Witam wszystkich
Zacznę od początku...
Mój Króluś ma 5 lat i do tej pory nigdy nie chorowała..
Jednak zauważyłam, że zaczęła skręcać lekko główkę w bok. Jednak nie myślałam, że może się coś złego dziać..
Wtorek - Zauważyłam, że główka bardziej się przechyliła.. Postanowiłam niezwłocznie udać się do weterynarza.. Przed wyjściem obniżyłam Jej poidełko aby mogła się napić..
Przy próbie picia upadła na bok.. Próbowała wstać.. Jednak okazało się to niemożliwe..
Weterynarz na wstępie powiedział że jest źle i daje tylko 50% szans.. Diagnoza - encefalozoonoza.. Królik dostał zastrzyk jednak byłam tak roztrzęsiona, że nie pamiętam co to było..
Po powrocie do domu królik początkowo nie chciał nic jeść, tylko pił.
Po 5 godzinach mialam pojawić się ponownie u weterynarza.. Tym razem został odrobaczony i dostał witaminę B12.. Weterynarz mówił, że bardzo dobrze, że je bo przeważnie w tym stanie króliki nawet wyleczone nie chcą jeść i padają z wycieńczenia..
W domu królik chodził.. Jednak główkę ma cały czas w bok i często upada na ten bok.. Widzę, że stara się podnieść troszkę główkę.. Zauważyłam też, że średnio włada "tyłem" swego ciała..
Kolejnego dnia - dzisiaj(środa), lekarz podał Jej sterydy, dostałam też sterydy do przygotowywania w domu na 4 kolejne dni. Dodatkowo od leżenia na boku dostała zapalenia spojówek
Praktycznie nie otwiera jednego oczka albo tylko delikatnie uchyla.. Weterynarz polecił mi przemywanie oczka naparem z ziół świetlika..
Przeczytam w internecie, że przy tej chorobie powinno się podawać dużo witamin z grupy B.. Dlatego zakupiłam roztwór, który rozcieńczam w małej ilości wody i podaje królikowi..
Chód królika nadal jest bardzo nieporadny.. Czasami wydaje mi się, że chce zbyt szybko chodzić i wtedy upada.. Po czym chwilę leży i wstaje.. Zaczyna wstawanie od przednich łapek po czym przechyla się i stawia tylne..
Teraz mam się zgłosić w poniedziałek do weterynarza..
Bardzo bym chciała pomóc Królusiowi..
Nie wiem co mogę jeszcze dla Niej zrobić..
Dlatego proszę Was o pomoc..
Proszę pomóżcie mojemu Królusiowi