dobrussia, nas również zaniepokoiła informacja o wadze Variusa, dlatego już wczoraj przeprowadziłyśmy na ten temat z mikaja rozmowę pt. bezwzględna dieta (o ile faktycznie to 2,5 kg)
zawsze każdemu potencjalnemu DT oraz DS polecam i wskazuję dietę bezgranulatową - w Azylu nie ma możliwości wprowadzenia diety bezgranulatowej, a króliki otrzymują raz dziennie ściśle określoną, niewielką ilość granulatu. mają jeść siano - paśnik/dwa na dobę - dobre siano to podstawowy element diety dla królika,
z uwagi na układ pokarmowy oraz z uwagi na zęby...mikaja już wie, że trzeba u Variusa całkowicie zrezygnować z granulatu, który jest niepotrzebny, zwłaszcza, że Varius ma zapewnioną dietę, bogatą w zieleninę i granulat nie jest mu potrzebny.
nadwaga jest dla zwierząt zabójstwem - prędzej czy później jej konsekwencje są tragiczne
mieliśmy już zbyt wiele takich przypadków...
kiedyś koleżanka zadzw. do mnie z Azylu z pytaniem, czy ma nakarmić króliki, bo wydają się być taaakie głodne...na co moja bezwzględna odpowiedź brzmiała: nie
zjadły swoje porcje granulatu i nie ma zmiłuj się
jeśli naprawdę są głodne, zjedzą siano
mają zioła, otrzymują smakołyki/zieleninę i na tym koniec.
zwierzaki potrafią doskonale oszukiwać - jak u mnie w domu - kiedy do domu przychodzą kolejni domownicy, głód na bieżąco się aktualizuje...koty błagają o jedzenie...licząc na to, że nikt się nie zorientuje, że już jadły
teraz czas na informacje z azylowego frontu
dzisiaj
Velma została wysterylizowana, a
Habib wykastrowany
jutro kastracja czeka
Pajero (ufff...
) a Franklina udrożnienie kanalika łzowego
Ethel - idealny przykład króliczego, pozornego...głodu - gdyby udostępnić jej worek cuni complete 8 kg, cały świat wokół niej na pewno przestałby istnieć
zresztą, co tu dużo mówić, istnieje rasa królików "
Jagoda"
, prawda kata_strofa?
biedny
Momo nadal ma kaszel. prawdopodobnie w najbliższych dniach zmienimy antybiotyk
królik otyły nie jest królikiem szczęśliwym - my to zmienimy, ale nie można dopuszczać do takiej sytuacji...
skoro już mowa o nadwadze, dzisiaj w drogę do nowego domu wyruszył
Florek - na razie z przystankiem we Włocławku (Kamila dziękujemy
), a już w piątek zamieszka w DS
Aneta & Krystian dziękujemy za opiekę nad Florkiem
szkoda, że nie zaprzyjaźnił się z Tobim (dawną Brittą), ale na pewno Tobi spotka jeszcze dziewczynę swoich marzeń
dla przypomnienia, kiedy Florek trafił pod naszą opiekę ważył 3,25 kg - teraz waży 1 kg mniej
Seen Eddie Hugo otrzymał dzisiaj prezent, który bardzo mu się spodobał
nie wiem jak to się dzieje, ale on naprawdę czuje się lepiej
do planu dnia Hugo wprowadziliśmy krótkie spacery - Hugo zatacza duże kręgi i jeśli panuje cisza/nikt się nie kręci, nie wpada w szał (co innego, kiedy czas się kończy...
)
podczas tej sesji było miękko i smacznie
przepraszam za swoją minę uniósłem nawet ucho do góry jabłko i cykoria są smaczne a tutaj spojrzałem prosto!
naszym darczyńcom dziękujemy za możliwość zakupu vet bed dla naszych podopiecznych
na koniec kolejna pozytywna wiadomość
Esca jest już w nowym domu...jej życiowym partnerem jest Nutek...
Rózia odeszła, ale myślę, że odnalazła się w Esce...- Patrycja & Tomek dziękujemy za Escę
oraz za środki czystości, które bardzo nam się przydadzą
aaa
Puniek pozdrawia z DS