Dziękuję za Wasze odpowiedzi, trochę mnie uspokoiłyście, jednak nadal jestem piekielnie spanikowana...
Czyli po kastracji normalnie może dalej jeść to co jadł dotychczas- warzywka, suszki itd. i takie same porcje? nie wiem jak jest u królików, ale moja mama ma psa kastrata i trzeba było mu ograniczyć jedzenie, bo kastraty mają tendencję do tycia. Rozumiem, że u królików tak nie ma po tym zabiegu?
Czyli jeśli nie uda mi się upilnować Semira to nie szkodzi jak wyrwie sobie szew? tak czy siak pewnie i tak będę go całe noce i dnie pilnować jak oka w głowie, żeby tego nie zrobił.
Bbutterfly wspomniałaś o smarowaniu ranki maścią antybiotykową lub rivanolem. Czy jeśli nie wyrwie szwów(oby!) to też mu trzeba smarować, czy zostawić rankę w spokoju?
Aha, czyli po tym jak go odbierzemy nie muszę go trzymać przez ileś w transporterze, tylko mogę go do jego kojca normalnie włożyć? Jak myślicie czy kojec wyścielić podkładami?(obecnie ma tylko dywanik, bo załatwia się do kuwety). Bo jeśli chodzi o kuwetę to wiem, że tylko podkład, bez żwirku, żeby nie podrażnić rany. A kiedy można mu dać żwirek do kuwety? po 2-3 dniach tak jak się zrasta rana?
Jeszcze apropo jedzenia po zabiegu, jak wspomniałam- nie dostaniemy go od razu- czy spakować mu jakieś jedzenie, żeby wet mu dał?
Eni- na sianku nie leży, bo ma paśnik podwieszany, tak samo poidło, więc tutaj ryzyka nie widzę, chociaż sianko lubi wyskubywać na podłogę, więc będę mu je od razu sprzątać.
A jeszcze takie troszkę głupie pytanie- jak mam mu zmierzyć temperaturę ciała? bo mówisz, że uszami nie mam się co sugerować. Słyszałam o termometrze elektronicznym kontaktowym, który jest podobno polecany dla królików ale nie mam pojęcia jak działa? do czynienia miała jedynie z termometrem rtęciowym oraz elektronicznym:P