Autor Wątek: Króliki z Torunia i Bydgoszczy - dziękują, proszą i zapraszają do siebie! :)  (Przeczytany 5595903 razy)

Offline Ola_19

• Użytkownik
  • *
  • POŚREDNIK ADOPCYJNY AZYLU
    • Zostań dawcą szpiku
Odp: Króliki z Torunia i Bydgoszczy - dziękują, proszą i zapraszają do siebie! :)
« Odpowiedź #10020 dnia: Marzec 29, 2013, 20:58:08 pm »
dzisiaj rano, kiedy pojawiłam się w Azylu, Pachino mocno mnie zmartwiła. trudno wskazać królika tak niestabilnego jak Pachino. walczymy od 3 miesięcy. 2 tyg. jest lepiej, a potem znowu to samo. tym razem Pachino ma zaburzenia równowagi. chociaż jej łapy są silne, Pachino przewraca się i ma problem z utrzymaniem równowagi. niestety skręt szyi daje o sobie znać.
po porannej serii leków (jej też włączyliśmy memotropli) i zastrzyku herbi care, teraz czuje się już lepiej (ma za sobą fazę rzucania kuwetą :]). kilka tyg. temu doszłam do wniosku, że u Pachino tego typu sytuacje mogą być normą, ale jednak mieliśmy nadzieję, że teraz się ustabilizuje. niestety. nic, walczymy dalej.

Pączuś jest już w Toruniu. jutro postaram się wrzucić zdjęcia.

wstępnie mogę powiedzieć, że badania krwi Hugo wypadły pomyślnie, ale czekam jeszcze na opinię doc :)

przed chwilą zrobiłam wstępne podsumowanie wydatków za ostatnie 3 miesiące - miesiące, które minęły pod hasłem interwencji. myślę, że po Świętach wszystko będzie usystematyzowane, ale póki co chciałabym zwrócić uwagę na jeden z najważniejszych dla nas ostatnio wydatków  :przytul

11 opakowań rodicare basic - 9 opakowań od początku marca 2013

2 pudełka rodicare instant

oczywiście powyższe zestawienie nie zawiera karmy ratunkowej, którą króliki z Azylu otrzymały od darczyńców  :bukiet
tj. (wstępne podliczenie) 10 opakowań herbicare/rodicare instant oraz 6 kg rodicare basic (w marcu 2013)

tylko Tufi zjada 2 opakowania rodicare instant na miesiąc (nie je właściwie nic poza tą karmą)

dzisiaj zamówiłam im 3 kg rodicare na Święta ;)

nasze wydatki to koszty opieki wet. (swoją drogą ostatnio spotkałam się ze stwierdzeniem, że króliki z Torunia nie mają dużych potrzeb, bo wszystko mają za darmo, więc nie jest im potrzebna pomoc darczyńców), które już standardowo wynoszą ok 3 tys. zł miesięcznie (chociaż faktycznie, gdyby nie doc, to biorąc pod uwagę rozmach naszych działań, w każdym innym miejscu koszty opieki weterynaryjnej byłyby 2-3 razy większe), wydajemy ok 400-500 zł miesięcznie na podkłady higieniczne z firmy Tufi + dla Fly, ok 300 zł na pellet dla Azylu oraz domów tymczasowych, ok 100-200 zł na leki w aptece (ostatnio codzienne wycieczki do apteki to standard) oraz kilkaset zł miesięcznie na jedzenie dla królików z Azylu oraz naszych domów tymczasowych  :przytul

mówiąc o opiece wet. mam na myśli jak dotychczas kilkanaście wizyt kontrolnych tyg., kilka zabiegów tyg. - sterylizacje/kastracje i inne najczęściej bardzo poważne zabiegi, od których króliki nie dają nam odpocząć nawet na chwilę ;)

w tej chwili miesięczne wydatki Azylu można wycenić na ok 4-5 tys. miesięcznie, przy czym tylko przez 3 miesiące 2013 r. pod naszą opiekę trafiła połowa liczby królików, którymi zajmowałyśmy się w 2012 r. (2012 r. - 150 królików)

wpływy na króliki z bydgoskiej interwencji wyniosły 2964, 35 zł  :bukiet dzisiaj podam tylko tą konkretną sumę, ponieważ mogłam ją bardzo szybko wyliczyć, dzięki temu, że te pieniądze wpłynęły przede wszystkim na nowe konto Fundacji :)

chociaż wydatki Azylu są coraz większe, z czystym sumieniem możemy powiedzieć, że każda 1 zł wpłacana na konto Azylu pomaga nam zapewnić królikom z Azylu opiekę na możliwie najwyższym poziomie  :przytul mam nadzieję, że nigdy niczego im nie zabraknie (w tej chwili na czele z rodicare :P)

wobec całości wydatków, ogromną pomocą są dla nas dary rzeczowe, w tym paczki przekazywane za pośrednictwem sklepu www.uszatkowo.pl  :bukiet dzięki nim możemy koncentrować się na gromadzeniu środków na ogromne wydatki jakimi mimo wszystko są dla nas faktury za leczenie czy chociażby podkłady higieniczne :/
również podarunek w postaci środków czystości - worków na śmieci, płynów, ręczników papierowych jest odciążaniem dla budżetu Azylu (Patrycja i Tomek  :przytul), a dzięki temu Azyl może codziennie pachnieć czystością ;)

będziemy wdzięczne za wszelkie wsparcie  :przytul

myślę, że na zdjęciach widać, jak bardzo podopieczni Azylu je doceniają i jak z niego korzystają :bukiet :bukiet :bukiet

Offline KarolinaK

• Użytkownik
  • *
Odp: Króliki z Torunia i Bydgoszczy - dziękują, proszą i zapraszają do siebie! :)
« Odpowiedź #10021 dnia: Marzec 29, 2013, 21:31:33 pm »
Olu dziś na uszatkowie nie było rodi care:(  a chciałam prezent uszakom zrobić :( mam nadzieję że po świętach coś będzie a nawet jeśli nie to i tak paczka jakąś do Was dotrze :). Olu, Magdo i pozostali wolontariusze DZIEKI że jesteście, bo bez Waszych dobrych serc i dłoni miziajacych codziennie wszystkie krolasy, nie byłoby tylu pozytywnych wieści :) Gucio i ja życzymy wszystkim uczących świąt :-*
Suwaczek z babyboom.pl" border="0

Offline KarolinaK

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10022 dnia: Marzec 29, 2013, 21:33:32 pm »
Uszatych świąt :))) tak miałam napisać :*
Suwaczek z babyboom.pl" border="0

Offline gogamor

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Trusiek i Kubus
  • Na DT: Czarna Mamba i Dusia.
  • Pozostałe zwierzaki: 2 papugi
  • Za TM: Lila 24.08.2013r.
« Odpowiedź #10024 dnia: Marzec 30, 2013, 11:11:52 am »
Wszystkim forumowiczom i ich uszatym ulubieńcom zdrowych i spokojnych Świąt a na stole zajączka zywego tego kicającego życzą Gogamor Iza 2 uszaki i 2 papugi ze Śląska.

Offline dota

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10025 dnia: Marzec 30, 2013, 15:51:00 pm »
My także życzymy wszystkim przede wszystkim zdrowych,spokojnych i ciepłych(zwłaszcza wyglądając przez okno) Świąt Wielkanocnych  :przytul:

Offline Elzbieta1950

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Bodzio
  • Za TM: Franulka 04.03-03.01.13-żył 9 lat, Puszek 28.02.13-żył ok 8l. i Kakuś 25 .05.14 Misia 6,09.2017
« Odpowiedź #10026 dnia: Marzec 30, 2013, 16:00:08 pm »
Wesołych, pogodnych wiosennych Świąt Wielkiej Nocy  wszystkim Forumowiczom i Azylantom
życzy Elżbieta z Odlotem i Serduszką
Komplikują nasze życie ale bez nich ciężko żyć.

Offline MartaP

• Użytkownik
  • *
    • TIVO
  • Moje króliki: Tigga, Vox, Boniek
  • Za TM: Tola, Wafel, Lora, Lolo
« Odpowiedź #10027 dnia: Marzec 30, 2013, 16:23:42 pm »
I od nas, WESOŁYCH ŚWIĄT! :)
WO AMIGO

Offline wiola17-2003

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10028 dnia: Marzec 30, 2013, 18:48:49 pm »
Wszystkim uszatym i opiekunom DUŻO ZDRÓWKA I WESOŁYCH ŚWIĄT ''oby do wiosny'' bo już tracę cierpliwość .

Offline Deedee

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10029 dnia: Marzec 30, 2013, 19:48:34 pm »
Od nas także Wesołych Świąt dziewczyny! Dzwonek, Deedee, Hippie i Kleo życzą samych radości i chwili wytchnienia podczas świątecznego śniadania :)

Offline enia1973

• Użytkownik
  • *
  • Maciejka i Kropka :) moje cudowne łobuziary :)
« Odpowiedź #10030 dnia: Marzec 30, 2013, 20:43:47 pm »
WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKIEJNOCY I ŚNIEŻNEGO  :niespodzianka DYNGUSA  :DD Życzę ja i moje dziewczyny Maciejka i Kropka.

Aha miałam poinformować jak Kropka będzie po sterylizacji. Kropka jest po sterylce miała ją 29.03 po 16:00. Ja byłam sparaliżowana.Żołądek w gardle.  :icon_cry
ale jest ok  :icon_razz już dziś jadła koło 18:00.
Maciejka jak powąchała Kropkę lizała ją ,a my byliśmy wrogami tupała na nas.
Zaś rano ze szczęścia skakała ,bo Kropka chodziła. Bidulka myślała ,że coś złego zrobiliśmy jej koleżance.
Teraz będzie już tylko lepiej  :icon_biggrin
Jeszcze raz wszystkiego dobrego. :heej

Offline PippiLotta

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10031 dnia: Marzec 30, 2013, 20:49:00 pm »
Mamboo się przypomina :) Wrzucam zdjęcia, które dostałam od Magdy kilka dni temu. Zobaczcie jak malutka pięknieje w oczach w swoim DT :doping: przeciera_oczy Jestem jej pośrednikiem adopcyjnym, wiec jeśli ktoś jest zainteresowany adopcją królinki lub ma jakiekolwiek pytania to proszę o kontakt :)

Offline Ola_19

• Użytkownik
  • *
    • Zostań dawcą szpiku
« Odpowiedź #10032 dnia: Marzec 30, 2013, 22:02:19 pm »
dziękujemy wszystkim za życzenia  :przytul

podążając za słowami kata_strofy z FB Fundacji,

Wszystkim, którzy nas wspierają, naszym wolontariuszom z Torunia, Bydgoszczy i innych zakątków kraju, domom stałym i tymczasowym, wszystkim opiekunom i miłośnikom królików, wszystkim, którzy są z nami na co dzień wirtualnie, śledząc losy naszych podopiecznych, życzymy spokojnych, radosnych świąt. Spędzonych oczywiście w towarzystwie sterczących bądź oklapniętych króliczych uszu :)

dziękujemy za to, że z nami jesteście  :przytul

myślę, że najlepszym podziękowaniem jest taki widok

Marzyciel - spokojny, bezpieczny, cud :)

niestety nie wiem, czy Święta w Azylu będą spokojne. wieczorem wychodziłam z Azylu niezbyt pocieszona.
u Kurt na wysokości między nosem a okiem pojawiło się wyraźne zgrubienie.

obawiam się, że u Tufiego mamy do czynienia z częściową niedrożnością jelit. w kale pojawiła się galaretka.
Tufi otrzymuje już metronidazol i enro. oby jak najszybciej wrócił mu apetyt. dzisiaj bardzo ładnie zjadł herbi care.
ranę oczyszczamy jodyną i póki co nie jest źle :)

poza tym wciąż bardzo martwi mnie Pachino, chociaż dzisiaj była już spokojniejsza niż wczoraj. na szczęście apetyt jej nie opuszcza.

dobre wiadomości dot. natomiast naszego Hugo. doc jest bardzo zadowolony z jego wyników krwi, tylko liczba leukocytów mogłaby być wyższa.
poza tym co mogę powiedzieć o Hugo? szukamy dla niego domu w Toruniu lub w okolicy.
Hugo jest niesamowitym królikiem i towarzyszem. nie lubi momentu, kiedy ktoś wyciąga do niego rękę i wszystko trzeba robić bardzo spokojnie, ale jednocześnie sam podchodzi do człowieka, staje na łapkach, opiera się o nogi, wylizuje ręce. jest wszędzie. dzisiaj wszedł do szafki, gdzie leżały ręczniki kuchenne i wyciągnął je z szafki, po czym położył się obok. ma w sobie coś zawadiackiego. patrzy na nas takim mądrym wzrokiem z uroczo zadartym pyszczkiem. kiedy już znajdzie się na kolanach, zasypia. uwielbia pieszczoty. chociaż trzeba mieć do niego odpowiednie podejście i brać pod uwagę jego reakcje na stres/zbyt szybkie ruchy, bardzo potrzebuje kontaktu z człowiekiem. jest niesamowity i wbrew wszystkiemu pokazał, że można...:)

dobranoc  :przytul

p.s. dzisiaj Azyl dla Królików w Toruniu "gościł" na antenie poznańskiego Radia Afera :)

Offline ziabak

• Członek SPK wspierający/honorowy
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #10033 dnia: Marzec 30, 2013, 22:30:45 pm »
Nie czytałam całego wątku ale widzę, że piszesz o galaretce w kale - taki objaw często wskazuje na kamicę nerkową, badaliście to?

Offline Ola_19

• Użytkownik
  • *
    • Zostań dawcą szpiku
« Odpowiedź #10034 dnia: Marzec 30, 2013, 22:34:01 pm »
ziabak, w przypadku Tufiego mamy w tej chwili typowy problem z układem pokarmowy. Tufi to królik, który od miesięcy jest leczony z powodu ropnia. odpukać z jego układem moczowym i narządami wewnętrznymi jest ok.

Offline ziabak

• Członek SPK wspierający/honorowy
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #10035 dnia: Marzec 30, 2013, 22:38:28 pm »
Ale tak na wszelki wypadek pamiętajcie o tym, bo jak dotad wszystkie króliki jakie znałam i które odchodziły na kamicę nerkową mialy objawy w postaci galaretki w kale. być może ten sam objaw moze towarzyszyć innym dolegliwościom, ale napisałam bo z tym się spotkałam.

Offline dobrussia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10036 dnia: Marzec 30, 2013, 22:43:05 pm »
Od nas również wesołych świąt:)

Offline wagabunda

• Użytkownik
  • *
    • Maluszki :)
« Odpowiedź #10037 dnia: Marzec 31, 2013, 01:29:36 am »
Jeju! jakie wspaniałe króle!
Dawno mnie tu nie było..Marzyciel mnie zadziwia. Będzie z niego wspaniały kóliś :)
A Łatka! Jejku. Cudeńko. Nie umiem oderwać od niej wzroku. Kradnę zdjecia i daje na tapetę w telefonie  :DD

Wesołych Świąt !
Od Skoczunia i Bogusi :)
Dla wszystkich uszatych ! I dla Was kochani :)

Offline gogamor

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Trusiek i Kubus
  • Na DT: Czarna Mamba i Dusia.
  • Pozostałe zwierzaki: 2 papugi
  • Za TM: Lila 24.08.2013r.
« Odpowiedź #10038 dnia: Marzec 31, 2013, 10:59:12 am »
My wszyscy już po Świątecznym śniadanku. Uszaki zapoznają sie z prezentem od Zajączka. Dostały urocze kolorowe legowisko. Kubuś poczynił już pierwsze kroki obwąchał je i posiedział w nim chwile. Ciekawe czy będzie w nim popołudniowa siesta.

Offline emilia

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Tamisia,Mika,Kikuś, Chica,Leoś , Niusiek,Lusia,Laidy
  • Za TM: Tosia,Daisy
« Odpowiedź #10039 dnia: Marzec 31, 2013, 14:33:53 pm »
My równiez z wszystkimi uszatkami zyczymy forumowiczom ich pociechom i Azylantom oczywiście wszystkiego dobrego jak najmniej tych najgorszych króliczych przypadków i niechcianych sierotek :(

Głaski i przytulaski dla waszych uszatków  :przytul
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2013, 14:38:17 pm wysłana przez emilia »
Najgorszym grzechem wobec naszych bratnich istot nie jest nienawiść, ale OBOJĘTNOŚĆ KTÓRA STANOWI KWINTESENCJE NIELUDZKOŚCI.

AS !