1.A ile zajączka ma tygodni/miesięcy/lat? Musisz popatrzeć jakie ma futerko, jak "kosmate" to często, jeśli bardziej "normalne" to już rzadziej, ale wiosna idzie i okres linienia. Co najmniej raz dziennie powinnaś zajączka przeczesać, jak ktoś też wspomniał w odpowiednim wątku - możesz zmoczyc rekę i tak "przeczesać" królika. W okresie linienia trzeba zwrócić szczególnie na to uwagę
2.Myślę, że wszystko zależy od kliniki, ostatnio jak szczepiłam króliki zapłaciłam 28 zł za szczepienie na Maksy., ceny na pomór nie pamiętam. Zadzwoń do jakiejś kliniki
3. Niektóre kliniki wyrabiają za darmo, u mojego weterynarza kosztuje 4 zł,ale wyrobić ją można tylko przy zabiegu albo szczepieniu.
4.Oj różnymi rzeczami - poszukaj sobie sobie w poradach
polecam zwykłą białą(!) kartkę papieru "zmemłać" i wrzucić do klatki, tak samo jak jakąś rolkę po papierze. Mój królik uwielbia wskakiwać do kartonowego pudełka gdzie ma białe kartki i właśnie rolki, widać, że sprawia mu to frajdę. Możesz spróbować podawać siano na różne sposoby ( np.zrobić dziurki w papierowej (takiej jak na jajka) torbie i wsadzić tam siano), możesz kupić kulę smakulę, zrobić królikowi jakieś tunele, króliki są odkrywcami, uwielbiają takie nowości. Niektóre tez lubią się bawić wszelakimi dzwoniącymi kulkami dla kotów ( tu zwróć uwagę na materiał z jakiego sa zrobione). Jest masę zabaw dla Uszatych
I jeśli coś się mu nie spodoba to się nie zniechęcaj, albi przyjdzie na to czas, albo nie, my tez nie wszystko lubimy
5. Ale jak, żeby biegał po śniegu? Jeśli na dworze jest plusowa temperatura - jest ciepło, to możesz go wypuścić na chwilę, ale ostrożnie, pamiętaj, że króliki są bardzo wrażliwe na wszystko. Ja swojego czasem wypuszczałam na balkon jak było ciepło, żeby się potarzał w śniegu, ale tylko na parę minut.
6.Jak będą za długie
zależy od królika, jednemu obcinałam co poł roku innemu co 3-4 miesiące
7. Zależy od sklepu,ok 15-25 zł ( w moim sklepie są za 18zł), wybierz takie porządne - "wyplatane" z zatrzaskami,a nie takie ładne z zamszu - są tandetne, szybko się rozklejają, nie mówiąc już o tym, że szybko ulegają zniszczeniu przez królicze ząbki