Miękkie kupy pojawiły się (przynajmniej zwróciłam na nie uwagę) jakieś 2 m-ce temu. Królik ma ok. pół roku. Cekotrofy są formowane w takie nazwijmy to "szyszki"- kilka połączonych ze sobą małych kuleczek. Chociaż zdarzają się też pojedyńcze. Zdarza się, że są śmierdzące (ostry zapach), ale nie zawsze. Królik ma powiedzmy pewne okresy, kiedy pojawiają się te miękkie kupy. Teraz pojawiły się po granulacie lucernowym- odstawiłam go. Jednak dzisiaj znowu robił te bobki (śmierdzące), nie wiem czy wpływ ma na to fakt, że dostał ostatnio suszony mlecz.
Daje mu sianko Zuzala i Animals, mnieszek Zuzala. Dostęp do niego ma cały czas. Zauważyłam, że w ciągu dnia nie je zbyt dużo sianka, muszę go do tego zachęcać (jest zaabsorbowany bieganiem, skokami, psotami itp., praktycznie cały dzień jest na wolności) W nocy je więcej sianka (pewnie z nudów) Jak dam mu na noc do klatki sianko, to rano prawie wszystko jest zjedzone. Granulatu nie daje zbyt dużo, ostatnio staram się, żeby jadł więcej sianka, więc granulatu daję mniej.
Oprócz tego królisiowi daję suszoną pietruszkę i odrobinkę suszonej marchewki (nie przepada za nią), tylko suszone warzywa chce jeść. Woda oczywiście bez ograniczeń.
Podam składy granulatów, które stosuję w diecie królika. Oto one:
Vitapol pełnowartościowy granulat dla gryzoni
proteiny 16,9%
tłuszcze 2,6%
włókna 6,1%
popiół 5,4%
Vitapol puff-rolls
proteiny 11%
tłuszcze 2,5%
włókna 3%
popiół 3,5%
Vitapol granulat z lucerny
białko 17%
tłuszcz 3,3%
włókno 24%
popiół 8,4%
Wiem, skład tych granulatow deilkatnie mówiąc nie jest zachwycający. Niestety w sklepach zoologicznych w moim mieście znalazłam tylko takie granulaty, jest jeszcze jeden, ale dla seniora a reszta to mieszanki
Myślałam, że ten granulat z lucerny będzie ok. Ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam jego skład. Ale sporo osób twierdzi, że lucerna nie jest dobra dla królisia. No i pojawiły się te miękkie kupy...
czekam na jakieś rady... Z góry serdecznie dziękuję.