hej
Pojawiam się, bo poinformowała mnie Miskoyaa
Jak dla mnie - bazarek to dobry pomysł, trzeba go tylko sprytnie zorganizowac:
1. opcje konta w banku : moze byc osoba prywatna (jedyny jej problem bedzie taki ,ze skarbówka moze sie przyczepic, ze ma dochody nie wiadomo skąd i po co - poza tym bedzie musiala kontrolowac to, co sie dzieje na koncie)
2. opcja nowego konta SPK w banku - tylko na cele przyjmowania wplat bazarkowych
(ostatnio zaczelam zakladac dla SPK nowe konto w Volkswagenbank Direct - juz umowa przyszla pocztą - konto ma byc wylacznie na potrzeby biblioteki, książek i biura)
oplaty sa zero zl za prowadzenie konta i zero zl za przelewy.
tak wiec i tak w niedlugim czasie bedziemy miec 2 konta:
PKO BP - czyli to co teraz, na wszystko generalnie
Volkswagenbank Direct - na bibliotekę, książki i biuro
nie widzę przeszkód, zeby zalozyc jeszcze i trzecie konto, na potrzeby bazarku.
Wszystkie wplaty musialyby byc z tytulem darowizna na jakis cel, jesli przyjda na to konto, bedzie od razu wiadomo, ze odbywa sie to w ramach bazarku, nie bedzie wiec potrzeby zastanawiania sie, kto, co, jak i skąd.
3. osoby do obsługi - i tak ja musialabym byc oficjalnie wpisana jako reprezentant, bo tylko ja mam umocowanie w KRS, ale moge wypelnic papier dla pelnomocnika do konta, ewentualnie nawet nie wypelniac, ale przekazac hasla do logowania sie.
Generalnie przelewy obsługuję ja, bo ja mam hasla do nich.
Mechanizm byl by taki, ze zbierane sa pieniadzed na okreslone cele, dana osoba kontroluje zbiórkę, informauje czy pieniadze wplynely, wtedy towar by byl przez inne prywatne osoby wysylany.
Rozumiem, ze bedziemy pieniadze zbierac na okreslone cele, np operacje, karmę, klatki, cokolwiek - co skutkuje wystawieniem faktury.
Tak wiec najwygodniej by bylo to tak, gdyby dana powiedzmy operacja byla planowana z góry wraz z ustaleniem terminu i w zaleznosci od przychylnosci lecznicy - faktura by byla wystawiana w formie pro forma (placimy przelewem na jej konto z gory) - potem ktos te fakture odbiera i wysyla nam na konkretny adres - a fakture wczesniej dlugopisem z tylu dokladnie podpisuje, co, jaki królik, jak gdzie kiedy, albo tez lecznica/sklep, ktory nas dobrze zna wystawia fakture normalnei i daje np iles tam dni na zaaplate - wtedy my przelewamy. i tak samo trzeba nam fakture przyslac podpisana z tylu dlugopisem, co zostalo kupione i dla kogo.
konto mozna by nazwac kontem zbiórkowym na różne akcje i tyle
pozostaje pytanie, kto by ten bazarek informatycznie obslugiwal, wstawial te obrazki, uaktualnial itd? to masa pracy bedzie.
co do obrazkow na samochodach - kiedys dawne forum.kroliki.com wypuscilo taka nalepke na samochod "uwaga, królik w samochodzie"
moze ktos z was mialby ochote zaprojektowac nalepke z rysunkiem naszego logo adopcji i jakims ciekawym napisem i strona www? i potem skoordynowac druk i wysylke?