Autor Wątek: Baranek Francuski miniaturka dla alergika ?  (Przeczytany 16570 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Majk1984

• Gość
Baranek Francuski miniaturka dla alergika ?
« dnia: Czerwiec 13, 2009, 20:26:41 pm »
Witam wszystkich serdecznie !!!
Zgłaszam się do Was z prośbą, a mianowicie:
Dziewczyna chce króliczka bo psa nie może z racji rodziców i problemo z tym związanych - więc chce aby króliczka żeby było co głaskać, tulić itd :) ogólnie w domu jest wtedy weselej no i przyjemniej jak zwierzak lata:)
No ale jest problem ponieważ podobno jest uczulona, kiedyś puchnęła przy kontakcie z królikiem i ma obawy że teraz będzie tak samo nadal... Na psa nie reaguje na kota takze nic a na królika nie wiadomo a nie ma od kogo pożyczyć żeby to sprawdzić przed zakupem...
Od znajomej dowiedziałem się właśnie iż podobno króliczki Baranek Francuski miniaturka nie uczula ? czy jest to prawdą? wie ktoś może ? bo to by było wyjście z tej kłopotliwej sytuacji :)
Z góry bardzo dzikuję za odpowiedzi !
Pozdrawiam

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2009, 20:37:13 pm »
a baran francuski to nie krolik :oh:
jak jest uczulona na siersc krolika, to na francuskiego tez bedzie uczulona
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
- Albert Einstein

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2009, 20:42:03 pm »
Nie należy kupować królika, żeby było co głaskać i tulić, bo rozczarowanie potem będzie wielkie.

Jak wcześniej miała alergię na królika, to niech królika nie kupuje, niezależnie od rasy.
Poza tym można zrobić próby uczuleniowe i będzie wiadomo, co uczula, a co nie.
Króliki żyją długo i dobrze rozważcie zakup takiego żywego sreberka.
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

Aneczka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 14, 2009, 12:01:08 pm »
Baran Fancuski to nie miniaturka, tylko duży królik hodowlany.
Każdy królik uczula tak samo. Jeżeli jest uczulona na króliki, to jest i już.
Królik nie nadaje się do przytulania i głaskania, bo to bardzo niezalezne zwierze.
I przede wszystkim wcale nie sprawia mniej kłopotów niz pies, a czasem nawet wprost przeciwnie - znacznie więcej.
Jeżeli Twoja dziewczyna chce miec co przytulać, to albo cześciej ją odwiedzaj, albo kup pluszaka

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 14, 2009, 12:45:52 pm »
Cytat: "Aneczka"
Baran Fancuski to nie miniaturka, tylko duży królik hodowlany.
Każdy królik uczula tak samo. Jeżeli jest uczulona na króliki, to jest i już.
Królik nie nadaje się do przytulania i głaskania, bo to bardzo niezalezne zwierze.
I przede wszystkim wcale nie sprawia mniej kłopotów niz pies, a czasem nawet wprost przeciwnie - znacznie więcej.
Jeżeli Twoja dziewczyna chce miec co przytulać, to albo cześciej ją odwiedzaj, albo kup pluszaka

ale ostro....dobre :diabelek
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
- Albert Einstein

Offline vocativus

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 14, 2009, 16:22:16 pm »
Jeśli ma alergię na tzw. sierść królika (w rzeczywistości alergizuje ślina) i reakcja była silna to teraz warto chwilę pogłaskać, poocierać się o królika u znajomych lub gdzieś indziej. Jeśli jest jakakolwiek reakcja to wybijcie sobie z głowy królika. To jedyne sensowne wyjście, bo testy skórne u alergologa uwzględnianją tylko najważnjejsze alergeny, testy mogą wyjść ujemne, a królik mimo wszystko może uczulać.
To że jest drobna reakcja przy krótkim kontakcie to znaczy, że jak zamieszka u niej, to będzie jeszcze gorzej. Alergizuje nie tylko ślina, ale i odchody :D I może się tak zdarzyć że pewnego dnia obudzi się cała spuchnięta, sina, z gigantyczną gorączką, wysypką albo będzie się dusić.

Kwestia druga - siano. Królik je jeść musi, a siano jeszcze silniej alergizuje, tak samo granulat może wywołać reakcje, jak i różne zioła.

Już prędzej ktoś to napisał ale to prawda - króliki to nie są zwierzęta do przytulania (niektóre to lubią, ale krótko). Już prędzej - w ramach zabawy - do biegania za nim po całym mieszkaniu w środku nocy. Królika nie trzeba wyprowadzać, ale trzeba sprątać kuwetę codziennie, trzeba dawać jedzenie o stałych porach, trzeba sie z nim bawić o różnych dziwnych godzinach, trzeba mu zapewnić odpowiednią przestrzeń poza klatką, trzeba dawać różne zioła, gałązki do gryzienia, wyczesywać. Królik musi mieć gdzie sie schować, co pogryźć, w czym pokopać. To nie jest zabawka która będzie siedzieć non stop w klatce, a jak sie pani zachce to wytarga go zza prętów, potuli, wsadzi spowrotem i może tam siedzieć kolejny dzień. Króliki śpią w dzień i powinny mieć wtedy święty spokój. W nocy za to chce im się bawić. Trzeba też zabezpieczyć kable i nie zdziw się jak zacznie kopać w fotelu, w dywanie lub w pościeli. Króliki warczą, a jak są wściekłe to i gryzą, a ząbki mają baaardzo ostre. Jak mu przeszkodzisz w zabawie to może Cie obsikać.

Każde zwierzę ma odpowiednie wymagania, własny tryb życia i charakter. Z psem trzeba wychodzić na spacer, ale za to nie kopie w pościeli i w nocy śpi.

Wyjściem z kłopotliwej sytuacji nie jest królik. Każde zwierzę, które produkuje białka wywołujace alergię u Twojej dziwczyny będzie dla niej niewskazane. Jeśli reaguje na jedną rasę królika to i na każdą rasę będzie tak reagowała.

Jedyne sensowne rozwiązanie to kupno pluszowego misia. Hipoalergicznych królików nie ma.

Majk1984

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 14, 2009, 23:26:26 pm »
Ok OK, pojechaliście tu po mnie jak po jakimś głupim dzieciaku - ja napisałem tak tylko uogulniając że chce królika bo w domu brakuje jej zwierzaka i czegoś właśnie do zabawy do umilania czasu bo coś sobie lata coś broi po cichu i coś się poprostu dzieje - mam 24 lata, dziewczyna ma 21 i nie jesteśmy głupimi nieodpowiedzialnymi i nieświadomymi ludżmi więc pluszaków mi nie musicie polecać bo już ma nie jednego :) miała psa, ptaszki i inne zwierzątka więc wie co to znaczy opiekować się/zajmować zwierzakiem w domu:) Ja również miałem już sporo zwierzyny w domu i mam właściwie nadal więc wyluzujcie:)
Wnioski z tego takie wyniosłem - trzeba iść do zoologicznego zagadać do sprzedawcy żeby użyczył na 5min królika do sprawdzenia czy dziewczyna na niego reaguje i albo zakupić albo niestety nie... bo już też myślałem żeby wziąść iść zrobić prywatnie testy u alergologa no ale piszecie że to nie do końca wykazuje i itak bywa póżniej różnie...
Więc dziekuję za porady i wypowiedzi wszelkie - nawet te złośliwe:)
Temat można uznać za wyczerpany i jeszcze raz wielkie DZIĘKI !

Offline katarynka1984

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 15, 2009, 08:36:45 am »
Majk1984, nikt na ciebie nie najeżdża.
Ludzi po prostu piszą,to co myślą,a jeśli twoja dziewczyna jest uczulona na królasy to to nie jest dobre rozwiązanie!
jeśli nie jest uczulona na kota,to lepszym rozwiązaniem będzie kociumb (bardziej niż królik lubi się przytulać!!!)
a co się stanie z królasem,jak dziewczyna będzie tak uczulona,że będzie puchła i się dusiła???

ps. nie obraź się ale wiek nie świadczy o rozumie i odpowiedzialności, są ludzie którzy maja 15 lat i są bardziej inteligentni od osób mających 30-40 lat (nie piszę o tobie,czy twojej dziewczynie,żeby nie było!!!!)
dobrze widzi się tylko sercem,najważniejsze jest niewidoczne dla oczu...

Człowiek - czy to naprawdę brzmi dumnie???
http://www.youtube.com/watch?v=bEgvc4Ei2pQ

Offline Fallen

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 15, 2009, 10:19:45 am »
To kup jej Yorka ( :diabelek )

Aneczka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 15, 2009, 11:46:55 am »
Fallen, a york to zabawka?

Nawet jezeli królik nie uczuli ją w krótkim kontakcie w sklepie to o niczym nie świadczy. Mogą poza sliną, uczulać odchody, siano, pokarm. Poza tym niekoniecznie reakcja alergiczna występuje od razu. Ja się dowiedziaąłm o tym, że jestem uczulona na koty po tym jak byłam z nimi 3 tygodnie i zaczeły mi się robic olbrzymie ropne guzy na ciele.
Skoro sam mówisz, ze dziewczyna po kontakcie z królikiem zareagowaął alergicznie,t o co chcesz sprawdzać.
A po za tym mówisz, ze potraficie się bzajmować zwierzetami, a zaraz piszesz
Cytat: "Majk1984"
w domu brakuje jej zwierzaka i czegoś właśnie do zabawy do umilania czasu

Możecie mieć po 50 lat, to o niczym nie świadczy, powtarzam, do zabawy są zabawki, do umilania czasu muzyka, a od nudy to niech sobie kupi cyfrowy polsat,albo czyta książki

Tolinka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 15, 2009, 11:49:13 am »
Moja corka jest alergikiem,jest uczulona na siano,trawe,alergikiem sie stala po ciezkiej chorobie,przyjmuje lekarstwa na alegie wziewne i w syropie i nic jej nie jest.a testy najlepiej sie przeprowadza na jesien.

Offline vocativus

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 15, 2009, 23:04:51 pm »
Majk1984 - testy nie dadzą 100% pewności. Swoją drogą, to Twoja dziewczyna powinna wiedzieć na co ma alergię a na co nie ma. Radziłbym też pogadać z alergologiem na ten temat.
Reakcja wszystkich była spowodowana tym, że większość wie jak ludzie traktują króliki, w jakim stanie trafiają do schronisk i dlatego radzimy abyście się dobrze zastanowili, bo kupowanie królika tylko po to żeby go potem oddać bo uczula, bo przeszkadza, bo nagle okazuje się że nie pozwala się przytulić, gryzie, ucieka - to nie ma sensu.
Jak już koniecznie chce mieć jakieś zwierzę to zastanówcie się nad kotem - mniej ruchliwy i można tulić godzinami. A jak koniecznie królik to pomyślcie o adopcji :D

Jeśli się zdecydujecie to konieczna może się okazać inwestycja w odkurzacz z filtrem hepa h12 lub h13. I codziennie odkurzać, podłogi przecierać na mokro, codziennie wietrzyć pomieszczenia.  Po każdym kontakcie z królikiem, z jego jedzeniem itp. myć ręce. Wtedy ryzyko reakcji spadnie.
Sam mam alergię na 'sierść' i to pomaga. Jedynie jeśli grzebię w sianie to muszę rękawic używać.

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 16, 2009, 10:22:04 am »
Cytat: "vocativus"

Jak już koniecznie chce mieć jakieś zwierzę to zastanówcie się nad kotem - mniej ruchliwy i można tulić godzinami. A jak koniecznie królik to pomyślcie o adopcji :D
.

Mam trzy koty i moge je glaskac wtedy kiedy same przyjda i maja ochote na glaskanie inaczej rece mam podrapane do lokci. O tuleniu to raczej nie ma mowy chyba, ze zrobie to na sile :)

Offline vocativus

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 18, 2009, 23:02:35 pm »
No ale koty są raczej bardziej potulne niż króliki. Moja ciotka ma trzy koty i po 10 minutach się kręcą pod nogami i trzeba wszystkie jednakowo głaskać, tulić bo sie zaz zazdrosne robią :D Za to jak ktoś do mnie przychodzi, to Sraluch pilnuje żeby mnie ktoś czasem nie pogłaskał :D

Aneczka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 19, 2009, 09:18:08 am »
vocativus, u kotów, jak i u królików - zależy od kota

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
  • Pozostałe zwierzaki: Kocurek Filemon Filosławski, Gerbile Pola & Tola
  • Za TM: Zorruś-5.X.2009, Brandon-2.XII.2009, Igiełka-24.III.2012, Marlonek-30.VI.2019, Kinia-3.X.2020
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 19, 2009, 10:32:32 am »
no coz, ja sama mam kota, raczej nie lubi sie przytulac, chyba ze sam tego zada. Nic na sile.
Moja babcia tez ma kotke, ktora tez nie za bardzo toleruje pieszczochy.

to kwestia charakteru  :/

Fallen, a czemu akurat York?
Moi rodzice maja Yorka (raczej jest mój), i nie mow mi, ze to zabaweczka do przytualnia. Bo mi kasper nieraz na mnie powarkiwal i ugryzł (nie bolalo na szczescie).

Moja ciocia tez ma jorka, ktory ma wybredny charakterek. Jak nie ma humoru to nie da poglaskac.

Majki, a twoja dziewczyna skoro chce miec zywa istotke do przytulania, to niech Ciebie przytuli, a zwierzakow zostawi w spokoju.

Majk1984

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 19, 2009, 10:59:30 am »
Ej no skończcie te dywagacje w końcu :)
Temat do zamknięcia - testy wykazały jednak uczulenie i du...
Kupujemy papużkę i tyle:
Pozdro

Aneczka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 19, 2009, 11:00:17 am »
Papuzka do rpzytulania nadaje się idealnie.

[ Dodano: Pią Cze 19, 2009 11:00 am ]
Papuzka do przytulania nadaje się idealnie.

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 19, 2009, 11:03:34 am »
Piora tez uczulaja, no i papuzka musi miec towarzysza, wiekszosc zyje w duzych stadach. Samej bedzie jej smutno :(

Majk1984

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 19, 2009, 12:06:38 pm »
do przytulania papuzka? wez nie badz smieszna - wiadomo ze nie !
Ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma oraz lepszy rydz niz nic wiec nie aluzjuj m itu i bez podtekstow bo robi sie to niesmaczne !

A co do uczulania to na piora nie jest uczulona miala juz kiedys kanarka i papuzke i wiadomo ze co jak co ale ptaszki moze miec bez problemu:P
Co do smutku w samotnosci to zobacz statystyki ile osob ma papuzki w parkach a ile pojedynczo ? wiec nie marudzic mi tu:) Jak sie zwierzakiem zajmujesz to nie ma mu tak zle znowu ! poprostu trzeba zwierzakowi poswiecac czas i tyle :)

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
  • Pozostałe zwierzaki: Kocurek Filemon Filosławski, Gerbile Pola & Tola
  • Za TM: Zorruś-5.X.2009, Brandon-2.XII.2009, Igiełka-24.III.2012, Marlonek-30.VI.2019, Kinia-3.X.2020
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 19, 2009, 12:29:02 pm »
Majki, ale musisz wiedzieć, że niektore gatunki, np. nierozłączki, MUSZĄ być w parach, inaczej UMRZĄ z samotności!

Majk1984

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 19, 2009, 13:07:04 pm »
KITTY - chyba nie sadzisz ze przed zakupem nie dowiem sie nic o "rasie" pochodzeniu itd ?? wiem doskonale co to nierozłączka - zresztą sama nazwa wskazuje...
Kupujemy nimfę która bez problemu żyje w samotności :) Szybciej się przyzwyczaja do właściciela no i ogólnie jest łatwiejsza w hodowli.

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 19, 2009, 14:19:47 pm »
Co do smutku w samotnosci to zobacz statystyki ile osob ma papuzki w parkach a ile pojedynczo ? wiec nie marudzic mi tu:) Jak sie zwierzakiem zajmujesz to nie ma mu tak zle znowu ! poprostu trzeba zwierzakowi poswiecac czas i tyle :)

a co do tego mają statystyki?
zwierzę stadne potrzebuje kontaktu z przedstawicielami swojego gatunku i człowiek, nawet gdyby stawał na rzęsach, nie jest w stanie mu tego zastąpić.
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 19, 2009, 14:20:13 pm »
Co do smutku w samotnosci to zobacz statystyki ile osob ma papuzki w parkach a ile pojedynczo ?

I uwazasz to za wyznacznik ich szczęścia, bądź nieszczescia, tak? Że większość ludzi cos tam, cos tam?
Bzdury opowiadasz, większosc ludzi ma po jednym króliku, wiekszosc ludzi karmi kroliki kolorowymi mieszankami, trzyma je w 60 i wypuszca na godzine dziennie i jakos nie sądze, że to, że wiekszosc tak robi to znaczy, ze robi dobrze.

Bardzo głupie wytłumaczenie.
"Wy nie cofniecie życia fal.
Nic skargi nie pomogą -
Bezsilne gniewy, próżny żal,
Świat pójdzie swoją drogą."

Majk1984

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 19, 2009, 21:57:26 pm »
Cytat: "Ciapusia"
Co do smutku w samotnosci to zobacz statystyki ile osob ma papuzki w parkach a ile pojedynczo ?

I uwazasz to za wyznacznik ich szczęścia, bądź nieszczescia, tak? Że większość ludzi cos tam, cos tam?
Bzdury opowiadasz, większosc ludzi ma po jednym króliku, większość ludzi karmi króliki kolorowymi mieszankami, trzyma je w 60 i wypuszca na godzinę dziennie i jakoś nie sądze, że to, że wiekszosc tak robi to znaczy, ze robi dobrze.

Bardzo głupie wytłumaczenie.

Kolejna bardzo głupia i niepotrzebna wypowiedź !

TEMAT UZNAJE ZA ZAMKNIETY !!  

Już mi nie potrzeba mądralińskich co to uważają że są najmądrzejsi i wszystkie rozumy POZJADALI ! opanujcie się troche !

Offline Tocha

• Użytkownik
  • *
  • Tam dom Twój gdzie królik Twój... I bobki jego ;)
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 19, 2009, 22:12:40 pm »
Już mi nie potrzeba mądralińskich co to uważają że są najmądrzejsi i wszystkie rozumy POZJADALI !

Majk1984, nie wiem czy zauważyłeś, ale to jest forum  :diabelek i każdy może wyrazić tutaj swoją opinię. Bez względu na to czy się z nią zgadzasz czy nie.
Ludzie się wypowiadają na podstawie własnych poglądów, wiedzy i doświadczenia. To Twoja sprawa co zrobisz z tymi radami.
Pozdrawiam :)

PS. Co do zamknięcia tematu, to może faktycznie niegłupi pomysł, bo jeszcze wywiąże się niepotrzebna, nie prowadząca donikąd dyskusja.

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 20, 2009, 09:43:31 am »
Skoro nie chcesz, zeby inni wypowiadali się na temat, który poruszyłes to po co rejestrowałeś sie na forum?

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że moja wypowiedz jest głupia, stwierdziłeś to bez żadnego wytłumaczenia, więc jak dla mnie nie warto z tobą dyskutować, bo widać, że to ty właśnie pozjadałeś wszystkie rozumy, jesteś najmądrzejszy i nie dasz sobie nic powiedzieć, a nie ja.
"Wy nie cofniecie życia fal.
Nic skargi nie pomogą -
Bezsilne gniewy, próżny żal,
Świat pójdzie swoją drogą."

Offline Fallen

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 20, 2009, 12:30:14 pm »
ogólnie jest łatwiejsza w hodowli.

Że co proszę ?!  :oh:

TiGrA

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 01, 2009, 08:52:59 am »
Jeśli jest alergia. I to silna alergia (puchnięcie itp) to ja bym nie ryzykowała.. lepiej nie kupować niż później szukać domu dla uszaka który okaże się problemem..
Mój Ozi ma strasznie puszystą grzywę i jak ją mu podcinam czeszę albo coś w tym rodzaju to mnie kicha oczy łzawią i w ogóle koszmar.   !!  :zdenerwowany . także staram się to ograniczac bo w życiu bym nie oddała mojego chłopca...
Ale królik jak każde zwierzę wymaga opieki i dużo zainteresowania.. począwszy od nauczenia czystości co czasami bywa trudne.. po uważanie na kable, tapety dywany itp..  :lol
także warto się zastanowić czy to nie chwilowa zachcianka :>