Postanowiłam założyć Odlotowi osobny wątek na forum, gdyż historia jego leczenia jest długa i nadal się nie skończyła. Przystojniak przyjechał do nas na dt z Warszawy. Gdy dwa tygodnie temu byłam w Dogerii, bardzo zmartwił mnie jego stan zdrowia.
Odlot był apatyczny, osowiały, z wyraźnymi zaburzeniami neurologicznymi. Taki stan jego zdrowia pojawił się zaraz po zabiegu korekty trzonowców. Ponieważ najlepszą opcją było dla niego miejsce u kogoś w domu, kto zapewni mu odpowiednio wnikliwą opiekę, zaproponowaliśmy, że możemy się jej podjąć. I tak oto srokaty kawaler przyjechał do Tarnowskich Gór (za organizację czego
bardzo dziękuję andy_wawa i Adrienne ).
Odlot został dokładnie zbadany dostępnym dla nas sprzętem. Wiemy już że:
- jest niezborny ruchowo (nieprawidłowo chodzi - głośno uderza przy każdym kroku piętami oraz przednimi łapkami, źle siada, kładzie się);
- ma zaburzenia korekcji swojej postawy (gdy zegnie mu się łapkę np. w nadgarstku, nie reaguje prostowaniem);
- jest otępiały, leżący;
- siła mięśniowa jest bardzo osłabiona - Odlot przekica kilka metrów i kładzie się na odpoczynek;
- prawa strona ciała wyraźnie słabsza od lewej;
- chudnie - z wagi ponad 5 kg spadł do 3,9 kg (waga z dzisiaj);
- bez leków rano i wieczorem jest bardzo słaby i zalegający, czasami nie potrafi nawet podnieść główki;
- słabo widzi;
- przegoni go każdy uszak, a Odlot był bardzo odważnym królem, nie tolerującym innych zwierząt;
Powyższe objawy wyraźnie wskazują na zmiany neurologiczne.
Podejrzewamy udar mózgu lub uszkodzenie nerwów w odcinku szyjnym kręgosłupa. Trudno jednoznacznie wiązać to z przebytym zabiegiem (udar może zdarzyć się zawsze i w każdym momencie - jak u ludzi), zbieg okoliczności może być całkowicie przypadkowy. Najważniejsze jest teraz zdrowie Odlota i będziemy o nie walczyć.
W związku z powyższym - prowadzimy leczenie neurologiczne, wysokokaloryczną dietę, oraz codzienne serie ćwiczeń.
Postępy są - wczoraj Odlot po raz pierwszy odkąd jest u nas położył się, wyciągając skoki (robi to tylko, gdy otrzymuje leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, wtedy też ma większy apetyt).
Zapewnimy Odlotowi każdy możliwy rodzaj opieki, ale w jego imieniu, prosimy o Waszą pomoc.
Jego walka o zdrowie będzie wymagała badań, w tym kontrolnych (krew, USG), oraz leków, które otrzymuje. Aby prawidłowo zdiagnozować przyczynę objawów "malucha" należy wykonać rezonans magnetyczny głowy i odcinka szyjnego kręgosłupa, co wiąże się z kosztem około 1 200 zł. To jedyna metoda umożliwiająca wykrycie tak subtelnych zmian jak te, które podejrzewamy.
Wiemy też, że jedynymi znanymi dla nas miejscami, w których jest weterynaryjny rezonans magnetyczny to: Wrocław, Mikołów, Warszawa. Jeżeli znacie inne takowe placówki - prosimy o informacje
Za zgodą ais, prosimy o wsparcie leczenia Odlota:
Stowarzyszenie Pomocy Królikom
ul. Ringelbluma 3 lok.21
01-410 Warszawa
52 2130 0004 2001 0516 7234 0002
Volkswagen Bank Polska S.A.
tytułem: dla Odlota