Witam wszystkich.
Przed dłuższy czas karmiłem swojego 5-letniego Psikusa pokarmami Best Friend oraz Corneletti (czy jakoś tak). Prawie 10zł za opakowanie, a ilość składników w miarę bogata, więc nie jakieś najgorsze. Psikus je uwielbia, bo jest tam dużo suszonych owoców, więc 80% składników mieszanek zawsze zjadał w ekspresowym tempie.
Dowiedziałem się jednak o ponoć najlepszych granulatach dla królików, tj. Cuni Complete i Cuni Pro. Zakupiłem zatem parę dni temu 2,5kg CC. Dosypuję mu to regularnie, ale jakoś nie je tego zbyt chętnie, do tego za każdym razem przeżywa zawód, że to nie któraś z jego ulubionych mieszanek.
Pomyślałem, że może to przez wielkość patyczków (które są naprawdę długie), więc połamałem je na połowę, ale tylko nieznacznie zwiększyło to ilość pokarmu, który zjada. Na bieżąco dostaje świeże sianko + 1 owoc/warzywo dziennie (przeważnie ulubioną marchewkę) + kilka liści babki/truskawki od Zuzali, więc z głodu nie umrze, ale chciałbym, żeby w końcu zasmakował również w nowym granulacie.
Macie jakieś teorie dlaczego nie pałaszuje CC, tak jak Wasze króliki? Jakieś wskazówki jak temu zaradzić?
Przy okazji spytam - czym się różni CC od CP?
Dodam, że świnka morska, którą mam od tygodnia, też nie jest jakąś fanką swojego Cavia Pro, za to mieszanki owocowe wcina równo.
Z góry dzięki za pomoc.