Hmm... Ja też mam taki problem, że moja królisia nie chce pić. Pije, ale czytając na forum to bardzo mało. Dzienna dieta to: czasami, jak mi się uda mlecze, jakieś gałązki, kawałek pietruszki chociaż nie przepada i czasem natka marchewki bądź pietruchy. Zawsze ok. 1,5 łyżki granulatu, kawałeczek marchewki, buraczka, pół liścia kapusty pekińskiej, troszku brokuły, od czasu do czasu jakieś suszone warzywko bądź jakiś owocek. Staram się wprowadzać nowe warzywa oraz idę jutro kupić suszone ziółka choć królik jest już nie młody ( 3 lata ) to jednak nie urozmaicałam jej diety za bardzo
Teraz podawałam kiwi, ponieważ Rabi ( królik długowłosy ) cały czas linieje i pożera wielkie ilości swojej sierści i pojawiły się tak zwane " koraliki ". Pewnie wiecie o co chodzi. Myślicie, że ma dobrą dietkę? Może nie potrzeba jej wody, wystarcza jej z pokarmu? No i to jest oczywiste siano i woda dostępne 24h/dobę. Ostatnio po prostu dostała jakiegoś szału sianowego
Po prostu wżera go dużymi ilościami, co jest dziwne bo wcześniej nie przepadała
A jeszcze dodam, że wode podaję przegotowaną, w poidełku. Choć poidełko ma od początku to może jednak nie lubi z niego pić, spróbuję zmienić na miseczkę, zobaczymy
Z góry dziękuję za wszystkie porady
. Pozdrawiam Lenka