hej,
listy nie do konca ze soba sie pokrywają, gdyz nie kazda z nich bierze pod uwagę te same parametry:
np lista Klubu OK jest bardziej restrykcyjna i zawiera firmy, które spelnily łącznie 3 warunki:
1. Nie sprzedają żadnych substancji, które były testowane na zwierzętach w ciągu ostatnich 5 lat.
2. Składniki wyrobów nie pochodzą z uboju zwierząt
3. Powyższe wymagania zyskały prawną gwarancję.
(byc moze z takich tez powodow nie ma na tej liscie Yves Rochera - co nie oznacza jednak, ze ta firma testuje
estilo ma w czasopismach reklamy Yves Rochera, więc byc moze to jakies niedopatrzenie.
Dzwoniłam do czasopisma e!stilo i na razie posiadam wstępną informację, że NIVEA nie ma na liscie Klubu OK, ponieważ ich warunków nie spełnila i nadal nie spełnia (z racji na termin 5 lat i pochodzenie składników, - co do terminu zaprzestania testów - od kiedy to nastąpiło i czy w odniesieniu do calosci produktu, a np nie do poszczegolnych skladnikow - dowiem sie za 3 godziny od wydawcy, bo jest teraz na spotkaniu). Przyznam szczerze, ze tez odkad zobaczylam NIVEA na liscie estilo, to jestem zdziwiona, bo zawsze uwazalam te firmę za testującą.
Czasami tez dana firma nie posiada certyfikatu, bo sie po niego nie zglosila, gdyz jej nei zalezalo - z prostego powodu: malo który konsument przywiazuje do tego wagę, a więc i firma nie przywiazuje.
Sprawe Yves Rochera jednak wyjasnię.
Z cala pewnoscia mozna powiedziec, ze te firmy, ktore sa umieszczone na listach - w jakims stopniu kosmetykow nie testują - bardziej lub mniej rygorystycznie (w zaleznosci od tego, na ktorej liscie je znajdziecie).
Ja np kupuję kosmetyki takich firm (dostępne w Polsce):
The Body Shop
Freeman
Oriflame
Avon
Bielenda
Eris
Farmona
Kolastyna
Miraculum
Ziaja
Dax Cosmetics
Podawajcie jak najbardziej linki do roznych przyjaznych zwierzętom firm (tzw cruelty - free).