Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi
mam oczywiscie kolejne pytania do dyskusji, im wiecej czytam, tym wiecej wiem, ale równiez mam wiecej pytan
na stronie kaziora w artykule dr Lewandowskiej przeczytalam, ze "MŁODE KRÓLIKI (w wieku od 8 tygodni do 8 miesięcy) potrzebują dużo kalorii, minerałów i białka, aby ich rozwój przebiegał prawidłowo. W diecie takiego młodego zwierzątka panować powinna zasada, że
ma on mieć nieograniczony dostęp do granulatu i siana." to mnie wiec juz troszke zbilo z tropu jesli chodzi o podawanie granulatu. oznaczaloby ze mamy jeszcze na pewno 2 m-ce. zaczniemy na spokojnie wprowadzac warzywa ktore podala mysza, czyli brukiew, cukinie, kap pekinska, papryke i pasternak. no i tu kolejne pytanie. wiem, ze nie powinnam na stale odstawiac zieleniny ktore maja duzo ilosc wapnia jak korzen pietruszki (38 mg na 100g), seler naciowy (50), cykoria (26). a te ktore maja ogromne ilosci(brokuly 105, natka pietr - 245, korzen selera 80 - jak widzicie jestem przygotowana
) podawac nie wiem, raz na tydzien?? powiedzcie mi jakie sa dopuszczalne ilosci, np na tydzien danego warzywa poniewaz "niewielkie" ilosci niewiele mi mowi. wiem, ze popelnilam blad podajac 3 razy w tyg natke pietrszki, czesciej brokuly i seler np i efekty sa jakie sa (piasek, kamien nie wykryto). dlatego nie chce popelnic po raz kolejny bledu. czy wiecie jakie jest dzinne zapotrzebowanie uchola (standardowa miniaturka - 1,10 kg) na wapń itd? i moze napotkalyscie gdzies taki wykaz jak u Kaziora z podanymi ilosciami jakie warzywo zawiera ile wapnia? bo szukalam np czegosc a propos salaty rzymskiej, bazyli, itd. ufff ale sie napisalam. ale musze przyznac ze od tygodnia caly czas siedze w necie szukajac rozwiazan, zeby juz Czes nigdy wiecej tak nie cierpial. z gory dziekuje za pomoc!!!!!