zinara, Vitapol ma zły skład jak dla kroliczka niestety, tylko 9% włokna to zdecydowanie za mało, ale nie ma sie co dziwic, bo jest to pokarm
dla gryzoni. Jako stały pokarm na dłuzszy czas sie nie nadaje. Mozesz go podawac oczywiscie, ale jako dodatek. Lepiej byłoby gdyby krolis jadł jako podstawe granulat o zbilansowanym składzie, musi miec jak najwiecej włokna. Jesli chodzi o Alex to z dwojga złego jest lepszy. Dlaczego wg mnie z dwojga złego
Otóz jest troche podejrzany, nie ma podanego jasno składu, włokno waha sie od 14% do 18%, jesli mialby 14% to za mało, jesli 18% moze byc, nie ma podanej zawartosci wapnia, co jest wazne, jest to firma ktora zajmuje sie głownie hodowla zwierzat miniaturowych, robia tez pokarmy, a wg mnie jak wszystko na raz to w koncu nic
. Ja mojego Szarusia karmiłam Alexem do tej pory, przez 1,5 roku. Teraz przeszłam na Cuni Complete Versele Lagi, bo tak zalecił nam wet (Szarus ma problemy z układem moczowym
, prawdopodobnie zaburzenia w wydalaniu wapnia, nie wiadomo ile go było w Alexie, ktory jadł długi czas, moze miał go za duzo
, a wtym nowym jest mało tego składnika). Od tej pory jak posmakował Cuni Complete nie chce spojrzec na Alexa
, wiec nie dziwie sie Twojemu krolisiowi
. Vitapol dawniej dawałam razemz mieszanka i mu przypadał do gustu. Najlepiej byłoby gdyby Twoj maluch jadł albo Cuni Complete, albo Duo Cuni- na pewno czytałas o nich juz nie raz, sa najbarziej polecane i maja bdb. skład. Niestety nie wszedzie mozna je dostac
. A le przez net mozna zamowic. A moze zobacz w jakims wiekszym Centrum handlowym w Płocku, tam powinien byc sklep zoo, czesto własnie w C.h. mozna dostac te granulaty... Pozdrawiam Was