Ja widzę, że moja Zuzia musi dostawać granulat (i to mniej więcej 2 x dziennie), bo jak tylko jej ograniczę, to zaczyna chudnąć.
Rok temu, po chorobie i operacji bardzo schudła - z 1.9kg do 1.45kg. W Oazie jak tylko ją zobaczyli to powiedzieli 'jaka ona chuda'. Od dr Lewandowskiej mieliśmy zalecenie, że Zuzia
MUSI przytyć do 1.8kg i w tym celu nie mam jej ograniczać jedzenia (również granulatu, przysmaków), tylko ma jeść tyle ile chce. Faktycznie, udało się ją utuczyć do zalecanej wagi... Ale problemy brzuszkowe, niestety, często się powtarzają, co związane jest z mniejszym poborem pokarmu i wtedy znowu zaczyna chudnąć. Ostatnio jak ją ważyłam, to ważyła zaledwie 1.70kg, więc znowu trochę za mało.
Nie można powiedzieć, że królik miniaturka powinien tyle i tyle ważyć. Wszystko zależy od budowy zwierzęcia, wielkości - królik królikowi nierówny (nawet wśród miniaturek)
Dla jednego króliczka waga 1.4 będzie za niska, dla innego w normie.
Wracając jednak do tematu
Ostatnimi czasy moja Zuzia dostaje granulat głównie na bazie tymotki Bunny Basics T firmy Oxbow (
http://www.oxbowanimalhealth.com/products/type/fortified_food;jsessionid=C6C9ED81A4C2C68A3A3BDAED482FB66A.vipa-02b?node=1519 ) oraz Cuni Complete. Ale zastanawiam się, czy nie pozostać wyłącznie przy Oxbow, tylko obawiam się, że wtedy Zuzia mogłaby zacząć chudnąć, a poza tym jest on trudno osiągalny w Polsce. Wcześniej czasami dostawała też ten niemiecki granulat Bunny (dostępny w Zooplusie), ale zdaje się, że jest on na bazie lucerny, więc z niego zrezygnowałam, chociaż bardzo fajny on jest, bo zmusza królika do gryzienia. Próbowałam też Duo Cuni, ale Zuzia nie chciała go jeść, tak samo jak Alexa (ale to to nawet dobrze, bo jak się okazało, Alex wcale nie ma takiego dobrego składu, jakby się mogło wydawać).
Kusi mnie, żeby również wypróbować ten Wildlife, ale nie jestem pewna, czy ta zmiana wyszłaby jej na dobre?
Chociaż przyznam się, że obecnie zamiast normalnego granulatu, Zuzia dostaje Critical Care, ze względu na te jej brzuszkowe problemy
:
http://www.oxbowanimalhealth.com/products/type/detail?object=1608