Autor Wątek: Podawanie jedzenia  (Przeczytany 14553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sebaicm

• Gość
Podawanie jedzenia
« dnia: Luty 15, 2009, 11:47:58 am »
Witam, sorki ze zakladam nowy temat ale nie moglem nigdzie znalezc.
Jak podawac krolikowi granulat? tzn. 2 x dziennie np o 7 i 19 ale na ile mam mu tą miseczke z granulatem postawic? jak nie ruszy nic to ma stac az zje czy zabrac i o nastepnej porze karmienia mu dac?

Aneczka

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2009, 12:10:43 pm »
Jak króliczek jest mały, to możesz mu podawać granulat częściej, np 4 razy po jednej lyżce. Zasadniczo miseczka z suchą karmą nie powinna stać w klatce ciągle, ale sam/a musisz stwierdzić czy to u Ciebie zda egzamin, bo np, moj Frotek woli siano, zjada kilka granulek i zajmuje się sianem, już pomijając fakt, że bywają takie dni, że nie ma mnie w ogóle w domu, więc zostawiam mu miseczkę, bo przecież nie mogę go pozbawić jedzenia na np 10godzin, ale wiem, ze i tak bedzie jadl glownie siano, wiec miseczka z granulatem nie jest przeszkoda. Poza tym nie sika do tej miski, nie wchodzi do niej, nie przewraca.
Nie możesz dać króliczkowi granulatu o 7:00 i jak go nie ruszy, to ją wyjąć i dać mu jeść dopiero za 12h!! Możesz wyjąć miseczkę, jeżeli zobaczysz, że króliczek najadł sie do syta.

sebaicm

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 15, 2009, 12:21:48 pm »
aha oki :)
krolik ma rok i 2 m-ce wiec 2 x dziennie po lyzce starczy chyba
siana nie je...
narazie i tak miska z granulatem stoi caly czas bo rano nie zjadl :)

Aneczka

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 15, 2009, 12:41:48 pm »
no, to zdecydowanie starczy, siano jeść musi, więc skoro ma do wyboru siano, albo granulat i wybiera granulat, to miseczkę musisz z klatki wyciągać, ale najpierw poczekaj aż zje, nie musi wyjeść wszystkiego, no, ale jakies "sniadanie" musi skonsumować.
Cytat: "sebaicm"
siana nie je...

A próbowałeś/łaś różnych rodzajów, może ten konkretny mu nie smakuje?? Spróbuj sianek "smakowych" zuzali czy herbal petsu, czyli takich z ziołami, rumiankowych, melisowych itd. Frotek uwielbia rumiankowy herbal pets, chociaz co do siana, to jakiś wybitnie wybredny generalnie nie jest.

Offline Wataha

• Członek SPK wspierający/honorowy
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 15, 2009, 13:28:22 pm »
Oprócz 2 łyżek granulatu i sianka króliś musi dostawać warzywa i zielenine.

sebaicm

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 15, 2009, 14:05:16 pm »
dostaje ziola z herbal petsu, dostaje marchewke suszona, salate.
Siano dostaje tez z zuzali z ziolami ale go nie je, kiedys wcinal...
a czy jak jest samica w drugim pokoju i on o tym wie to moze byz oznaka tego ze on nie je?
bo caly czas chce tam do niej leciec

Nuna

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 15, 2009, 14:14:40 pm »
Tak, na pewno jest pobudzony.

Aneczka

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 15, 2009, 14:57:29 pm »
Nuna ma racje, ale to się nie może ciągnąć dłuższy czas, no, bo widomo, że królik musi jeść. Może spróbuj mu wrzucić do miseczki jakiś jego przysmak, tylko pokaż mu, że go tam wrzucasz, jak pójdzie go zjeść, to może już zostanie na obiad, żeby nie zagłodził się z tej "miłości"

sebaicm

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 15, 2009, 15:00:00 pm »
no zauwazylem ze on je ten granulat ale tak po troszku przez caly dzien, nie mam pojecia jak go przestawic na pore sniadania i kolacji  :(
za przysmakami sie trzesie a za granulatem to powacha i odchodzi

Aneczka

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 15, 2009, 15:33:04 pm »
Jeżeli je granulat po troszku, czyli nie do syta, to nie wyciągaj miski, tylko postaraj sie poeksperymentować z sianem, wymien na jakies inne, moze tamto mu sie znudzilo, mozesz podac mu takie zupelnie "zwykle" siano. Mozesz tez sypac granulat po kilka granulek, tak, zeby zjadal za jednym podejsciem (i po zjedzeniu wyciągać miske), i robic to częsciej w ciągu dnia tak zeby w sumie zjadal ok 2 łyzek. moze jak nie bedzie mial miski to zainteresuje się siankiem.
Cytat: "sebaicm"
nie mam pojecia jak go przestawic na pore sniadania i kolacji  

Skoro Twoj króliczek je po kilka granulek, i tak po prostu jest, to raczej marne szanse, że go przestawisz, nie da sie przecież go zmusić do innego jedzenia, przynajmniej tak mi sie wydaje.
Tak naprawde to ja bym się tym akurat tak bardzo nie przejmowała, bo to czy królik je dwa razy dziennie, czy skubie granulat co jakis czas, to nie taki problem. Na Twoim miejscu martwiłabym się, że nie je sianka, bo to jest problem - sianko jest mu niezbedne do trawienia i scierania zabkow

A od jak dawna podajesz granulat??

sebaicm

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 15, 2009, 15:58:15 pm »
granulat podaje od hmm pol roku gdzies, siano zwykle mu dawalem tez nie jadl...
otworzylem swieza torbe siana i wlozyl pyszcek do srodka i ziola i mlecze wybiera a siana nie chce

Aneczka

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 15, 2009, 17:30:54 pm »
Nie wiem co zrobic żeby jadł siano. A tym, że 4nei je kolacji i sniadania w "odpowiednich porach" to sie nie przejmuj, je jak jest głodny i ma ochote. Moj królik z kolei te ziółka olewa, a ja jak głupia kupuje siano za 3,50 za 30dag...

[ Dodano: Nie Lut 15, 2009 5:31 pm ]
Nie wiem co zrobic żeby jadł siano. A tym, że nie je kolacji i sniadania w "odpowiednich porach" to sie nie przejmuj, je jak jest głodny i ma ochote. Moj królik z kolei te ziółka olewa, a ja jak głupia kupuje siano za 3,50 za 30dag...

Nuna

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 15, 2009, 17:47:43 pm »
Dobrze, ze je ziola, one tez maja sporo wlokna, moze i skusi sie na siano, nie rezygnuj. Oprocz tego powinien jesc tez zielone np. cykorie, salate rzymska, pietruszke, seler naciowy i korzeniowy i wiele, wiele innych warzyw, a w lecie trawe i ziola.
 Galazki leszczynowe, brzozowe, wierzbowe, z jabloni i gruszy sa bardzo lubiane przez kroliki i zdrowe, mozesz je podawac z listkami i bez.

sebaicm

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 15, 2009, 18:39:05 pm »
a może mu mięty zaparzyć i nalać do poidełka na poprawienie apetytu?

Aneczka

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 15, 2009, 18:41:15 pm »
Możesz spróbować z miętą albo rumiankiemk, jeżeli brak apetytu jest spowodowany jakimiś kłopotami żołądkowo - trawiennymi, ale jeżeli powodem jest królicza sąsiadka, to raczej nie pomoże :/

sebaicm

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 15, 2009, 18:57:40 pm »
tak naprawde to nie mam pojecia co jest powodem :P to tylko moje domysly :)

film_lady

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 15, 2009, 18:59:03 pm »
Jak zaparzysz mięte to nie zaszkodzi, dlatego warto spróbować :)

sebaicm

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 16, 2009, 19:22:32 pm »
Ja już nie mam pojęcia co zrobić żeby on jadł ten granulat i siano :/ marchewkę je normalnie, zioła tez, bobki ma takie normalne... cekotrofy zjada... przed chwilą włożyłem siano nowe pod sam pyszczek to tylko jedno ździebełko zjadł...i to tak rekord bo chyba przez miesiąc więcej nie zjadł tego siana...

Nuna

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 16, 2009, 20:29:09 pm »
A przestan :) je ziola i inne rzeczy, od czasu do czasu skubnie sianka, nie ma co sie zamartwiac.
Chyba, ze np. zeby sa przyczyna i dlatego nie chce granulatu.

sebaicm

• Gość
Podawanie jedzenia
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 16, 2009, 22:16:30 pm »
a jak to sprawdzic cz zęby sa oznaka nie jedzenia?