Mam zamiar znaleźć swojemu królikowi przyjaciółkę. Maluch to samczyk, ma ok 8 tygodni, a samiczka którą wypatrzyłam ma ok 2 lat. Jest niesterylizowana.
Klika pytań do Was:
1. Jest możliwość trzymania obu podopiecznych w jednej klatce 120cm? będą oczywiscie codziennie, jak nie całodziennie wypuszczane (przez pierwszych pare tygodni, jedynie po kilka godzin spaceru). Czy przeciwieństwo płci zapewnia dobre stosunki między nimi?
2. Czy obecnosc drugiego królika wpłynie na charakter obu? Jak jest z kontaktem z ludźmi? Odsuną się nieco od człowieka? Czy nie będzie zmian w zachowaniu? Będą podchodzić, prosić o głaski jak zwykle, czy będą ignorować człowieka?
3. Jak to jest z miskami i kuwetą- jedna w klatce czy dwie?
4. Kiedy kastrować maluchy? Myślałam nad tym, żemy samiczke wysterelizować jeszcze zanim zamieszka u mnie. Ważne jest żeby po zabiegu odpoczywała w miejscu i z ludzmi których zna.
5. Jak ogólnie sobie radzicie z dwoma rozbykanymi zwierzętami? jest dużo trudniej niż z jednym? Cięzko upilnować? Duzo więcej trzeba sprzątać? I jak często? Porównawczo 1 królik a 2.
Znalazłam różne informacje na ten temat, nie wiem które są prawdziwe. Google jak wiadomo nie kłamie, tylko posiada często nieprawdziwe informacje.