Autor Wątek: Wysypywanie jedzenia z michy  (Przeczytany 8055 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nati

• Gość
Wysypywanie jedzenia z michy
« dnia: Grudzień 02, 2009, 13:57:44 pm »
No właśnie.
Mała robi to ciągle i notorycznie. Bez względu na to czy miska jest głęboka, czy płytka..
A później, przychodzę ja i zgarniam wszystko z powrotem co by nie zmarnowało się i nie zabrudziło.
Zastanawiam się czy da się temu zaradzić i czy w ogóle jest sens, co chwilkę to sprzątać?
Widziałam takie miski z haczykami do powieszenia na klatce. Ma ktoś taką? Zdaje to egzamin?

Offline Zuza

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 02, 2009, 14:18:20 pm »
Roger też wysypuje jedzenie z miski :) Robi to dlatego,ze je tylko te które mu smakuja a reszte zostawia :) Ja wziełam głębsza miseczke i nasypuje mu ja do połowy, ze nawet jak zaczyna łapkami grzebac w misce to nic sie nie wysypuje :) A wczesniej wiecej jedzenia było obok niz w misce :oh:

TUSIA555555

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 02, 2009, 18:48:48 pm »
ja miałam taka miseczkę zaczepianą o klatkę i w ogóle nie zadawała egzaminu, bo Tuśka po prostu wyjmowała ją sobie z zaczepów i rzucała po klatce...teraz ma porcelanową miskę której nie podniesie bo nie da rady, ale czasem potrafi przesunąć...też kopie w jedzeniu,,,ale że miska ta jest głębsza więc nic sie nie rozsypuje..

Offline Hordra

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 02, 2009, 19:21:43 pm »
U mnie to jest tak: jak mają za dużo jedzenia to wysypują, kopią w tym i cuda wyczyniają. Poza tym jak Emilowi jedzenie nie pasuje to przesuwa miskę, chwyta w zęby i często zawartość ląduje wysypana. Jaką masz miskę ? Może pomyśl o takiej ceramicznej z trixie (koci rozmiar ;p).
Miskę zawieszaną miał Pusio i też nie zdawała egzaminu, potrafił wsadzić się pod miskę... reszte możesz sobie sama wyobrazić ;p

nati

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 02, 2009, 19:29:47 pm »
Hordra, mam plastikową miskę. Zauważyłam, że Pussy przestawia ją sobie, z miejsca w którym ja ją postawiłam, tam gdzie odpowiada jej to bardziej. Postawiłam ją właśnie, tam gdzie sama sobie ją przerzucała, zobaczymy czy to coś da :P

Offline MałaRosie

• Użytkownik
  • *
  • Czytając. To. Głos. W. Mej. Głowie. Się. Zacina.
    • Królicze Gadżety
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 04, 2009, 14:57:04 pm »
No cóż, Rosie też rzucała miską, poprostu dostaje jedzenie i chwyta ją w zęby :bejzbol  Była przywieszana, ale odczepiliśmy ten uchwyt i jest bez niego. Chociaż i tak nią rzuca  :oh:  Lubi te jedzenie które dostaje więc to na pewno nie dlatego. Ja już nawet tego nie zbieram, jak lubi tak jeść to niech tak je... a potem kupie jej jakąś inną miskę.

nati

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 04, 2009, 15:08:00 pm »
Nie udało się stawianie michy, tam gdzie sama ją sobie przetrawiała. Miota ją dalej, a do tego jeszcze rozlewa wodę z 2 miski.  :oh:
Trzeba zdecydowanie zainwestować w miski ceramiczne  :bejzbol

Sylwia13

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 04, 2009, 18:27:53 pm »
Raczej bez miski ceramicznej w tym wypadku się nie obejdzie ;) Kup jak najcięższą :)

Offline sylwiaG

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 04, 2009, 21:14:44 pm »
nati,  co to znaczy,że wybiera najlepsze? Co podajesz do jedzenia,mieszankę ??  

Jeśli chodzi o rzucanie, to Mój 3kg'mowy Tolek potrafi rzucać wszystkim,ale porcelanowa, ciężna , śliska micha jest od niego silniejsza  :diabelek
SylwiaG

nati

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 04, 2009, 21:15:44 pm »
sylwiaG, nie może wybierać najlepszych bo dostaje granulat CC ;)

Jovitte

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 04, 2009, 21:22:19 pm »
My mamy ceramiczną, dużą i ciężką miskę, a jak Biszkopt chce zwrócić na siebie uwagę (np. o 4 nad ranem) to łapie ją w zęby i upuszcza.. Nie rzuca może po całej klatce, bo jest za ciężka i za duża, ale spokojnie ją podnosi i z wielkim hałasem odstawia w inne miejsce.. Miseczki, gdzie ma wodę (jest mniejsza) nigdy nie rusza:)..

Offline sylwiaG

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 04, 2009, 21:54:11 pm »
nati,  tak tak,oczywiście, ja pomylilam  nicki , to było do Zuza,  :)
SylwiaG

Offline Zuza

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 04, 2009, 22:46:15 pm »
Roger je vitakraft emotion beauty :)Niestety CC nie je :( Próbowałam zmienic ale woli jesc tylko siano niz CC  :oh:

Offline sylwiaG

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 05, 2009, 12:02:57 pm »
Zuza,  moje tez nie jadły, do póki ich nie zmusilam  :diabelek  ale skoro je duzo sianka,to dobrze  i pewnie lepszy ten vitakraft niz inne  mieszanki...
SylwiaG

Offline Zuza

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 05, 2009, 12:17:45 pm »
SylwiaG ale jak można go zmusic zeby jadł? :) Byłabym Ci wdzieczna za rade :)  W koncu wiadomo,że zalezy mi na tym by Roger jadl to co najlepsze :) Zauwazyłam,ze Roger nie je z granulatu nic co ma ksztalt podłużny :)

Offline MAS

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Tymon,Dudek
  • Pozostałe zwierzaki: świniaki Zorro&Garcia,
  • Za TM: szkoda pisać
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 05, 2009, 13:08:15 pm »
Beaphar Care + ma kształt hmm.gwiazdek i króle(przynajmniej te mi znane) go uwielbiają,tylko że na zmianę się już nabrać nie dają(i ta cena)

Offline Zuza

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 05, 2009, 16:05:26 pm »
Cena jest chyba podobna do vitakraftu :) Właśnie Pani w Kakadu poecała mi go ale nie kupiłam bo chciałam porównac skład z cc :)

Griffe

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 05, 2009, 22:53:31 pm »
Beaphar u mnie schodzi jak ciepłe bułeczki, za to CC chyba nawet nie mieści się w pojęciu 'jedzenie' u mojego malucha. Traktuje je jak powietrze :)

Offline Zuza

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 05, 2009, 23:41:17 pm »
Griffe, dajesz mu Beaphar  care +? :) W takim razie musi go Roger przetestowac :)

Griffe

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 06, 2009, 12:16:56 pm »
Tak, ładnie pachnie ziołami :)
O taki:

Drogi jest - tym bardziej że dla maluchów jest taka mała paczka, ale jakoś przeboleję. Powoli zaczynamy warzywa więc z czasem będzie mniej tego schodziło. Jeszcze je Versele Laga dla dzieciuchów ale z mniejszym zapałem, daję mu na zmianę. CC stoi w kącie i czeka - może kiedyś znajdzie uznanie...:)

A żeby było do tematu to ten mały Szatan też wywala z miski  :lol  ale nawet nie próbuję tego sprzątac, niech sam poźniej szuka jak bałaganu narobił  :>

rockeen

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 06, 2009, 13:01:35 pm »
Uf.. mój królik też rzuca miską po klatce, ma plastikową. Ale na dachu swojego ''domku'' ma też miskę i kiedy sypię tam jedzenie (cuni complete) to znika w mgnieniu oka, królik nie ma jak ją rzucać po kontach dlatego nie ma jedzenie dookoła całej klatki.
Co do ceramicznych, porcelanowych i innych szklanych myślałam nad jej kupnem ale uznałam że nie ma sensu jak i tak jak dam mu marchewkę do miski na podłodze to jej nie wywraca, a suchą karmę dostaję w misce na domku.

Bella

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 06, 2009, 13:03:45 pm »
Ja bym granulatu firmy Vitakraft nie polecała. Kiedyś mojej Lili kupiłam i nagle w domu  pojawiły się robaki . Potem go wyrzuciłam i robaki zniknęły.

karola

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 09, 2009, 16:58:37 pm »
Mój też niestety tak robi :bejzbol ,ale mi 9 mu to nie przeszkadza,więc ja nic z tym nie robię :lol

Pozdrawiam

Griffe

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 09, 2009, 20:31:21 pm »
Cytat: "Bella"
Ja bym granulatu firmy Vitakraft nie polecała. Kiedyś mojej Lili kupiłam i nagle w domu pojawiły się robaki . Potem go wyrzuciłam i robaki zniknęły.

Vitakrafta kupiłam może raz w życiu więc nie wiem, ale uważam ze najlepsze robale sprzedaje firma Vitapol. Po zakupach można od razu jechac na ryby  :nie_powiem

Puszek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 10, 2009, 09:26:32 am »
Mój Puszek jest bardzo energicznym króliczkiem (jest wykastrowany). Meblowanie klatki jest na porządku dziennym.Jest na tyle silny, że potrafi podnieść do góry porcelanową miseczkę i rzucić nią, nie mówiąc juz o kratach klatki, które muszę obciążać książkami aby ich nie podnosił. Kuwetka ze żwirkiem również jest bardzo często przewrócona do góry nogami kiedy wracam.Sianko po swojemu rozgarnia po klatce. Boję się wieszac mu jakiś pasniczek aby nie zrobił sobie krzywdy. Zdemolował już trzy poidełka. Nie mam co stawiać miseczek z wodą bo na pewno byłaby porozlewana a on sam cały mokry. Puszek najczęście poza klatka spędza 4-5 godzin(po tym czasie często sam wraca do klatki )bo trzy to dla niego za mało. A i tak nad ranem zaczyna swój koncert na kratach.  :bejzbol Nie chcę aby pod nieobecność domowników kicał sobie na wolności bo uwielbia wskakiwać na różne wysokości a im wyzej tym dla niego lepiej  :oh: , aby nie zrobił sobie krzywdy- taki z niego alpinista. Ale i tak go uwielbiamy bo to uroczy łobuziaczek  :przytul