trudno ocenić czy to była encephalitozoonoza czy typowa padaczka - w tym celu musielibyśmy wykonać pośmiertnie badanie moczu, a nie było takiej możliwości ze względu na nieobecność doc
tak czy inaczej Gutka zabiły zaburzenia neurologiczne i bardzo mocne ataki o charakterze padaczkowym
ja też wierzyłam, że nam się uda...
czas wrócić do rzeczywistości i przypomnieć o Maszy
Masza jest starszym królikiem, który pod opiekę Stowarzyszenia trafił rok temu
mimo swoich problemów zdrowotnych - przewlekły katar i chore serce - ma ogromną wolę życia, a jej zachowanie nie odbiega od zachowania zdrowych królików
Masza ma skomplikowany charakter - jest wielobarwna
uwielbia pieszczoty. kiedy już ktoś zacznie ją głaskać, trudno się od niej oderwać. z drugiej strony trzeba się przyzwyczaić do tego, że potrafi znienacka ugryźć - dot. to sytuacji, kiedy wydaje się jej, że czas na kolację i zamiast na brokuła, trafia np. na mój łokieć
- nigdy nie wpada w szał, nie jest agresywna - po prostu nadal rzuca się na jedzenie -tak, jakby wciąż było go zbyt mało, a jeść...uwielbia
siano, zioła, warzywa, suszone jabłko, gruszka - wszystko znika od razu
Masza bardzo ładnie korzysta z kuwety - w tej chwili ma do dyspozycji kojec i bardzo dobrze się w nim czuje
pod koniec września doc zdecyduje o tym co dalej - póki co co najmniej 2 razy dziennie oczyszczam Maszy nos. otrzymuje również raz dziennie tabletkę na serce - nie wymaga jednak codziennej, specjalistycznej opieki stricte weterynaryjnej
szukamy dla niej domu tymczasowego lub domu stałego w Toruniu lub w okolicach - tak, aby była pod opieką doc, tj. aby były możliwe wizyty kontrolne u doc Krawczyka
gdyby ktoś zdecydował się na opiekę nad Maszą, otrzyma od nas pełne wsparcie
Masza w swoim życiu bardzo wiele przeszła. nie jest młodym, w pełni zdrowym królikiem, ale gdyby każdy uszak miał w sobie taką siłę charakteru i wolę walki...
niestety Foresta po raz kolejny czeka zabieg korekty/usunięcia zębów - Forest to kolejny z naszych rezydentów - myślę, że to jeden z najgorszych przykładów problemów z zębami, zarówno trzonowymi jak i siekaczami
wymaga nieustającej kontroli, ale na szczęście ma wspaniałą opiekę - Forest mieszka wraz z adopcyjnym Tosiem - króliczkiem znalezionym w reklamówce w Gdańsku, który trafił do nas wczesnym latem zeszłego roku z bardzo zaawansowanym ropniem
obiecuję, że jutro pojawią się zdjęcia z Azylu - z maluszkami Jagody włącznie
jeśli nic się nie zmieni, w piątek do Azylu trafi królik z Włocławka - z ogłoszenia o pieluchach
na koniec zapraszam serdecznie do udziału w licytacji torby na rzecz naszego Azylu! http://www.photoblog.pl/sztukadlakrolikow/132215055/ekotorba.htmlw weekend na forum pojawi się finansowe podsumowanie wakacji - zbiorcze podsumowanie zaległego czerwca, lipca i sierpnia
ing istnieje szansa na bezpośredni transport na trasie Toruń - Wrocław w najbliższym czasie...
aby ułatwić Ci oczekiwanie, jutro Luka zabłyśnie na jakimś zdjęciu