Autor Wątek: [okolice Koszalina] Już działa dom stały i tymczasowy dla niechcianych królików  (Przeczytany 176533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madzia85

• Użytkownik
  • *
  • POŚREDNIK ADOPCYJNY AZYLU
    • Azyl Dla Królików w Toruniu
Odp: Planuje założyc przytułek dla niechcianych królików - proszę o współpracę
« Odpowiedź #260 dnia: Lipiec 06, 2011, 13:22:17 pm »
Zgadzam się z Tobą megg :)

Marzę o tym, żeby takich miejsc jak u Cheri powstawało jak najwięcej - wtedy my też nie mielibyśmy tak trudnej sytuacji jaką mamy teraz. Ale musi być rotacja tych królików wtedy to ma największy sens bo można uratować/pomóc setkom zwierząt nie "tylko" 20.

Zresztą Cheri wie o co mi chodzi i jest odpowiedzialną i mądrą osobą co pokazała nie raz więc nie muszę w kółko tego samego powtarzać. Po prostu Twoja wypowiedź trochę mnie sprowokowała - zupełnie niepotrzebnie ;-)

Offline cheri

• Użytkownik
  • *
  • ;)
« Odpowiedź #261 dnia: Lipiec 06, 2011, 15:02:40 pm »
wystarczyła jedna fotka i Ci z negatywnym nastawieniem już się nie wypowiadają oczko
ja widzę tu zamierzoną ironię hehe :)
dziękuję za wsparcie wszystkim wspierającym :) jak będzie co pokazać to oczywiście powstawiam więcej fotek :)
ja po prostu nie oddam już królika który będzie u mnie kilka dni :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2011, 15:07:45 pm wysłana przez cheri »

Offline nubijka

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #262 dnia: Lipiec 06, 2011, 16:02:03 pm »
Gdybyśmy chcieli je u siebie zostawić nie moglibyśmy pomóc już ani jednemu więcej - bo nie mamy miejsca
ale to przecież innego rodzaju działalność- Wy pomagacie królom w potrzebie- głównie z interwencji i porzuconym, następnie przekazujecie je osobom, które zdecydują się na ich adopcję,a Cheri chce wziąć dla siebie te niewykupione ze sklepów...
"Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka"
Emile Zola

moje: 2 psy, 11 szczurków i Maciek (król)

Offline cheri

• Użytkownik
  • *
  • ;)
« Odpowiedź #263 dnia: Lipiec 06, 2011, 16:14:03 pm »
Może kogoś zainspiruje działanie mojego "przytułku" i zrobi schron dla królików adopcyjnych na podobnych warunkach :)
Ja nie chcę tego typu działalności bo po pierwsze tak jak pisałam nie oddam królika który będzie u mnie kilka dni :) dlatego chcę pomóc w innym sposób i tym sposobem jest właśnie przytułek  :) choćby dla tych "tylko" 20 królików :) a drugi powód jest taki że nie mam zbytnio czasu przyjmować potencjalnych osób chętnych adoptować królika, ponieważ mam jeszcze oprócz hobby (zwierzaki) pracę która też wymaga czasu.

Offline SremoGirl

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Królisia
  • Pozostałe zwierzaki: Oscar
  • Za TM: Marjanek, Puszek

Zapraszamy do naszej galerii :)

Offline monika2415

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Krispie (27.06.2009)
  • Za TM: Niusia (02.12.2007 - 14.08.2014) Słoneczko nasze najdroższe ... nigdy o Tobie nie zapomnimy :*
« Odpowiedź #265 dnia: Lipiec 06, 2011, 18:25:52 pm »
Hehehe SremoGirl dobre  :mhihi

Offline cheri

• Użytkownik
  • *
  • ;)
« Odpowiedź #266 dnia: Lipiec 06, 2011, 18:29:29 pm »
Święta racja :)

IceRose

• Gość
« Odpowiedź #267 dnia: Lipiec 06, 2011, 20:10:12 pm »
nawet tajny admin demotów ci sprzyja nie zawiedź go :D

Offline gumijagodowysok

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #268 dnia: Lipiec 06, 2011, 20:22:23 pm »
SremoGirl, Ty to zawsze trafisz. :P
Też mi się wydaje, że mi ciężko byłoby się rozstać z uszakiem, któremu się poświęciło już jakiś czas, z którym jakoś się zaznajomiło i- nie ukrywajmy- jakieś uczucia względem niego zdążyły wykiełkować. :) I tu mówimy o kilku dniach, a przecież uszaki często czekają na dom po kilka tygodni, miesięcy, a nawet i lat...
Na moje i królicze potrzeby: http://gumijagodowysok.blogspot.com/

Nasz wątek

Offline Blacky

• Użytkownik
  • *
    • Pomyślna Blog
« Odpowiedź #269 dnia: Lipiec 08, 2011, 12:08:09 pm »
A to będzie jakoś zabudowane od góry? Ile cm mają te pół-ścianki? Bo ja coś czuję, że mój Boniek by nawiał. ;)
Save The Earth - it's The Only Planet With Chocolate! ;>
Pomyślna blog

Offline cheri

• Użytkownik
  • *
  • ;)
« Odpowiedź #270 dnia: Lipiec 08, 2011, 15:14:22 pm »
Ścianki mają 110cm będzie jeszcze 30cm ażuru.
Nie ma siły żeby miniaturka to przeskoczyła :) przetestowałam na swojej :)

Pozwolę sobie trochę nie w temacie zapytać...
czytałam o tej interwencji w Mszczonowie i widzę że tam większość tych królików to duże króle hodowlane one nie są aż tak delikatne jak miniaturki to musiały żyć w tragicznych warunkach skoro są w takim stanie po prostu szok. I tu mam pytanie... czemu przeprowadzacie interwencje w mini zoo, chodzi mi o zaniedbania? Zawsze wydawało mi się że w zoo czy w mini zoo zwierzęta mają super warunki bo w końcu to jest miejsce dla nich i po to żeby mozna było zobaczyć zwierzęta w miarę naturalnych warunkach.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2011, 16:25:09 pm wysłana przez cheri »

Offline Blacky

• Użytkownik
  • *
    • Pomyślna Blog
« Odpowiedź #271 dnia: Lipiec 08, 2011, 21:58:37 pm »
A, to spoko. Bo jakieś takie malutkie się wydawały. :)

Nie mają super, zwykle mają tragicznie. Są niesterylizowane, nieleczone, źle karmione i często nie mają odpowiednich schronień.
Save The Earth - it's The Only Planet With Chocolate! ;>
Pomyślna blog

Offline cheri

• Użytkownik
  • *
  • ;)
« Odpowiedź #272 dnia: Lipiec 08, 2011, 23:27:24 pm »
No i właśnie się zastanawiam dlaczego tak jest, przecież jakby nie patrzeć są źródłem dochodu bo płaci się za to żeby je obejrzeć, to powinny być dobrze traktowane, nie rozumiem tego.

Offline megg

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Vox
« Odpowiedź #273 dnia: Lipiec 08, 2011, 23:35:39 pm »
wiesz, w zoologach zwierzęta też są źródłem dochodu, ale to nie ma nic do rzeczy. chodzi im jedynie o to, by zarabiać dużo, a koszty ponosić jak najmniejsze.

Offline cheri

• Użytkownik
  • *
  • ;)
« Odpowiedź #274 dnia: Lipiec 08, 2011, 23:42:46 pm »
No niby tak, ale w zoologach po pierwsze królika są na krótki okres (przynajmniej takie jest założenie) i chodzi tam o to żeby je szybko sprzedać nikt się nie martwi że potem będzie chory np. a po drugie to w zoologach zazwyczaj pracują osoby które nie maja pojęcia o potrzebach zwierząt.
A jak ktoś zakłada mini zoo to zakładam że robi to bo kocha zwierzęta i chce właśnie z nimi związać swoje życie, czyli logicznie idąc tym torem powinien jak najlepiej o nie dbać. One są źródłem dochodu i chyba bardziej opłaca się mimo wszystko mieć zdrowego królika który będzie długo żył.

Offline megg

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Vox
« Odpowiedź #275 dnia: Lipiec 08, 2011, 23:52:52 pm »
chorego zwierzęcia, z kołtunami w sierści itp. w zoologu też nikt nie kupi, a wiadomo jak bywa.
wizja, że powstają takie miejsca z miłości do zwierząt jest sielanką, ale życie to życie.. a właściwie ludzie są ludźmi i niektórzy niestety nie kierują się sercem, a interesem.
nawet jeśli zdarzy się, że na czele takiej 'działalności' jest osoba kochająca zwierzaki - pracę wykonuje cała masa innych pracowników, którzy nierzadko pewnie mają dość swojego zajęcia, typu czyszczenie klatek i zagród. przykre to, ale prawdziwe. mimo, że takie miejsca to czasem jedyna szansa na oglądanie pewnych gatunków zwierząt - to jestem przeciwna. męczenie stworzeń i same stresy. tak samo jak cyrki i inne tego pokroju miejsca.

Offline nausicaa

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: Sierpień 24, 2011, 09:41:59 am »
ja trzymam kciuki za przedsięwzięcie! i czekam na dalszą relację, ile w końcu królików tam trafi, jakie koszty przeznaczasz na jedzonko, weta itd. sama myślałam o założeniu czegoś na kształt w przyszłości (kiedy się dorobię swojego), z tym, że nie tylko dla królików, ale też dla gryzoni (co jednak jest łatwiejsze, bo wymagają mniej miejsca, za to koszty leczenia są o niebo wyższe niż królików- wiem z doświadczenia).
zeMną:Króliki:LaziXenaNiedźwiadka
Szczury:CumbobumbulusAgutkaEspriKokoLunetaMufkaMulinaSkinnerPiankaPirliPirliOwieczkaWałeczekPszeniczny
3myszyPająkChromkaChomikKrzesełkoPsinkaBecia
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyńka4KluskiAllelekWałeczekNiebieskiChoryWałekDowódca MlekoKoalaPlamkaChomikKriksos2myszyTrututuWałeczekPomidorowy

Offline ppx

• Użytkownik
  • *
    • KiG
« Odpowiedź #277 dnia: Sierpień 29, 2011, 18:28:02 pm »
I jak z tym?

TPRlover

• Gość
« Odpowiedź #278 dnia: Sierpień 30, 2011, 16:53:33 pm »
Cheri, przeczytałam cały wątek i przyznam, że Twój pomysł jest jak spełnienie marzeń :) Jestem pewna, że Ci się uda i trzymam za to kciuki, natomiast jest jeden aspekt, który jeszcze nie został poruszony: zielenina. Wszyscy wiemy, że te zwierzaki zjadają ją w OGROMNYCH ilościach. Masz już jakąś koncepcję na ten temat i czy nie obawiasz się, że po sezonie letnim Twój rewir dla uszaków będzie wyskubany do ostatniego ziarenka?

Offline cheri

• Użytkownik
  • *
  • ;)
« Odpowiedź #279 dnia: Sierpień 30, 2011, 22:34:24 pm »
Witam, wszystkich po dłuższej przewie. Byłam bardzo zajęta przez ostatni miesiąc a bo to żniwa a to zbieranie ziół na zimowe zapasy a do tego moja królinia się mocno pochorowała, ma problem z krążeniem i bardzo schudła ;( ale już jest lepiej po serii zastrzyków i przymusowego karmienia i pojenia, bo to straszny niejadek jest. A teraz do rzeczy........ co do zieleniny to wszystko co jest jadalne dla królików z ogródka jest do ich dyspozycji do tego trawa pastwiskowa na wybiegu i wypas kwaterowy, żeby wszystkiego nie wyskubały. Zapasy suszu na zimę do tego.