Cieżko jest napisać coś bardziej trafnego niż Nuna, ale…
Aż mnie kusi, żeby coś dodać od siebie. Zauważcie, że ranking granulatów został oparty wyłącznie na analizie składu, a na dodatek jest to ranking subiektywny, sporządzony przez autorów strony miniaturka bez tajemnic. Nikt nie zbadał zdrowia grupy reprezentatywnej królików karmionej danym granulatem, nikt nie ankietował właścicieli!
Nie dajmy się zwariować
Trudno jest napisać ocenę granulatu , aniżeli nie na składzie, ankieta pewnie też niewiele by pomogło, bo jak zwykły właściciel mógłby ocenić wpływ granulatu n organy zewnętrzne?
Zresztą każde zestawienie jest swego rodzaju subiektywne, bo zawsze można coś jemu zarzucić.
Jak ktoś śledzi wątek strony miniaturki to wie że zestawienie nie powstało w ciągu kilku dni, więc nie jest ono przypadkowe.
Chcieliśmy uniknąć metodologii, której podstawą było by włókno, staraliśmy się zestawić wszystkie pożyteczne składniki i te szkodliwe, zależało nam na jak najbardziej obiektywnej ocenie.
Jest to moim zdaniem zupełnie nieprofesjonalne podejście, pójście na łatwiznę i straszenie właścicieli królików.
Nie neguję rankingu ani kompetencji jego autorów. To co mi się nie podoba, to autorytatywne podejście. Wolałabym tabelę z porównaniem, może być nawet uszeregowane od najlepszego do najgorszego. Ten trójpodział (a przez to generalizowanie)
Ale jak straszymy właścicieli? Jak jedna z forumowiczek napisała, wszędzie tylko można spotkać „achy i ichy” jakie to granulaty nie są zdrowe, idealnie zbalansowane itp. My napisaliśmy tylko rzeczywisty skład granulatów, nic więcej.
Nie wiem skąd to się bierze, ale w większości polskich sklepów ciężko jest znaleźć dokładny skład, podane są tylko składniki, które mają dobry wpływ na zdrowie, wszelkie konserwanty są pomijane.
Już nawet padła gdzieś sugestia braku rzetelności, więc chciałbym tylko napisać, że wszystkie składy analizy, były brane ze stron zagranicznych, gdzie niektóre sklepy, udostępniają je w całości i dodatkowo sprawdzane np. na stronie producenta (choć nie każdy pisze kompletnego składu)
Co do porównania, to przecież przy każdym granulacie jest napisane skład, analiza laboratoryjna itp.
Jak byśmy pokusili się o porównanie, to znowu wyszłoby, dlaczego porównujemy pod takim a nie innym względem. Każda grupa jest opatrzona komentarze, a niektóre granulaty są również wzbogacone o dodatkowy.
Jeżeli ktoś np. uważa że podział na 3 grupy jest zły, równie dobrze cały dział o granulatach, może traktować jako jedność, patrząc na to będzie tak jak by były one uszeregowane od „najlepszego” do „najgorszego”.
Miało być krótko, a wyszło jak zawsze:).
Ps. przytaczam głównie wypowiedzi kata_strofy, dlatego że ma najwiecej watpliwości, z mojej strony nie ma żdnych uprzedzeń.