Autor Wątek: Najlepsze granulaty na rynku  (Przeczytany 1097385 razy)

Offline Blacky

• Użytkownik
  • *
    • Pomyślna Blog
Odp: Najlepsze granulaty na rynku
« Odpowiedź #1740 dnia: Sierpień 09, 2010, 18:02:02 pm »
Ja swoim mroziłam brukselkę, zjadały, ale mi to średnio pasuje - te warzywka nie są za ładne po rozmrożeniu. Więc zrezygnowałam.
Save The Earth - it's The Only Planet With Chocolate! ;>
Pomyślna blog

Offline Anuszko1987

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1741 dnia: Sierpień 09, 2010, 19:02:52 pm »
Susze... Ostatnipo nasuszyłam sporo i były już takie fajne suszki... Obiecałam nawet kilku znajomym osob~ą ze się z nimi podziele i co...? i wszystko zamokło na deszczu;| Więc susze od poczatku... Tym razem na strychu :) Z tym mrożeniem chodzi mi o to żeby miała coś świeżego skoro nie je granulatu
Moje małe zoo :)

Offline Biszkopcik

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1742 dnia: Sierpień 09, 2010, 19:05:34 pm »
GC nie chcą ruszyć, tracę nadzieję
Czyli wysuwam ogólny wniosek - na podstawie postów kilku osób - że królikom ten granulat nie smakuje :(
To chyba tak jak z ludźmi - rzadko to co jest zdrowe jest dla nas smaczne  :lizaczka

No i właśnie zaczynam mieć wątpliwości czy deklarowany skład na opakowaniu granulatów odpowiada rzeczywistości...
W końcu sprawdzenie czy jakikolwiek granulat zawiera dane składniki jest dla nas niemożliwe.

Celticgirl

• Gość
« Odpowiedź #1743 dnia: Sierpień 09, 2010, 19:22:55 pm »
Ja czytałam różne opinie, wielu królikom ten granulat smakuje. Moje raczej odmawiają :icon_sad

Offline Nekierta

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1744 dnia: Sierpień 09, 2010, 20:06:14 pm »
Ja mogę powiedziec, że u nas to była miłośc od pierwszego schrupania  :diabelek
Nie wiem już, co mogę poradzic z Waszej sytuacji.
A ktoś już próbował z Cliffi Gold? Smakuje uszakom?

Celticgirl

• Gość
« Odpowiedź #1745 dnia: Sierpień 09, 2010, 20:47:30 pm »
Ja jeszcze nie, cały czas mam jeszcze nadzieję na GC. Co do Cliffi to jednak cena mnie przeraża biorąc pod uwagę, że Uchata jest jeszcze młodym królikiem i wcina bardzo dużo granulatu, mogłabym nie wyrobić na Cliffi

Offline Biszkopcik

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1746 dnia: Sierpień 09, 2010, 20:54:22 pm »
Lepiej nie przyzwyczajać młodych królików do drogich karm - bo później będą wolały paść z głodu niż zjeść coś innego.:)
Ja nie mam złudzeń, że Tuptusiowi Cliffi będzie smakowało, bo w jego składzie jest pietruszka.

Offline Anuszko1987

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1747 dnia: Sierpień 10, 2010, 10:36:32 am »
Cliffi faktycznie jest drogie. Ponad 30zł na kg karmy dla Zająca to jest naprawdę za dużo. Jak Grafka nie ruszy GC to nie będzie jadła granulatu wcale. A może jak przybędzie nowy kicaj to spróbuję jeszcze raz. Razem zawsze raźniej:) Drugi kicaj niestety obecnie pasiony jest/był mieszanką. Muka wcinała GC aż jej się uszy trząchały, też zmieniałam jej z Vitapolu. Ona zresztą zjadała wszystko, mało wybredny królik...
Moje małe zoo :)

Offline thunderbird

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1748 dnia: Sierpień 10, 2010, 11:10:14 am »
O właśnie mam pytanie do was (zważywszy, że topic ma już 50 stron, nie zdołałam poszukać odpowiedzi).

Kupuję króliczy granulat na wagę u weterynarza. Nie wiem jaki to jest dokładnie, ale go polecił i wszystko jest ok. Uszak go lubi i wygląda też dobrze (widać, że w nim jest dużo suszonej zieleniny). Mogę dalej tak kontynuować?

megana88

• Gość
« Odpowiedź #1749 dnia: Sierpień 10, 2010, 11:33:23 am »
To granulat czy lucerna? Musisz koniecznie się dowiedzieć co to jest. Takie coś widziałam dla krów, weterynarz mówił, że to dobre dla króli (ta, jasne).

Offline thunderbird

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1750 dnia: Sierpień 10, 2010, 11:40:09 am »
A lucerna jak wygląda? Też jak granulat? On mówił o granulacie. Chyba że dla pewności skończę, to co mam teraz i stopniowo zmienię na polecany najbardziej (najzdrowszy).
Faktem jest, że od 4 miesięcy je ten granulat i jest wszystko dobrze.

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
  • Pozostałe zwierzaki: Kocurek Filemon Filosławski, Gerbile Pola & Tola
  • Za TM: Zorruś-5.X.2009, Brandon-2.XII.2009, Igiełka-24.III.2012, Marlonek-30.VI.2019, Kinia-3.X.2020
« Odpowiedź #1751 dnia: Sierpień 10, 2010, 13:25:43 pm »
Wiem, co to za granulat masz, bo mi tez polecił ten sam osiedlowy wet, ale nie chciałam, bo miałam swoje.

Nie jestem zwolenniczką kupowania karm (nieważne, czy to dla królików, kotów czy psów) na wagę. Nigdy nie wiesz, jak długo już lezy, nie wiesz skąd one pochodza, szybko wietrzeją i tracą wartościowe składniki.

Lucerna może wyglądać jak granulat, granulat może zawierać lucernę zmieloną z innymi odpadkami.

Offline thunderbird

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1752 dnia: Sierpień 10, 2010, 13:43:27 pm »
Dobra dla mnie wszystko jasne, nie będę niepotrzebnie ryzykować. Będę wycofywać ten granulat na rzecz polecanego.

Dzięki! :)

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
  • Pozostałe zwierzaki: Kocurek Filemon Filosławski, Gerbile Pola & Tola
  • Za TM: Zorruś-5.X.2009, Brandon-2.XII.2009, Igiełka-24.III.2012, Marlonek-30.VI.2019, Kinia-3.X.2020
« Odpowiedź #1753 dnia: Sierpień 10, 2010, 13:45:46 pm »
Dobra dla mnie wszystko jasne, nie będę niepotrzebnie ryzykować. Będę wycofywać ten granulat na rzecz polecanego.

Dzięki! :)

Ok, tylko pamiętaj rób to stopniowo :)

Pozdrawiam

Offline tusiatko_1987

• Użytkownik
  • *
    • Pepparkaka
  • Za TM: Pepparkaka 22.02.2017
« Odpowiedź #1754 dnia: Sierpień 15, 2010, 03:42:37 am »
Wieczorem akurat nie mialam warzyw - dopiero jutro kupie - i dalam grainless - normalnie uszatka przestawilam juz calkiem na diete bez granulatu. zjadl kilka paleczek i zaraz miekkie kupy albo cekro... Eh jak sie go juz przestawi na bez to potem problem jest zeby mu dac granulat :D

Offline misia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1755 dnia: Sierpień 16, 2010, 14:50:27 pm »
Przepraszam, ze sie tak dlugo nie odzywalam, ale to z braku czasu. Zrobilismy taki podzial granulatow, a nie inny oceniajac skladniki jakie zawieraja. Czy ktos z forumowiczow podaje swoim krolikom fasole lub soje ?  Nie, a czemu przymykacie na nia oko jesli jest w granulacie ? Bo zmielone i nie widac ? To samo ze zbozami.
Na opakowaniu jest napisane : granulat nie zawiera cukru, co widze w skladzie, melasa - dla laikow,  to jest gesty syrop, w 50% sklada sie wlasnie z sacharozy, jest to odpad przy produkcji cukru.
Niektore skladniki sa rakotworcze jak np. weglan kobaltu czy trujace jak siarczan miedzi. Mam to przemilczec , przeciez dobro naszych ucholi jest dla nas bardzo wazne.
Moim zadaniem jest otworzyc opiekunom  oczy. Nie wszystko co drogie jest dobre, nie wszystko co ladne i zdrowo wyglada jest faktycznie takie jak bysmy chcieli. Nie wszystko co producent pisze jest prawda. W koncu w gre wchodza miliony: dolarow, euro, zlotowek....

Nie odezwalam sie nic w pewnym dziale gdzie ktos zachwalal suszone truskawki, zastanowcie sie dobrze, dlaczego one tak ladnie wygladaja. Bo to nie super metoda suszenia sie do tego przyczynila.

Odniosę się do rankingu i tego co znalazło się na stronie Miniaturki.

Jeśli chodzi o substancje wymienione na stronie jako wysoce szkodliwe (chemiczne związki miedzi, kobaltu, magnezu, żelaza, cynku) to sprawa nie jest taka prosta.

W lepszych jakościowo granulatach stać firmę na kompletną i rzetelną analizę chemiczną swojego produktu i wymienione
wówczas są bardzo precyzyjne składy takich granulatów. U producentów małych (a takim nadal jest na przykład
JR FARM i jego Grainless Complette) nie ma już takich możliwości więc brak jest informacji tak precyzyjnych.

Jakbyście widzieli "fabrykę" JR FARM i sposoby w jaki pozbywają się "robaczków" z ziółek i siana to na 100% JRFARM znalazłby się na szarym końcu każdej listy produktów dla królika ....

Gwarantuję, że gdyby zrobić analizę chemiczną w takim profesjonalnym labie jak robi to na przykład OXBOW
to okazałoby się  że w surowej zdrowej sałacie, mleczu marchwii itd jest tyle samo albo i więcej (ilościowo) podobnych
związków chemicznych (miedzi magnezu kobaltu itd ...)

Chcę przez to powiedzieć, że sam fakt występowania jakiegoś związku chemicznego nie dyskwalifikuje jednoznacznie produktu. Ważna także jest jego ilość (na przykład 0,025% a 3% to duża różnica).
W podobny sposób można odnieść się do informacji o składach chemicznych produktów.
(jak wspomniałam duże firmy robią analizę za ogromne pieniądze i umieszczają informacje precyzyjne a inne firmy nie robią tego w ogóle albo w bardzo ograniczony sposób)

Zatem proszę nie dyskwalifikować jakiegoś produktu bo producent zrobił analizę co w tej jego tymotce łąkowej chemicznie występuje a inny napisał, że jest bez zboża i ma siano ....

Jako ciekawostkę podam, że paradoks polega na tym że OXBOWA chwali się bardzo za CRITICAL CARE jako ratujący życie w naprawdę ciężkich przypadkach ale jakoś nie sprawdziliście, że skład CRITICALA jest w 99% identyczny jak OXBOW BUNNY BASISC T i 15/23 tylko proporcje niektórych składników minimalnie się różnią ....

Nie jesteśmy obrońcami jednego czy drugiego granulatu ale może warto zdać sobie sprawę że taki ranking nie jest do końca wyznacznikiem czegokolwiek. Ciekawi jesteśmy ilu z Was kupowało OXBOW i ilu z Was przez lata zaobserwowało jak to królik się rozchorował od tego bardzo bardzo złego granulatu ?

To, że sklep Świat Królika jest albo bardzo lubiany albo bardzo bardzo nielubiany ma potem wpływ na ocenę na przykład OXBOWA, który na życzenie zresztą forumowiczów dość dużym wysiłkiem sprowadziliśmy do POLSKI aby mieć go możliwie na bieżąco w ofercie. Jakoś żaden inny sklep tego nie potrafił zrobić. Oczywiście podniosą się zaraz głosy, że inne sklepy wiedziały od razu że to najgorszy syf i dlatego go nie sprzedają i nie sprowadzili ....

Nadal uważamy, że OXBOW jest jednym z najlepszych granulatów.

Pozdrawiam
Misia

Offline Biszkopcik

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1756 dnia: Sierpień 16, 2010, 15:39:48 pm »
W lepszych jakościowo granulatach stać firmę na kompletną i rzetelną analizę chemiczną swojego produktu i wymienione
wówczas są bardzo precyzyjne składy takich granulatów. U producentów małych (a takim nadal jest na przykład
JR FARM i jego Grainless Complette) nie ma już takich możliwości więc brak jest informacji tak precyzyjnych.

Gwarantuję, że gdyby zrobić analizę chemiczną w takim profesjonalnym labie jak robi to na przykład OXBOW
to okazałoby się  że w surowej zdrowej sałacie, mleczu marchwii itd jest tyle samo albo i więcej (ilościowo) podobnych
związków chemicznych (miedzi magnezu kobaltu itd ...)

Misia ja popieram Twoje zdanie. Dla mnie ranking granulatów oparty TYLKO na podanym składzie na opakowaniu produktu jest pomocny przy dokonywaniu zakupów, ale nie może być ostateczną i 100% pewną wyrocznią.
Skład na opakowaniu choćby Grainless Complete brzmi jak koncert życzeń. Jest w nim wszystko co tylko możliwe. Aż buzia się śmieje, że to takie zdrowe.
Ale nic nie wiemy o składzie chemicznym tego produktu. Skąd wiadomo gdzie te roślinki rosną? Może przy ruchliwej szosie? Może nieopodal skażonych terenów? Skąd wiadomo ile jest w nich tych ziółek? Przecież może to być na 1 kg chwastów tylko 1 listek babki lancetowatej czy jakiejśtam. No i kłamstwa tu nie ma, ale też nie wiadomo ile jest % poszczególnych składników.

Czyli nie wiadomo ile tak na prawdę jest "cukru w cukrze" :) Ja nie polecam żadnego granulatu, bo nie mam możliwości ich naukowego zbadania.
Chodzi mi tylko o to, że nie można wpadać w żadne skrajności: ani całkowicie skrytykować wszelkie granulaty, ani też nadmiernie zachwycać się czymś, co może się okazać tylko przemieloną kupką trawy nie wiadomo skąd.

Mieszkam na Śląsku, pod blokiem rosną mi mlecze.
To mógłby być świetny interes gdybym zaczęła je sprzedawać jako ekologiczny pokarm prosto z dziewiczych terenów.
A skąd wiem, że by się sprzedał? Wystarczy tylko poczytać trendy na forum i rozpoznać rynek :)

Celticgirl

• Gość
« Odpowiedź #1757 dnia: Sierpień 16, 2010, 16:39:30 pm »
Ja się znowu powtórzę iż cudowny granulat czy nie, królik musi go chcieć zjeść. Poza tym zapomina się o jednym, że króliki miniaturowe nie żyją na wolności. Mój Lennuś je tylko Beaphare i taki mu będę kupować. Z prostego powodu, że innego nie zje, a po drugie nie mogę mu odstawić karmy bo bardzo szybko traci wagę. I jeszcze ilość jak jest podawana jest istotna.

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1758 dnia: Sierpień 16, 2010, 17:46:28 pm »
"Skąd wiadomo ile jest w nich tych ziółek? Przecież może to być na 1 kg chwastów tylko 1 listek babki lancetowatej czy jakiejśtam."

chwasty to pojęcie ze słownika działkowca - dla niego chwastami są mlecze, babka, trawa, itp.
A co jest "chwastem" w diecie królika? bo nie bardzo chwytam to porównanie...

"Skąd wiadomo gdzie te roślinki rosną? Może przy ruchliwej szosie?"
a jabłuszka i marcheweczki z których robi się soczki czy inne gerberki to wg Was gdzie rosną?  :icon_rolleyes sady "przemysłowe" są przy trasach szybkiego ruchu najczęściej.
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Offline Tocha

• Użytkownik
  • *
  • Tam dom Twój gdzie królik Twój... I bobki jego ;)
« Odpowiedź #1759 dnia: Sierpień 16, 2010, 18:29:13 pm »

"Skąd wiadomo gdzie te roślinki rosną? Może przy ruchliwej szosie?"
a jabłuszka i marcheweczki z których robi się soczki czy inne gerberki to wg Was gdzie rosną?  :icon_rolleyes sady "przemysłowe" są przy trasach szybkiego ruchu najczęściej.
Ja pracuje w fabryce produkujacej gotowe posilki do podgrzewania w mikrofali lub piekarniku. Ostatnio robimy posilki dla dzieci powyzej jednego roku zycia. Linia produkcyjna jest ta sama, 'higiena' ta sama. Jednym slowem, gdybysmy znali wszytskie szczegoly produkcji poszczegolnych produktow spozywczych, to uwierzcie mi, nikt z nas nie chcialby tego jesc. Opisy na opakowaniach wygladaja tak, jakby to bylo robione w warunkach wrecz laboratoryjnych (chodzi mi o czystosc), a skladniki sa z najczystszych terenow w Anglii i kazda porcja  przygotowywana starannie, indywidualnie z nalezyta pieczolowitoscia ;) Jest to produkcja masowa, liczy sie czas, a skladniki sa z hurtowni i nie sadze, aby ktos wnikal w to w jakich warunkach rosly brokuly itd. Pomijam juz aspekt etyczny - usmiechnieta krowka na opakowaniu :(
Nigdy nie mamy pewnosci skad sa produkty, bo nie jestesmy w stanie tego sprawdzic.
Nawet za przeproszeniem ta marchewka z warzywniaka moze miec cos na sumieniu, ale co zrobic?
A kiedys kupilam sianko w zoologu, takie tradycyjne, od prywaciarza i w srodku znalazlam papierek po 'Grzeskach', taki zapiaszczony...
W innym zoologu u nas w Lodzi babka zbierala trawe po koszeniu okolicznych trawnikow i pakowala w worki...
Rozne rzezczy ludzie robia dla kasy.