Oto moje wypociny, jeżeli nie są tragiczne ( a podejrzewam, ze są
) to mogę spróbować przetłumaczyć i inne artykuły ze strony. Uczciwie przyznaję, że nie wszystko mogę rozumieć dobrze, więc dlatego pewnie to bełkot
Wstęp do zwierzęcej etykiEtyka zwierzęca jest skomplikowanym tematem. Racjonalne argumenty na temat właściwych i niewłaściwych sposobów traktowania(leczenia) zwierząt napotykają na problem w postaci uczucia głebokiej miłości, jaką wielu z nas darzy zwierzęta.
Dla filozofów są to najważniejsze zagadnienia na temat podstaw zasad moralnych.
Czy są więc jakiekolwiek założenia zwierzęcej etyki, które ludzie po obu stronach są w stanie zaakceptować? Prawdopodobnie jest coś, co pokrywa się z przekonaniami większości osób:
"Wyższe zwierzęta posiadają status moralny i istnieją dobre i złe sposoby sprawowania nad nimi opieki"Zwierzęta i ludziePrzez część Zwierzęcej Etyki używane jest dla jasności pojęcie "nie ludzkie zwierzęta" , ponieważ ludzi często uznaje się również za część królestwa zwierząt.
Ludzie i zwierzęca tożsamośćNajtrudniejsza do zaakceptowania przez ludzi część praw i dóbr zwierząt została przedstawiona przez Colin McGinn:
"... ważne jest, aby dostrzec, że zwierzęta nie są definiowane przez ich stosunek do nas. Większość zwierząt, mimo wszystko, żyje bez zrozumienia skomplikowanych zwyczajów tych dziwnych dwunożnych istot o zmiennym upierzeniu. Nawet, gdybyśmy nigdy nie istnieli, one nadal by tutaj były. Są dla nas tak samo przypadkowi, jak my dla nich".
Colin McGinn, Social Research, Vol. 62, 1995 Jak daleko powinniśmy zajść?Większość obrońców praw zwierząt koncentruje się na zapobieganiu okrucieństwa wobec zwierząt- ale czy nie powinniśmy pójść o krok dalej? Czy zapewnienie dobrobytu zwierzętom wymaga zapewnieniu szczęścia oraz wyeliminowaniu cierpienia? ( niestety, ten kawałek jest dla mnie trochę niezrozumiały
)
KontrowersjeKontrowersje w zwierzęcej etyce wzbudzają głównie:
* Doświadczenia na zwierzętach
* Hodowla i zabijanie zwierząt na mięso
* Hodowla i zabijanie zwierząt dla futer/ innych dóbr
* Polowania
* Cyrki
* Zoo
* Trzymanie zwierząt w domu
Przytulanie króliczków- Bunny-huggingObrońcy praw zwierząt są czasami potępiani za bycie "przytulaczami króliczków"- czyli za emocjonalne przywiązanie do co słodszych przedstawicieli królestwa zwierząt.
To niesprawiedliwe. Zwierzęca etyka nie ma nic wspólnego z sentymentalną miłością do zwierząt- sprawy zwierząt mogą być załatwiane z ogromną intelektualną rzetelnością.
Ponadto, jest całkowicie spójne, aby definiować prawa zwierząt oraz sprzeciwiać się znęcaniu nad nimi, jednocześnie nie przepadając za nimi.
Zagadnienia filozoficzneZagadnienia z etyki zwierzęcej obejmują:
* Dlaczego nie-ludzkie zwierzęta zasługują na ochronę?
* Czy nie-ludzkie zwierzęta mają prawa?
* Jeżeli mają prawa- dlaczego je posiadają?
* Jeżeli mają prawa- co to oznacza dla ludzi?
* Które nie-ludzkie zwierzęta posiadają prawa?
* Jakie są różnice pomiędzy "prawami zwierząt" a "dobrobytem zwierząt"?
* Jeżeli nie-ludzkie zwierzęta nie mają praw, czy i tak zasługują na ochronę?
* Jak znaleźć równowagę, między interesem ludzi i zwierząt?
* Moralność w bezpośrednim działaniu na rzecz ochrony zwierząt.