Autor Wątek: Najlepsze granulaty na rynku  (Przeczytany 1097305 razy)

Eska

• Gość
Odp: Najlepsze granulaty na rynku
« Odpowiedź #1020 dnia: Wrzesień 03, 2009, 21:12:02 pm »
przeczytałam na stronie swiatkrolikow.com o jeszcze jednym dobrym granulacie, niestety z moich obliczeń wychodzi, że jest strasznie drogi, jest sprowadzany z zza granicy, nazywa się Bunny Zielony sen, jego skład:
Proteiny - 15%
Tłuszcz - 3%
Włókno - 20%
Wapno - 1,10%
Fosfor - 0,60%
Witamina A - 12.000IU
Witamina D 3 - 800IU
Witamina E - 40mg

oto on: http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pokarm_dla_gryzoni/krolik_miniaturowy/bunny/61102#composition

anka_n1987

• Gość
« Odpowiedź #1021 dnia: Wrzesień 03, 2009, 21:47:32 pm »
Mam króliczka dopiero drugi dzień i nie bardzo wiem jak go prawidłowo karmić. Kicuś ma ok 6 tyg. więc jet jeszcze bardzo małym barankiem, w sklepie Pani poleciła mi suchą karmę dla młodych królików firmy beaphar CARE + JUNIOR RABBIT. Białko 17,3%, tłuszcz 3,3%, włókno 22,2%, popiół 5% a wilgotność 9,1%.
Czy jest to odpowiednia karma dla mojego Królisia? Ponadto dostaje jeszcze dziennie sianko, które sobie  chętnie podgryza, kawałek suchej bułki do gryzienia, którą po prostu pochłania, ok 2 plasterków marchewki i małej ósemki jabłka, ale je je niechętnie i najlepiej w nocy gdy nikt na niego nie patrzy.
I czy prawidłowe jest stwierdzenie, że miska z suchym nie może stać w klatce cały czas bo to wytwarza złe nawyki? czy mój króliś nie jest na to za mały?
Czy coś poza tym co dostaje jest jeszcze w tym wieku dla niego przewidziane?
Prosiłabym o pomoc by mój króliś był zdrowy i szczęśliwy :)

Eska

• Gość
« Odpowiedź #1022 dnia: Wrzesień 03, 2009, 21:57:01 pm »
granulat nie ma zbyt dobrego składu, a skoro Twój króliczek ma 6 tyg, to nie powinnaś mu już podawać warzyw i owoców, z tym trzeba jeszcze poczekać to o wiele za wcześnie. I za nic nie podawaj mu suchej bułki do gryzienia, króliczki nie powinny tego jeść, może i mu smakuje, ale nie służy- może mieć problemy z ukł. pokarmowym. Najlepszym granulatem jest Cuni Pro, który najłatwiej jest zamówić przez internet ze strony www.animalia.pl . Normalnie króliczki powinny być odbierane od matek w wieku 8 tyg., twój ma zaledwie 6, więc musisz być ostrożna ze wszystkim, owoce są tuczące, więc nie podaje się ich za często... Sianko musi być cały czas w klatce... Poczytaj sobie dokładnie o diecie...

anka_n1987

• Gość
« Odpowiedź #1023 dnia: Wrzesień 03, 2009, 22:15:01 pm »
A czy ktoś może mi podać prawidłową dietę dla tak małego króliczka? Bo wiele stron internetowych na temat uszatych podaje bardzo rózne wersje co do prawidłowej diety i sama się powoli w tym gubię :( Błagam o pomoc i wskazówki.
Może ktoś ma króliczka w podobnym wieku. Czy mam go karmić narazie tylko suchą karmą i siankiem? Oczywiście woda (ja daję przegotowaną) zmieniana codziennie.

Eska

• Gość
« Odpowiedź #1024 dnia: Wrzesień 03, 2009, 22:22:22 pm »
na razie podawaj tylko granulat i sianko, za kilka dni możesz powoli wprowadzać zieleninę i warzywa do diety króliczka. Zacznij np. od listka bazylii, plasterka marchewki, brokułu, oczywiście nie wszystko naraz. Powoli zmniejszaj ilość i obserwuj jak twój króliczek reaguje na dane warzywo/daną zieleninę. Jeśli będzie miał biegunkę to odstaw daną zieleninę/warzywo. Przejrzyj sobie spis odpowiednich warzyw, które można podawać króliczkowi. Oczywiście nie podawaj żądnych kolb, dropsów, biszkoptów- wyglądają apetycznie, ale tylko szkodzą. Mają dużą zawartość tłuszczu i mogą spowodować problemy z ukł. pokar.

[ Dodano: Czw Wrz 03, 2009 10:26 pm ]
podaję kilka przykładów warzyw i zieleniny które można podawać:
korzeń i natka marchewki, cykoria, pietruszka, koperek, bazylia, brokuły, sałata rzymska, seler naciowy, rukola i wiele, wiele innych. z takich ogródkowych można podawać mlecz, krwawnik, babkę szerokolistną i lancetowatą, liście malin, winogron; można je podawać już ususzone, albo świeżo zerwane, ale nie powinny być wilgotne. Oczywiście pamiętaj, że nie wszystko naraz, po kolei i pomału

anka_n1987

• Gość
« Odpowiedź #1025 dnia: Wrzesień 03, 2009, 22:27:22 pm »
A czy na przykład z tej linii Versele Laga dla mojego królisia ( ok. 6 tyg.) lepszy będzie Versele Laga Cuni Pro, czy Versele Laga Prestige Premium Cuni Junior Nature . Bowydaje mi się, że na Cuni Pro może być za mały.

Eska

• Gość
« Odpowiedź #1026 dnia: Wrzesień 03, 2009, 22:29:16 pm »
owoce też są tuczące i podaje się je sporadycznie, raczej jako smakołyk, bo zawierają sporo cukru. Z owoców można podawać jabłka, banany, maliny, kiwi, winogrona, brzoskwinie, mango, jest naprawdę spory wybór...

[ Dodano: Czw Wrz 03, 2009 10:32 pm ]
nie jest za mały na Cuni Pro, możesz mu je spokojnie podawać, bo ma b.dobry skład

anka_n1987

• Gość
« Odpowiedź #1027 dnia: Wrzesień 03, 2009, 22:42:53 pm »
Dzięki za pomoc. narazie przez kilka dni będę jeszcze dawać mu tą karmę co mam, bo dostawał ją w sklepie i nie chce mu drastycznie jej zmieniać. Zamówię na spróbowanie trochę tego Cuni Pro i będę mu początkowo mieszać i zobaczę czy będzie chciał ją jeść.

A za kilka dni spróbuję dać mu cosik z warzyw, ale bardzo mało tylko na spróbowanie. A jabłko też raz dziennie i minimalna porcja, ale jak do tej pory nie miał biegunki po tych malusich kawałeczkach marchewki i jabłka.

Eska

• Gość
« Odpowiedź #1028 dnia: Wrzesień 03, 2009, 22:52:09 pm »
tak, tak, to oczywiste, że nie można od razu podawać nowej karmy, trzeba powoli przystosowywać króliczka.

życzę powodzenia, jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało pytaj i zapraszam do poczytania forum, bo jest naprawdę mnóstwo ciekawych informacji. ;)

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • Moje króliki: Pusiek i Kulka
  • Za TM: Liska
« Odpowiedź #1029 dnia: Wrzesień 04, 2009, 00:42:58 am »
Eska trochę chyba pomieszałaś :) Z podawaniem zieleniny, to nie czekać kilka dni, tylko 6 tygodni. Tak małemy króliczkowi, który w dodatku został za wczesnie oddzielony od mamy zieleninę powinno sie podawać jak skończy 3 miesiące. Póki co tylko granulat. Cuni Junior Nature, to beznadziejna mieszank, której nie warto kupować - ja kupiłam i wyrzuciłam prawie wszystko. Kup jak najszybciej Cuni Pro (albo może lepiej poproś kogoś z Warszawy, żeby Ci odstąpił np. 20 pałeczek na spróbowanie - warto to zrobić, bo szkoda wydawać kasę, jeśli króliczkowi nie będzie smakowało, moim trzem nie smakuje) albo Cuni Complete (moje wcinają aż im się uszy trzęsą) i zmieniaj stopniowo ilość. Najpierw daj tyle mieszanki ile do tej pory dawałaś i np 3 pałeczki CP lub CC. Następnego dnia troszke mniej mieszanki i 7 pałeczek, itd. Ja tak przestawiałam Tdzinkę i na początku wyjadała mieszankę a CP ani CC nie chciała. Odstawiłam mieszankę w ogóle na 4 dni i potem bez problemu przestawiłam ją na CC. Teraz jest szczęśliwym, szczuplejszym i zdrowszym króliczkiem, który nie zostawia już ceko :)

Liska była z nami 4 lata, 6 miesięcy, 3 tygodnie i 5 dni (od 01.09.2009 do 27.03.2014)

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1030 dnia: Wrzesień 04, 2009, 10:35:51 am »
jakie mało? po co Ci wiecej? wiekszosc forumowiczów korzysta z jednego max dwóch rodzai wiec po co Ci wiecej..

mi nie jest potrzebne więcej, ale lubię mieć przegląd. tych preparatów jest naprawdę mnóstwo, w sklepach internetowych widzę co rusz coś nowego, a że wcześniej tym się nie interesowałem, to większość firm jest mi nieznana. dlatego chcę więcej, żebym wiedział co i jak i czym się różni. mnie nie satysfakcjonuje odpowiedź jak wyżej "ta mieszzanka jest beznadziejna, całą wywaliłam", mój królik jje np. każdą, z cuni nature, którą od dwóch dni dostaje też nie ma problemów. skoro jest robiona przez tak renomowaną firmę, to chyba aż tak beznadziejna być nie może, nawet jeśli skład nie do końca prawidłowy.

Pozatym, wydaje mi się, iż w żywieniu jakichkolwiek zwierząt (no oprócz owadów z rzędu straszyków i pewnie tego typu wyjątków) potrzebna jest różnorodność. Jeśli królik będzie przez całe życie dostawał ten sam granulat (pomijając świerzonkę), to przecież ześwirować można. dlatego ja i tak co jakiś czas (powiedzmy raz na dwa tygodnie) dosypię mu niezdrowej, beznadziejnej cuni nature albo innego specyfiku, ale już po prostu droższego i lepszej firmy. My też nie zawsze jjemy tylko to co zdrowe.

cuni pro już zamówiłem, cliffi też, na szczęści animalia dają możliwość odbioru w pruszkowie.

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #1031 dnia: Wrzesień 04, 2009, 11:33:51 am »
Pisząc że Cuni Junior Nature jest beznadziejne miałam na myśli, że po 1 jest to mieszanka (myślałam że Versele Laga ma tylko granulaty i nawet nie sprawdziłam przed zakupem - wiem, mój błąd), po 2 zawiera ziarna owsa, które wbijają się w dziąsła uszatych i powodują bolesne ropnie, które długo się leczy, po 3 akurat mój królik nie chciał tego jeść. Mieszanka ta zawiera granulat, ziarna, jakiś popcorn czy coś i takie "chrupki" kolorowe. Pusiek jadł tylko i wyłącznie te chrupki. Usiadłam kiedyś i przebrałam całą mieszankę, wyjęłam te chrupki, które mały wcinał (są jako smakołyk) i okazało się, że na kilogram mieszanki mój królik zjada tylko jakieś niecałe 300g, bo reszta to ten jakiś granulat i ziarna. Nie stać mnie było na coś takiego :]

Jeśli chodzi o różnorodność, to nie można nagle królikowi zmieniać diety. To powinien być proces trwający jakieś 2 tygodnie. Także jak co jakiś czas będziesz zmieniał nagle granulat, to bardziej zaszkodzisz królikowi niż mu pomożesz. Jeśli aż tak bardzo Ci zależy na tym, żeby królik dostawał różne granulaty, to myślę, że możesz dawać np 20 pałeczek jednego granulatu i 20 drugiego, następnego dnia 18 i 22, potem 15 i 25 itd aż do zera i znów powoli zmieniać na jeszcze inny. Ale ja bym nie kombinowała. Z granulatów polecanych opróc Cuni Pro, Cuni Complete i Cliffi wyczytałam że część osób daj jeszcze Wildlife czy Supreme Science Selective czy jakoś tak.

Liska była z nami 4 lata, 6 miesięcy, 3 tygodnie i 5 dni (od 01.09.2009 do 27.03.2014)

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
« Odpowiedź #1032 dnia: Wrzesień 04, 2009, 11:34:39 am »
Animalia nie ma Cliffi.
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

Eska

• Gość
« Odpowiedź #1033 dnia: Wrzesień 04, 2009, 14:00:57 pm »
jpuasz, rety, rzeczywiście pomieszałam z tego wszystkiego. tak się zaczęłam rozpisywać, że popisałam bzdury...

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #1034 dnia: Wrzesień 04, 2009, 14:04:38 pm »
Eska spokojnie, żadne bzdury :) Każdemu się może pomylić :) Ja też chyba gdzieś kiedyś napisałam, że zielenine od 3 tygodni a nie od 3 miesięcy :P

Eska

• Gość
« Odpowiedź #1035 dnia: Wrzesień 04, 2009, 14:28:08 pm »
no niestety tak się czasem zdarza, na forum udziela się rad o królikach, a myśli się jednocześnie o nakarmieniu swojego, o tym, że trzeba jeszcze umyć włosy, że pogoda ma się pogorszyć i, że przydałoby się wytrzeć kurze.. takim oto sposobem w głowie się już wszystko miesza i pisze się rzeczy nie za bardzo zgodne z prawdą.. :)

anka_n1987

• Gość
« Odpowiedź #1036 dnia: Wrzesień 04, 2009, 22:44:30 pm »
No dobrze to teraz powiedzcie mi co z tą miską z garnulatem czy ma być w klatce cały czas czy tylko w porach posiłku u tak małego króliczka (6 tyg.)? Kupiłam Kicusiowi ten granulat Cuni Pro który polecała Eska, ale czy on nie jest na niego za mały? Bo pomiszałam mu stary i ten nowy, to stary zjadł jak zawsze a tego nowego nawet nie ruszył :( I co z tą bułką, którą mu odstawiłam a on ją tak uwielbia? Bo rozumiem, że zielenina dopiero od 3 miesięcy.

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #1037 dnia: Wrzesień 04, 2009, 23:17:19 pm »
Bułki nie dawaj pod żadnym pozorem. Miskę wyjmuj po jakimś czasie. My dawaliśmy naszemu Pusiowi 2h a teraz granulat znika w 15 minut :P Możesz dawać wszelkiego rodzaju suszki :) A co do granulatu, to mówiłam, że z CP różnie bywa. Poproś kogoś z Wawy aby Ci użyczył 20 granulek CC - może to zasmakuje uszakowi.

anka_n1987

• Gość
« Odpowiedź #1038 dnia: Wrzesień 05, 2009, 15:29:11 pm »
Aha no dzięki chyba będę musiała tak zrobić, narazie CP zostawie w granulacie, może z czasem się przekona... ;) A gotowe suszki to np tylko warzywne, czy też np owoce do smaku?

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #1039 dnia: Wrzesień 05, 2009, 15:44:51 pm »
powiedziałabym, że ani warzywne ani owocowe :P Ziołowe, czli np. babka lancetowata czy szerokolistna, mniszek lekarski, pokrzywa, koniczyna, skrzyp, ziele owsa, liście truskawek, malin, porzeczki, poziomki, nagietek, kora wierzby, cykowia podróżnik, krwawnik, korzeń mniszka, natka pietruszki, liście brzozy. Wypisałam produkty zuzali (najbardziej polecane) ale samemu oczywiście też mozna suszyć :) A suszonych owocow czy warzyw lepiej nie podawac, bo zawierają jeszcze więcej cukru niż świeże - najlepiej z tym poczekać do 3 miesiąca.