Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
WSPOMOŻ SPK ZA DARMO!!!
. Więcej informacji
tutaj
.
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
»
Porady
»
Archiwum działu Porady
(Moderatorzy:
Aguleks
,
ellessa
) »
Budowanie gniazda ???
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: Budowanie gniazda ??? (Przeczytany 6784 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Wioletka
Gość
Budowanie gniazda ???
«
dnia:
Czerwiec 23, 2009, 21:11:17 pm »
Witam, moze mieliscie podbne doswiadczenia ? moja Krolinia jest adoptowana (Suzi z forum adopcyjnego) i mamy ja zaledwie od tygodnia. Dzis rano zaczela budowac gniazdo z sianka, swojej siersci i kawalkow dywanika ktory udalo jej sie wyskubac. Do tej chwili powstalo calkiem pokazne gniazdko. Jest mloda, nie widac z zewnatrz zeby byla w ciazy, ale poniewaz jest z adopcji nie moge wykluczyc tego bo nie wiem co sie wczesniej dzialo. Czy u kroliczek ciaza jest widoczna tak jak np u psow? a moze to ciaza urojona? co robic? nie chce zeby sobie dalej w takim tempie wyskubywala futro. Prosze poradzcie cos
kasiagio
Gość
Budowanie gniazda ???
«
Odpowiedź #1 dnia:
Czerwiec 23, 2009, 21:15:07 pm »
Wioletka
, ona ma ciążę urojoną ......... zostaw jej to gniazdo i nie zabieraj żeby jej nie stresować , po paru dniach powinna je zostawić i wtedy posprzątaj
Wioletka
Gość
Budowanie gniazda ???
«
Odpowiedź #2 dnia:
Czerwiec 23, 2009, 21:18:45 pm »
dzieki Kasiagio
czy to oznacza ze powinnam ja niedlugo wysterylizowac? chcialam poczekac dluzej az sie do nas przyzwyczaji. a moze to okres dojrzewania? mialam juz jedna krolinie i nie widzialam u niej takich objawow
kasiagio
Gość
Budowanie gniazda ???
«
Odpowiedź #3 dnia:
Czerwiec 23, 2009, 21:21:30 pm »
Powinnaś iść z nią do weta i on mniej więcej określi wiek króliczki a no i powinnaś ją wysterylizować bo ona się męczy i stresuje w takiej sytuacji
Jadwinia
Użytkownik
«
Odpowiedź #4 dnia:
Czerwiec 23, 2009, 21:34:34 pm »
Wioletka - super, że Suzi znalazła u Ciebie domek
co do sterylizacji, to jest jak najbardziej wskazana, ale na pewno dopiero za kilka tygodni (niech się panienka zaaklimatyzuje najpierw, a przede wszystkim teraz przechodzi burzę hormonalną i podobno trzeba poczekać, aż hormony spadną a macica będzie mniej przekrwiona)
czekam na wieści, jak się Suzi miewa
pozdrawiam
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey
Lady Jo
Gość
Budowanie gniazda ???
«
Odpowiedź #5 dnia:
Lipiec 09, 2009, 17:23:47 pm »
Hej, moja króliczka wlasnie dzis zaczela szalec a bylo dluuuuuugo spokojnie, wyciagnelam ja z szafy dzis gdzie siedziala byla wsciekla i fuczala okropnie. jej futro jest wszedzie, wyrywa sobie je, boje sie ze sie zakrztusi tym w koncu, czy mozna jej ulzyc w tym stresie
burzyc gniazdo?? bo takie opinie tez czytalam
Aneczka
Gość
Budowanie gniazda ???
«
Odpowiedź #6 dnia:
Lipiec 09, 2009, 17:46:33 pm »
Lady Jo
, burzenie gnizada, to dla królicy ogromny stres, zostaw ją w spokoju, jeżeli to, ze buduje je w Twojej szafie nie przeszkadza Ci zbytnio, pozwól jej go tam zostawić, za kilka dni straci nim zainteresowanie, wtedy je posprzątasz
nuka
Gość
Budowanie gniazda ???
«
Odpowiedź #7 dnia:
Lipiec 09, 2009, 17:55:54 pm »
Nuka w towarzystwie dwóch niekastrowanych samców bardzo często miała ciąże urojone. Za każdym razem likwidowałam gniazdo na etapie konstrukcji z siana, tylko dwa razy odbudowała gniazdo i zdarła z siebie futerko. W pozostałych przypadkach likwidacja gniazda była automatycnym końcem urojeń. Teraz kawaleria jest bez śliweczek od 5 tyg. oznaki kolejnej ciąży mieliśmy wczoraj wieczorem. Zabrałm siano powyciągane z paśnika a do jedzenia dałam świeże. Nie było więcej prób budowania gniazda.
Niektórzy zalecają zostawić samiczkę i gniazdo w spokoju na kilka dni. Ja usuwam gniazdo najpóźniej po kilku godz od jego powstania.
Jaki to ma wpływ na samiczkę? Moim zdaniem żadnego. Czy częściej ma urojenia? Nie wiem i myślę, że nikt obiektywnie i jednoznacznie nie odpowie na to pytanie.
rokiowca
Użytkownik
«
Odpowiedź #8 dnia:
Lipiec 09, 2009, 18:07:56 pm »
mojej Afrus raz sianko p[olozylam w koncie i cos tam grerala chciala te sianko jakos powiesic na klatce zeby byl daszek z rolka papieru tez tak robila i pozniej siedziala tam ale daszku nie miala
tyleczkiem do mnei neiodwrocila wtedy ale juz takiego czegos nie robi
Afrusia
26.07.2013r. Przeżyła 6 lat. Ze mną tylko 4.Tęsknie kochanie.
kliknij
Lady Jo
Gość
Budowanie gniazda ???
«
Odpowiedź #9 dnia:
Lipiec 09, 2009, 18:11:00 pm »
n niestety nie moge jej pozwolic siedziec w szafie, wsadzilam ja do klatki i sie troche uspokoila, poglaskalam ja troche dalam marchewe i jakos chyba mi wybaczyla
zgaga14
Członek SPK
GRUPA ADOPCYJNA SPK
Budowanie gniazda ???
«
Odpowiedź #10 dnia:
Lipiec 09, 2009, 21:27:45 pm »
Ja Kice brałam na zastrzyk hormonalny, na wyciszenie - też pomaga.
Zdumiewają mnie ludzie.
"Pomogłam -działaczowi SPK z innego miasta- ponieważ zgłosiłam mu umierającego królika! Sam musiał tam pojechać, odebrać królika, zajmować się zdychającym/ciężko chorym zwierzęciem, ale co tam! Jak ten działacz SPK śmie nie doceniać mojej ciężkiej roboty?
!".I tracę wiarę w ludzkość, serio.
rokiowca
Użytkownik
«
Odpowiedź #11 dnia:
Lipiec 09, 2009, 23:29:11 pm »
moja ma tule z szafy ze tak powiem znaczy za szata jest odstep bo tam sa rury i nei moge przesunac jej do konca i Afrus tam sobie nozki wyciagnie i lezy
Afrusia
26.07.2013r. Przeżyła 6 lat. Ze mną tylko 4.Tęsknie kochanie.
kliknij
Lady Jo
Gość
Budowanie gniazda ???
«
Odpowiedź #12 dnia:
Lipiec 10, 2009, 19:20:54 pm »
moja sie uparla na maksa na szafe mam nadzieje ze sie zniecheci wkoncu
żukosoczek
Gość
Budowanie gniazda ???
«
Odpowiedź #13 dnia:
Sierpień 16, 2009, 19:58:18 pm »
Moj krolik jak pojechal na "wakacje" do babci (mojej, nie jego
) to wlazil na kanape pod koc i skubal sobie futro z "kołnieżyka"... To wygladalo, jakby sobie robil gniazdo, ale on jest SAMCEM!!!! Kiedys w klatce tez sobie robil - z futra i z sianka... Czy to jest normalne
Jadwinia
Użytkownik
«
Odpowiedź #14 dnia:
Sierpień 16, 2009, 21:29:02 pm »
a skąd masz pewność, że jest samcem? z tego co piszesz wynika, że płeć mu się zmieniła
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
Forum Stowarzyszenia Pomocy Królikom
»
Porady
»
Archiwum działu Porady