Przejrzałam obydwie listy i z tej drugiej (firmy przyjazne) tak naprawdę znam tylko 4: Avon, Oriflame, Revlon, Victoria's Secret (co oni mogą testować?? Chyba, ze chodzi o to, ze nie mają produktów ze skóry).
A ja mam takie pytanie. W innym wątku podana została informacja, że Lipton testuje produkty na królikach. Pierwszy raz o tym usłyszałam, a pewnie takich znanych firm i produktów jest dużo więcej. Proponuję, żeby stworzyć wątek w którym będzie można wrzucać informacje o konkretnych produktach i firmach, które są bezpieczne a drugi z tymi, które są testowane.
Podam przykład. Wiem, że pasty do zębów Colgate, Colodent, Sensodyne i Signal nie są "bezpieczne". A co z pozostałymi? Co ze znanymi Aquafresh, Blend-a-med? Czy ktoś zna pastę do zębów, któa nie była testowana? Bo ja zawsze kupowałam Colodent lub Signal i ostatnio odkryłam, że obydwie są testowane. Z kosmetykami do makijażu nie mam problemu, bo większość kupuję w Avonie ub Oriflame. Szmpon czy odzywkę mam z Nivei, żel pod prysznic z Ziai, dezodorant z Avonu i mogłabym tak wymieniać. Ale jest kilka produktów, które wiem, ze są testowane a tak naprawdę nie wiem na co je zamienić. Np. będzie to wspomniana pasta do zębów, płyn do prania i do płukania, golarka, czy nie wiem co jeszcze.