Nie moge sie z tym zgodzic do konca, kazda salata ma jakies witaminy najczesciej :A, E i D, C, B9 , B12 i mineraly : zelazo, wapn,magnez, potas, niektore maja ich wiecej inne mniej. Poza tym salata dostarcza wody, poprawia trawienie bo jest bardzo bogata w blonnik i celuloze.
Problem jest w tym, ze wiele gatunkow salat (i innych warzyw) kumuluje w sobie azotany. Rzymska, ma ich w sobie najmniej, szpinak, endywia i kapusta pekinska srednio.
Najwiecej azotanow stwierdzono w salacie lodowej, maslowej, roszponce, w rukoli i tych salat nie powinnismy podawac zbyt czesto i jesli juz to w sezonie.
Z miejskich trawnikow tez zielska nie podajemy bo trawa jest nawozona i to nie tylko przez psy. Z lodowki moje sa przyzwyczajone, ale wrazliwsze stworzonka moga dostac biegunki lub wzdecia, lepiej polozyc zielenine na troche zeby nabrala temp. pokojowej.