Z tego co się orientuję, granulaty w swoim składzie też mają zboża (w różnych ilościach w zależności od marki), ale są one "zmielone" i królisiom nie grozi wbicie jakiejś paskudnej łuski w dziąsło, no i nie wybierają samych ziarenek
. Jeżeli dajesz granulat, a nie mieszankę (w której te zboża stanowią z reguły większą część objętości i są "luzem"), to wydaje mi się, że królisiowi nic nie będzie. Granulatu z lucerny nie powinno być zbyt dużo, ponieważ jest kaloryczny. W Polsce jest dostępnych kilka granulatów: Duo Cuni i Cuni Complete firmy Versele-Laga, Vitapol (firmy Vitapol), Alex, znalazłam też w sieci Supa Rabbit Excel firmy Burgess (ale nie kupowałam tego i nie wiem, co to, bo opakowanie nie jest przezroczyste), jest także Chrumiś Gran (Dako-Art, dużo tłuszczu, mało włókna), Granulat firmy Koliber (napisali, że dla gryzoni
) oraz Vita Special regular/junior firmy Vitakraft (stosunkowo dużo tłuszczu). Niektórzy kupują Deli Nature, ale nic o tym nie wiem
Jeżeli mieszkasz w miejscu, w którym nie ma w sklepach zbyt dużego wyboru, to myślę, że dobrym pomysłem jest zamówienie dobrego granulatu przez internet. Cenowo podobnie, a w dodatku z dostawą do domu
Pozdrawiam