według mnie nie powinnismy robic wylacznie kalendarza, ale rozszerzyc nasz druk na inne rodzaje publikacji
Ludzi na forum jest coraz więcej, wiadomo, ze kazdy ma w zanadrzu fajne zdjęcia, łącznie ze mną i wiem, ze kazdy ( ja tez) chcialby, zeby byla jakas publikacja, w ktorej i jego kroliki się znajdą.
Uznalismy w tym roku, ze kalendarz SPK bedzie robiony na innych zasadach niz dotychczas, ale jednoczesnie co roku zarzucamy pomysl innych publikacji, bo nie ma komu ich ogarniac.
Poniewaz jednak w tym roku postanowilismy zorganizowac to z wyprzedzeniem - to kalendarz jest od A do Z organizowany przez Prym (koordynacja zdjęć, grafiki i druku), zawiera zdjecia krolikow adopcyjnych, zasady sa jeszcze modyfikowane, dopuszczamy mozliwosc zakwalifikowania w konkursie 2 zdjęc uzytkownikow.
Jednak pomyslalam sobie - na razie jest to pomysl do przedyskutowania - ze dobrze by bylo zebrac sie w koncu i wydac publikację - wielki album - w ktorym beda setki, tysiace zdjec krolikow - zeby kazdy z forum mogl zaprezentowac swoje zdjecia (oczywiscie spelniajace jakies wymogi). Album moglby byc o totalnym zakróliczeniu, zawierac rowniez porady i informacje o adopcjach. Zalezy mi na tym, zeby bylo bardzo duzo zdjęć.
Nie chcę, zeby kalendarz wywolywal niepotrzebne spory, bo zdjęć w takowym moze byc tylko 12, nie traktujmy sprawy kalendarza tak emocjonalnie - w kategoriach albo kalendarz albo smierc, bo mozemy zawsze zrobic tez i inne publikacje i to takie, ktore zadowolą nie wybranych 12 uzytkownikow albo wręcz 2, ale wszystkich ponad 3 tysięcy.
Warunkiem jest znalezienie koordynatora kazdej publikacji, zespolu grafikow do danego projektu i zorganizowanie przedpłat. Dzial grafiki zaczelismy wlasnie tworzyc. Wyobrazam to sobie jako wersję elektroniczną z drukiem na zyczenie, jesli sukcesywnie bedzie sie zbierac okreslona liczba osob - np pierwszy druk puszczamy, gdy jest liczba stu osob i wplacone pieniadze - ewentualnie koordynator musialby szukac sponsorow - ja na razie szukam sponsorow kalendarza.
Juz w tej chwili bedziemy miec 2 kalendarze przeciez - jeden to nasz SPKowski koordynowany przez Prym, a drugi to vivowski Wybierz Miśka, w którym dostaniemy swoj miesiąc - a zdjęcie bedzie albo agencyjne zdobyte przez Vivę albo jedno od nas z forum, na razie moim luznym pomyslem bedzie pokazanie Czarkowi z Vivy zdjęć, jakie wysylalam do Gazety Wyborczej z okazji Dnia krolika, wlacznie ze zdjeciami hakermuz, ktore sa na naszym forum, a gdyby sie jakies zdjecie spodobalo, wtedy bedziemy rozmawiali z ich autorami. Viva ma bardzo wysokie wymogi co do jakosci zdjęć.
Tak wiec juz w tej chwili sa 2 kalendarze, marzy mi sie trzeci, biurkowy, z reprodukcjami obrazkow krolikow - autorstwa misi01, Mileny Ryznar i innych naszych malarzy króliczych, poz a tym marzy mi sie wspomniany gruby album. Mozemy tez zeszyty zaczac projektowac i inne rzeczy szkolne