Większej bzdury nie słyszałam...
Przed podjęciem decyzji o wykupie konkretnego zwierzęcia, wcześniej staramy się znaleźć dla niego dom stały (lub tymczasowy). Siedziba naszej Fundacji mieści się w mieszkaniu prywatnym... niestety
i o owcach, baranach, koniach czy kaczkach możemy zapomnieć.
Co prawda, jesteśmy maleńką Fundacją, ale co 3-4 miesiące staramy się ratować takie stworzenia - zwierzęta hodowlane. Na swoim koncie mamy już dwie uratowane owce oraz trzy barany
Aktualizacja z dnia 22 lutego :
" Niunia z każdym dniem robi coraz większe postęp. Daje się głaskać oraz brać na ręce. Bezbłędnie korzysta z kuwety. Ma baaaaardzo duży apetyt, uwielbia Mazurskie sianko czyli "Siano od Pana Roberta", marchewkę, pietruszkę, buraki, sałatę oraz banany.Pomału sama zaczyna domagać się obecności człowieka. Oby tak dalej .
Tutaj wydarzenie Niuni na FB :
https://www.facebook.com/events/777626762323163 Aktualnie poza tym co wymienione niżej,zbieramy pieniążki na sterylizację oraz utrzymanie Niuni w DT Emotikon heart Każdy grosik na wagę złota.
No i przede wszystkim szukamy DS dla młodej
Czego aktualnie potrzebujemy?
- granulatu (np. Versele Laga Complete Cuni Adult, Vitapol),
- żwirku drewnianego (np. Super Pinio),
- kuwety narożnej dla królików.
Dane do przelewu:
74 1050 1575 1000 0090 3015 5601 (ING Bank Śląski S.A.)
Fundacja Happy Animals
ul. Ogrodowa 62/9
55-040 Bielany Wrocławskie
z dopiskiem "Darowizna (dla Niuni)"
Kontakt - tel. 695 628 764, e-mail:
happy.animals@wp.pl