I kolejne newsy
Do nowego domu pojechał Dziki
Docelowo ma być kumplem dla uszatej dziewczyny, zobaczymy jak pójdzie zaprzyjaźnianie
Dostałam MMSem jego zdjęcie- Dziki aka Leoś (nowe imię) wyciągnięty i zadowolony. Co tam przeprowadzka, pełna micha ma być i wybieg i królik szczęśliwy
Jutro odbędzie się PA dla Albinki.
Pod opiekę SPK prawdopodobnie trafią w piątek dwa króliki- samiec i samica, porzucone w Policach. Obecnie króliki przebywają pod opieką lokalnego TOZu, mają również zostać na ich koszt wykastrowane oraz wysterylizowane. Piszę prawdopodobnie ponieważ stroną negocjującą przejęcie królików nie jestem bezpośrednio ja
Niestety zdjęć nie mogę wstawić (jestem w pracy
) ale króliki można obejrzeć sobie tutaj:
https://www.facebook.com/tozkolo.police/media_set?set=a.669144456471358.1073741846.100001274306336&type=1U weterynarza była Cookie- ponieważ ostatnimi czasy zaczęła się ślinić. Okazało się, że mała ma ropnia na żuchwie- wszystko wskazuje że od zęba/ów. Czeka ją RTG- i dalsza diagnoza. Mam nadzieję, że nie trzeba będzie usuwać zęba ale może okazać się to płonną nadzieją
Ale trzeba myśleć pozytywnie- że na usunięciu ropnia się skończy.
Z początkiem roku- 2 stycznia- był kastrowany Ciapek jak również miał robione RTG szczęki. Maluch zniósł bardzo dobrze kastrację, RTG również na szczęście nie wykazało problemów z zębami. Dostaje antybiotyki w domu- i już coraz mniej pokichuje.
Koszt kastracji Ciapka, RTG, 3 wizyt oraz leków wyniósł 280zł- dla nas to bardzo duża suma
Koszty leczenia Cookie nie są jeszcze znane, ale każdy kto miał królika z ropniem zdaje sobie sprawę że są to sumy zdecydowanie większe niż mniejsze.
W związku z tym bardzo prosimy o pomoc w sfinansowaniu kosztów leczenia Cookie. Darowizny można wpłacać na konto województwa zachodniopomorskiego ze Szczecinem:
03 2130 0004 2001 0516 7234 0011
Stowarzyszenie Pomocy Królikom
ul. Ringelbluma 3/21
01-410 Warszawa
Tytułem: Darowizna na leczenie Cookie
Obecnie pod opieką SPK w Szczecinie przebywa 20 królików. Poza Panem Woo- którego WO jest pani Joanna (
)
ani jeden nie posiada wirtualnego opiekuna Zupełnie nie wiem z jakiego powodu
Niektóre uszaki długo już czekają na dom stały- jak Stella czy Trufla.
Obecnie w Szczecinie WO nie posiadają:
Stella- króliczka, której w tym roku "stuknie' już 7 lat. W takim wieku została pozbawiona domu... i przeszła swoje, ponieważ miała ropomacicze oraz guza na listwie mlecznej- za nią więc już dwie operacje pod narkozą. Stella to jednak "dzielna babuszka" jak określa ją dom tymczasowy- i dobrze zniosła obydwa zabiegi i raźnie pokicała do przodu. Mimo że określamy ją mianem "babuszki'- to wcale nie jest bardzo babuszkowata. Wiadomo- nie jest to już hiperaktywny maluch, ale ciekawości i siły życiowej mógłby jej pozazdrościć niejeden młokos. Może znajdzie się dobre serce które zechce ją przygarnąć chociażby wirtualnie?
Trufla- alias Szczurek. Czyli dzioucha prosto ze wsi która nabrała małomiasteczkowych manier. Ponieważ jest znana z faktu, że zabija ludzi swoimi strrrrrrrasznymi czerwonymi-laserowymi oczami poszukuje wirtualnego opiekuna. Którego nie da rady ukatrupić przez "internety"
Pieczarka- również wywodzi się z tej samej wsi co Szczurek, ale nie przyznaje się do wiejskiego rodowodu. Panna z klasą wielkiej miary, znana ze sloganu " albo Renia albo ja". Podobno do dzisiaj ma focha że padła odpowiedź "Renia".
Amiga- no i ostatnia wiejska panienka. Obdarzona również strrrrrasznymi oczami jednak bez morderczych skłonności. Słynna z tego, że za jedzenie pokocha absolutnie każdego. Posiadaczka pięknego puchatego futra, zwykle śnieżnobiałego, no chyba że akurat nie. To wtedy nie.
Jeann Anna- czyli "Nikt nie potrafi wymówić mojego imienia" aka "Truśka". W pewnych kręgach dorobiła się przydomku "dżoana". Jak sama twierdzi- od życia oczekuje ciszy, spokoju, miękkiego dywanu i pełnej miski. W zamian gotowa pozwalać się głaskać.
Cookie- kto widział i zna ten wie, że to niewielka uszata kobietka, która nie ma nic przeciwko towarzystwu innych uszaków obojga płci. Miała być "królikiem brązowym" ale dziwnym trafem okazało się, że ma wiele wspólnego z prawie każdym kolorem poza brązem
Obecnie zbiera fundusze na zabiegi dentystyczno- chirurgiczne
Pani Jesień- cóż więcej można o niej powiedzieć? Globtroterka i oaza spokoju, wielbiąca wolną przestrzeń.Mogła by śmiało startować w króliczej wersji PPD
Ciapek- uroczy, rudy łobuziak który nadaje nowe znaczeniu "spać jak zabity". Gdy śpi naprawdę masz wrażenie że jakimś cudem zmarł. Nie jest drogi w utrzymaniu- dobra, teraz nie jest. Zbiera na pokrycie kosztów prześwietlenia i kastracji.
Plama- czyli 'nazywam się Renia tylko Iskra wciąż o tym zapomina'. Piękna, plamiasta młoda dziewczyna o wesołym usposobieniu. Nie obrazi się, jeśli ktoś sfinansuje jej zabieg sterylizacji.
Scooby- jedyny pełnojajeczny samiec w kolekcji. W dodatku baran! Jeśli chcesz mieć królika z ADHD- to znaczy że chcesz mieć Scoobiego.
Pastylka- cierpi na syndrom "to ja tutaj rządzę". W związku z czym próbuje rządzić wszystkim i wszystkimi. Do dnia dzisiejszego nie rozumie, dlaczego miski jej się słuchają, a inne króliki i człowiek nie bardzo chcą. W końcu koty udało się zastraszyć... Idealna towarzyszka dla osoby gadatliwej- również gada! Co prawda istnieje podejrzenie, że są to nie do końca cenzuralne wyrazy z króliczego słownika, ale kto by się tam przejmował szczegółami.
Nikita- Nikita w sumie wyrusza w długą podróż do grodu Kraka, więc WO nie poszukuje
Nuar- czyli raczej dziewczynka chyba że jednak okaże się chłopcem. Lubisz małe, czarne, szybkie błyszczące... pojazdy? W takim razie królik z napędem na cztery łapy, w pełni zamortyzowany z chęcią zostanie twoim podopiecznym
Ronja- uszata która sprawia, że wiara w cuda ma się dobrze. Jeśli chcesz aby twój podopieczny miał historię w stylu Kopciuszka (młoda dziewczyna z głębokiej wsi tragicznym zrządzeniem losu trafiła do wielkiego miasta, gdzie odnalazła miłość... no prawie), to Roni będzie doskonałym wyborem
Puszek- królik-prawie-kasownik, czyli po usunięciu dolnych siekaczy. Lubiący towarzystwo człowieka i mizianie, niewybredny w jedzeniu- zje prawie wszystko. Poza sianem. Jeśli będzie pokrojone w kostkę. Lub paski
Jeśli chcesz objąć wirtualną któregoś z powyżej wymienionych królików napisz na adres:
adopcje.wirtualne@kroliki.net oraz
szczecin@kroliki.netW e-mailu napisz: imię i miejsce pobytu królika jakiego chcesz objąć wirtualną opieką(czyli np. Stella ze Szczecina), sumę jaką chcesz go wesprzeć- z sumą minimalną 25 zł, bez kwoty maksymalnej
, oraz informację czy twoje dane mogą być publicznie udostępnione a jeśli tak- to jakie ( np. Joanna Sz. z Warszawy lub nxxxxxxxd z forum
. Można również pozostać całkowicie anonimowym )
Zdeklarowaną sumę bardzo prosimy o wpłacenie na konto województwa zachodniopomorskiego:03 2130 0004 2001 0516 7234 0011
Stowarzyszenie Pomocy Królikom
ul. Ringelbluma 3/21
01-410 Warszawa
Tytułem przelewu: WA-imię królika-ze Szczecina- miesiąc za który dokonywana jest wpłata- nick/imię
W zamian dostajesz:
- pakiet bobków swojego podopiecznego
Do odbioru własnego
- najświeższe informacje
- aktualne zdjęcia
- satysfakcję z pomocy potrzebującemu