Chciałbym coś napisać ku przestrodze dla innych.
Niusia od 2010 roku miała problemy z przerostem zębów.Korygowaliśmy zgryz i na 5-7 miesięcy było ok.Wszystko co się działo nie tak weterynarze zganiali na przerost zębów,więc narkoza,korygowanie.W kwietniu w 2014 roku wystąpił obustronny wytrzeszcz oczu i trzecia powieka również obustronna.Po kolejnej narkozie i korygowaniu zgryzu wytrzeszcz oraz trzecie powieki się nie pochowały - na co weterynarz powiedziała że potrzeba troche czasu aż korzenie sie uspokoją.W połowie lipca 2014 roku Niusia zaczęła oddychać szybciej niż zawsze.Ten szybki oddech pojawiał się i znikał aż do nieszczęśliwego dnia 31.07.2014 w którym zachłysnęła się granulatem.Po uratowaniu jej z tego nieszczęśliwego wypadku zaczęła znowu szybko oddychać.Pojechaliśmy do weterynarza,zrobili RTG klatki piersiowej i okazało się że płuca i serce są nie widoczne,jakiś płyn je zasłania.Po podaniu Baytril'u nie pomogło,podanie Penicyliny nie pomogło a Niusi oddech stawał się jeszcze bardziej szybki.Aż do środy 13.08.2014.Zaczęła oddychać już z główką do góry.Całe szczęście rano na 9:45,14.08.2014 mieliśmy umówioną wizyte zeby zrobić jeszcze jeden krok,ostatni krok - drenaż klatki piersiowej za pomocą igły.Niestety okazało się, że Niusia miała duże ilości płynu w różnych kieszeniach wokół płuc,płyn nagromadzał się z powodu nowotworu / raka w klatce piersiowej.Płyn powodował dużą presję na płucach, co było przyczyną jej niewydolności oddechowej. Płyn ten nadal by się odnawiał w piersi "krusząc" płuca.Jedyne wyjście,ulżyć Niusi i dać jej zasnąć na zawsze.
Pisze to dlatego że każdy się martwi o swojego uszatego przyjaciela i na taki wytrzeszcz oczu nie jest miło patrzeć.
Otóż znalazłam kilka artykułów w których było napisane że obustronny wytrzeszcz oczu (ang.bulging eyes) i trzecia powieka u królików sygnalizuje nie tylko problem z zębami/ropniami ale również z grasiczakiem/guzem/nowotworem w klatce piersiowej - taki wytrzeszcz to ból u królików.Do tego inne objawy dochodzące niedługo po wystąpieniu wytrzeszczu i trzecich powiek:duszność,szybkie męczenie się,osłabienie mięśni w tym wokół przełyku(co powoduje problemy z jedzeniem),trudności w oddychaniu,otwarte usta - wszystko po kolei w różnych odstępach czasu.
Nikt nie podawał takiej przyczyny wytrzeszczu oczu.Mam nadzieję że mój post przyda się na przyszłość.