myślę, że bez narkozy się nie obędzie, mój miał to samo, przerośnięty korzeń naciskał na gałkę oczną i w rezultacie Kubuś miał usuwane 3 zęby. Zarówno przed zabiegiem jak i po dostawał serię antybiotyków. Narkoza niestety nie jest obojętna dla zdrowia królików, więc należy znaleźć lekarza, który wie jaka dawka jest odpowiednia, niestety wszystko też zależy od stanu zdrowia króliczka, stanu jego wątroby. Im starszy królik to też gorzej znosi narkozę, mój miał ten zabieg robiony w wieku3,5 roku (strasznie się bałam czy uda mu się przeżyć, ale wszystko skończyło się dobrze) ale weterynarz mi opowiadała, że niedawno miała zabieg usuwania ropnia i co za tym idzie przerośniętych korzeni zębów i 6 letni króliczek nie wytrzymał zabiegu. A jest to pani doktor, która robiła doktorat z usypiania królików do zabiegów i wiele już takich zabiegów przeprowadziła, więc co królik to inaczej to zniesie. Myślę, że znieczulenie miejscowe nie wchodzi w grę. U mnie zabieg kosztował ok. 150zł. Ale co klinika to inne ceny. Najpierw jednak radzę Ci zrobić rtg zębów, jeśli wet nie jest pewny i mówi że to podobno od przerośniętego zęba, który prawdopodobnie trzeba będzie usuwać. RTG kosztuje ok. 50zł, lecz nie w każdej klinice rtg potrafią zrobić rtg zębów królika.