Autor Wątek: Przekrzywiona główka  (Przeczytany 14087 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Simran86

• Użytkownik
  • *
  • Zolinko Mamusia tęskni:(
Przekrzywiona główka
« dnia: Maj 17, 2010, 09:23:30 am »
Dziewczyny POMOCY. Kropciu ma przekrzywioną główkę na lewo i ma to ucho bardziej oklapnięte niż prawe i cały się trzęsie ;( Boże co za miesiąc;( zaraz zabieram Kropcia do weterynarza :( co to może być? Mam nadzieję, że nie E.C ;(

Offline MAS

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Tymon,Dudek
  • Pozostałe zwierzaki: świniaki Zorro&Garcia,
  • Za TM: szkoda pisać
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 17, 2010, 09:46:44 am »
Dużo królików jest nosicielami EC.Może to też być pastereulla(niewiele lepsze).Ale ważne,że szybko zareagowałaś,a Kropek jest młodym króliczkiem.Pod wpływem stresu związanego z utratą Zoli mogło się u niego to ujawnić.Ale Kropek jest silny i pod czułą opieką da radę pokonać chorobę.Trzymajcie się. :przytul

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
  • Pozostałe zwierzaki: Kocurek Filemon Filosławski, Gerbile Pola & Tola
  • Za TM: Zorruś-5.X.2009, Brandon-2.XII.2009, Igiełka-24.III.2012, Marlonek-30.VI.2019, Kinia-3.X.2020
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 17, 2010, 09:50:46 am »
Daj znać, co wet powiedział :(

E.C jest uleczalna. Nie martw się, będzie dobrze, nie ma innej opcji.
Nic dziwnego, że ta choroba uaktywniła się po śmierci Zoli. Widać, że mały bardzo przeżywa stratę  :(

Offline Simran86

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 17, 2010, 12:28:32 pm »
jesteśmy po wizycie. Pojechałam do lecznicy i przyjmował tam też ten sam lekarz co zajmował się Zoli. Zmierzył temp. i miał 40,5 :( wyczyścił uszy i zbadał pod mikroskopem. Mój maleńki dostał antybiotyki i przez 3 dni będzie miał je podawane.

Wiecie weterynarz mi powiedział, że skoro drugi królik choruje w takich krótkich odstępach czasu to widocznie coś źle robimy ;( dobił mnie totalnie ;( poczułam się jak morderczyni mojej dziecinki Zoli;(

Teraz najważniejszy jest Kropeczek i nawet nie dopuszczam do siebie myśli, że coś pójdzie nie tak;(

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 17, 2010, 12:33:19 pm »
no co za gbur z tego weta :zdenerwowany  ma chociaż jakieś pojęcie o królikach? słyszał o E. Cuniculi? Kropciowi potrzeba teraz fachowej pomocy króliczego specjalisty...
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
  • Za TM: Zorruś-5.X.2009, Brandon-2.XII.2009, Igiełka-24.III.2012, Marlonek-30.VI.2019, Kinia-3.X.2020
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 17, 2010, 12:33:28 pm »
Jejku, co to za wet, czy on chociaż powiedział co małemu jest? jakąś diagnozę postawił?

Masz możliwość pojechac do Wrocławia, do króliczego weta?

Offline Simran86

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 17, 2010, 12:39:26 pm »
:( powiedział, że przewiało Kropcia. Jak powiedziałam mu że czytałam o E.C. to powiedział : "za dużo pani czyta"... masakra jakaś:( Kropciu leży sobie teraz, nie przekrzywia już tak główki i się już nie trzęsie... Boże daj mi siły bo zwariuje!

Offline MAS

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Tymon,Dudek
  • Pozostałe zwierzaki: świniaki Zorro&Garcia,
  • Za TM: szkoda pisać
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 17, 2010, 12:52:23 pm »
Ale jeśli to jednak EC,to potrzebna jest szybka diagnoza i leczenie (bo antybiotyk nie zabija pierwotniaka i jest stosowany wyłącznie osłonowo przy podawaniu sterydów)np.dr.Krawczyk przepisał mojej Heli Bactrim po 1/8 tabl 2xdziennie przez 2 tygodnie.Może lepiej wybierz się do Wrocławia.A głupimi wypowiedziami weta się nie przejmuj,statystycznie niestety 80% królików jest nosicielami EC. :/

Offline Simran86

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 17, 2010, 13:17:06 pm »
Kropciu znacznie lepiej się czuje, nawet mnie ugryzł. Biega, kica,skacze i je czego rano nie robił. Nie wiem co robić:(

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 17, 2010, 13:28:51 pm »
Simran86, to dobrze, ze Kropcio lepiej się czuje :)

Można by zrobić profilaktyczne badania.

Offline Simran86

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 18, 2010, 07:51:24 am »
Kropciu ładnie je, pije,  robi wzorowe bobki, nie przekrzywia już tak główki, nie trzęsie się. Dzisiaj ok. 10:30 jedziemy nas kolejną wizytę. Pogoda dobijająca, ale transporterek zabezpieczyłam żeby mojemu Maluszkowi nie wiało. Dam znać po wizycie. Pozdrawiam

nuka

• Gość
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 18, 2010, 08:05:25 am »
Bardzo dobre wieści, czekam na jeszcze lepsze jak już od weta wrócicie.

Offline Simran86

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 18, 2010, 13:00:53 pm »
Moje Maleństwo nie ma już gorączki :) kamień z serca. Obtupał lekarza mój mały złośnik. Dzisiaj nie przyjmował mnie ten sam lekarz co wczoraj tylko jego ojciec. Zupełnie inne podejście, zero stresów. Dostał antybiotyk i jeszcze jutro jedna wizyta i mam nadzieję, że będziemy mieli to za sobą.

nuka

• Gość
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 18, 2010, 13:06:48 pm »
Obtupał weta  :jupi  uwielbiam takie zające  :przytul

Offline Simran86

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 18, 2010, 17:12:28 pm »
oj obtupał optupał mój Maleńki:) jeszcze jutro czeka nas wizyta i oby to był koniec. Boję się o Niego. Pozdrawiamy

[ Dodano: Sro Maj 19, 2010 11:25 am ]
Dzisiaj byliśmy na kolejnej wizycie. Uszko jeszcze nie jest takie jak powinno więc kuracja trwa nadal. Nie ma gorączki. Je, pije, tupie, jak się wkurzy to gryzie :P lakcid mu posmakował i bez problemu go pije. Wracaj do zdrówka mój Maleńki :*

[ Dodano: Wto Maj 25, 2010 12:08 am ]
Właśnie wróciłam z Wrocławia od dr Piaseckiego...Kropciu ma E.C :( kryzys przyszedł w piątek:( byłam w ciągłym kontakcie tel. z dr Piaseckim. Dzisiaj pojechaliśmy do Wrocławia bo lekarze z mojego miasta to tylko piiiiii (inne słowa nie przychodzą mi na myśl:() mam ochotę iść do tego palant co stwierdził, że za dużo czytam i powiedzieć mu co o nim myślę:/ Kropciu mój silny trzymaj się i wracaj szybciutko do Mamusi... Kropciu został we Wrocławiu z moim Ł. Kuracja ma trwać 2 tygodnie. Ja niestety musiałam wracać do Lubina, ale Tatuś się zajmie naszym dzieciątkiem. Jak sobie pomyśle, że może gdybym pojechała z Zolcią do dr Piaseckiego to moja dziecinka radośnie by kicała, a Kropciu nie zachorował to serce mi pęka i krwawi ;( Boże daj mi siły i siły dla mojego Maleństwa...

nuka

• Gość
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 25, 2010, 05:31:09 am »
no to sie porobiło nieciekawie  :/

szybko zdrowiej Kropciu  :przytul

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 25, 2010, 13:15:16 pm »
tego gburowatego weta z Lubina to tylko :bejzbol
dobrze, że Kropcio jest pod fachową opieką Tatusia i dra Piaseckiego :bukiet
trzymam kciuki, niech chłopaczek będzie dzielny i wraca do zdrowia :przytul
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Tolinka

• Gość
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 25, 2010, 13:17:17 pm »
Dużo zdrówka dla Kropcia,trzymam kciuki za chłopczyne. :przytul

Offline magdam

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 25, 2010, 16:14:30 pm »
oj biedny Kropeczek :(  wracaj do zdrowia. :przytul

Offline Simran86

• Użytkownik
  • *
Odp: Przekrzywiona główka
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 25, 2010, 22:59:08 pm »
Właśnie oglądam moje Maleństwo przez Skypa. Mój dzielny chłopaczek. Już się tak nie kiwa jak przez ostatnie dni:) już nie mogę doczekać się soboty jak pojadę do Niego...

Parę zdjęć. Słabej jakości bo ze Skypa, ale zawsze coś

« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2010, 23:15:19 pm wysłana przez Simran86 »