Autor Wątek: Owoce, warzywa jako podstawą diety?  (Przeczytany 14139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Elzbietonka

• Gość
Owoce, warzywa jako podstawą diety?
« dnia: Czerwiec 24, 2009, 13:38:55 pm »
Zaczęło się lato, a wraz z nim dużo świeżych warzyw i owoców oraz masa zieleninki :D
Mam to szczęście, że mieszkam na wsi i trawy jest pod dostatkiem.
Niestety, nie mam ogródka, ale w moim domu codziennie jest spora masa warzyw i owoców.
Odkąd zaczęła się wiosna, daję swoim maluchom coraz więcej świeżego jedzonka.
Jak ponad miesiąc temu kupiłam pół kg granulatu, to jeszcze mam połowę (a dodam- jakby ktoś nie wiedział, że mam dwa kicaje)...
Otóż moje uszate teraz przede wszystkim dostają świeże jedzonko.
Nie widać po nich żadnych zmian, żywiołowe jak zawsze, kupki robią normalne...
Zimą i jesienią także dostawały dużo świeżych pokarmów, ale jednak codziennie w miseczce znajdował się granulat.
Teraz dostają go może raz na 3 dni i to też malutko...

Tylko zastanawiam się czy taka dieta jest odpowiednia?

Pandzia

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2009, 14:32:22 pm »
No to fajnie, mój uszaty nie chce wcinać warzyw ani owoców a już o gotowej karmie nie wspominając :(

Offline roxi7659

• Użytkownik
  • *
  • króliki :)
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2009, 14:36:51 pm »
Elzbietonka jeżeli wszystko jest wporządku to ograniczenie granulatu na lato jest dobrym pomysłem ;) Też swoim nie daję go za dużo gdyż lepiej podać świeżą zieleninkę która jest przecież podstawą ich diety na wolności ;)

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2009, 14:38:36 pm »
Cytat: "Pandzia"
No to fajnie, mój uszaty nie chce wcinać warzyw ani owoców a już o gotowej karmie nie wspominając :(

a co je?
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Pandzia

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2009, 14:43:05 pm »
tylko trawę, koniczynę i nać z Marchewki , czasem skubnie kolbę z nasionkami co mu kupiłam ale to rzadko, nie wiem już jak go przekonać żeby w końcu coś wszamał...Weterynarz twierdzi że jak zgłodnieje to będzie jadł i to ale i tak się martwię ...

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2009, 14:51:11 pm »
a w jakim jest wieku? polecam lekturę działu o diecie, zwłaszcza o żywieniu młodych króliczków. sianko to podstawa, jeżeli jest przyzwyczajony do zieleniny i nie ma po niej biegunki ani wzdęć, to może jeść ile chce. tylko koniczyny nie dawaj dużo. kolbę wyrzuć i więcej nie kupuj - zamiast tego warto sprawić ucholkowi suszone ziółka. owoców i warzyw korzeniowych daje się bardzo mało, nawet jeżeli ich nie je, to nic złego. ważne, żeby miał apetyt i zjadał sianko i zioła - wtedy nie masz się co martwić ;)
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Pandzia

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2009, 14:58:35 pm »
14 lutego się urodził :) i zielone też nie zje byle co :P wybredny jest hehe no ale cóż jeszcze młody jest wszystko przed nami :)

Elzbietonka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:00:17 pm »
Uff, a już się bałam, że nadmiar może im zaszkodzić  :DD

Pandzia, to może spróbuj zmienić granulat?
Niektóre króliczki są wybredne...

Moje na szczęście to małe głodomory i zjedzą wszystko, co im podsunę pod nosek :D

Offline roxi7659

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:01:54 pm »
Cytat: "Elzbietonka"

Moje na szczęście to małe głodomory i zjedzą wszystko, co im podsunę pod nosek :D

Skąd ja to znam ..  :DD

Nina

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:07:39 pm »
Pandzia, a wypróbowałaś może granulat Cuni Complete firmy Versele Laga? Mojej Tośce, jak była mała, od razu zasmakował

Pandzia

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:14:16 pm »
Tak już trzy różne kupywałam i nic ...

karola

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:15:23 pm »
Tak jest odpowiednia.Zachęcam do lektury.

Pozdrawiam :icon_biggrin

Offline roxi7659

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:16:29 pm »
Cytat: "Pandzia"
Tak już trzy różne kupywałam i nic ...

A jakie jeśli mogę wiedzieć ? :)

Pandzia

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:20:38 pm »
Dako , Vitapol i Cuni complete

Offline roxi7659

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:24:10 pm »
A może spróbuj z Duo Cuni ? Moje króliki bardzo szybko się do niego przekonały ;)

Nina

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:32:01 pm »
Pandzia, może za szybko chciałaś przestawić na nowy granulat. Trzeba na początku mieszać stare z nowym, aż do całkowitego wyeliminowania starego granulatu.
Mój adopcyjny Muniek podobno był na mieszance więc jak do mnie przyjechał nie chciał jeść Cuni Complete, a teraz się rzuca na ten granulat

Natalia i Pia

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:37:39 pm »
a dlaczego upieracie się przy granulacie? Nasza wetka nie poleca granulatu, mówi żeby zamiast tego podawać sianko, sianko i jeszcze raz sianko, świeżą zieleninkę (nać marchewki, mleczyki, koniczynę, liście kalarepki, nigdy sałaty ani świeżej trawy) i bardzo rzadko (naprawdę sporadycznie) odrobinę ziarenek, więc Mufcio granulatu w ogóle nie dostaje i... żyje ;) Też biega po całym domu i je kiedy chce...

Pozdrawiam.
Natalia

PS A żebyście widzieli jak reaguje na moje słowa: "Mufcio, marchewka!" - czyste szaleństwo  :P

Aneczka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 24, 2009, 16:15:08 pm »
Nie upieramy sie rpzy granulacie, tylko jesteśmy przeciwko mieszankom i ziarnom

[ Dodano: Sro Cze 24, 2009 4:22 pm ]
moje kicaje dostają codziennie ze 4 szklanki świeżego: marchewkę, buraka, seler, korzeń pietruszki kalarepę i jej liście, paprykę, koperek, cykorie, sałatę rzymską, rukolę, nać pietruszki i marchewki, seler naciowy, zioła. No, mase tego szamają, myslę, ze wszystkiego nie wymieniłam, ale dostają też granulat rano i wieczorem z tego prostego powodu, ze moje królasy to skóra i kości, a Bulion dodatkowo jest wiecznie głodny. Nie stac mnie na to, zeby im dawać jeszcze więcej zieleniny, bo i tak wychodzi z 10zł na dzień

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 24, 2009, 16:36:43 pm »
Cytat: "Natalia i Pia"
nigdy sałaty ani świeżej trawy

a co jest nie tak ze świeżą trawą?

Pandzia

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 24, 2009, 16:53:33 pm »
Cytat: "Nina"
Pandzia, może za szybko chciałaś przestawić na nowy granulat. Trzeba na początku mieszać stare z nowym, aż do całkowitego wyeliminowania starego granulatu.
No wlaśnie nie chce mu zmienić tylko problem polega na tym że on go w ogóle nawet nie dotknął i z tego co widze nie  ma zamiaru nawet takiego , można mu nic nie dawać przez 3 dni i zostawić tylko granulat to choćby nie wiadomo jaki był głodny to się za niego nie weźmie.... :bejzbol