Mnożą, dzielą się przez pączkowanie
Ponieważ już prawie rok działam intensywnie przy adopcjach króliczych, toteż pokusiłam się na małe podsumowanie.
W okresie listopad 2010->listopad 2011:
Przyjęto 48 królików
a) 20 znajdowało się pod opieką TOZ Szczecin
b) 28 uszaków było pod skrzydłami SPK
c) w tym 11 królików spoza Szczecina
- 7 z Gdańska
- 2 z Poznania
- 1 ze Śląska
Liczba królików, które znalazły nowe domy: 30. -Ciastek, Łatka, Tygrysek,Karmel, Lilo, Cyjanek, Nirvana, Hevela, Jelonek, Norma, Uszko, Kapciuszek, Virgo, Sleyer, Baltazar, Kajtek, Kajetan, Furia, Czaruś i Białka, Ptyś, Azur, Bob, Pusia, Bajka, Grafitka, Bayoo, Kokosz, Waffel, Timi,
Liczba królików, które zostały wykastrowane przed oddaniem ich do nowego domu: 16.
Liczba królików pod opieką SPK które znalazły nowe domy: 13
Liczba królików pod opieką TOZ, które znalazły nowe domy: 15
Króliki które zmarły lub zostały uśpione: 8. Sasha, Cekin, Czopek, Julek, trzy maluszki, Srebrna. Wszystkie króliki były pod opieką TOZ Szczecin.
Króliki, które wciąż znajdują się w domach tymczasowych: 10. Cyngiel, Billa Kulka, Lolek, Tolek, Oczko, Zając, Haeven, Brawura, Pasja, Kurt.
Liczba wysterylizowanych/wykastrowanych królików, czekających na nowe domy: 9
Liczba ogółem przeprowadzonych sterylizacji przez okres 1 roku: 26. Co daje nam zabiegi na łączną kwotę 2350 zł.
Koszta dodatkowe:
kastracja i sterylizacja królików, które zmarły: Cekin, Sasha, Czopek- 350 zł
Koszt leczenia maluszków ( preparaty, witaminy itd): 120 zł ( TOZ Szczecin)
Koszt leczenie Cekina ( krople): 90 zł ( TOZ Szczecin)
Koszta leczenia "inne": zeskrobiny, Hexoderm, witaminy, stronghold'y, kroplówki, witaminy, antybiotyki, szczepionki, USG(Sasha), RTG(Sasha), probiotyki- 930 zł ( TOZ Szczecin)
Podsumowując koszta leczenia oraz zabiegów: 3840 zł.
to niby niewiele. Niewielka liczba królików w skali całej Polski.
Ale maksymalna liczba dla mnie, maksymalna liczba zwierząt, jakim byłam w stanie pomóc.