Witam
Funia (hermelin) od dawna miała problemy ze zdrowiem, a tak konkretnie z kichaniem i strupkami na nosie. Okazało się , że podłapała jakiegoś grzybka z siana (wtedy kupowałam tylko vitakraft). Po długich `walkach` maściami , przemywaniem byłam szczęśliwa, że futerko zaczęło jej ładnie odrastać na nosku. Siano przestałam kupować w sklepie i sama ścinałam na prywatnej łące ,gdzie brak jakiś zwierzaków... przestała kichać i zajada wszystko ze smakiem.
Od jakis kilku dni zauważyłam, że ciągle liże kuper i liże futro na całym ciele. Kiedy położe na jej pleckach reke i lekko ją przycisne do podłogi - ona podnosi kuper i gulga radośnie ja przy rujce. Kuper jest cały mokry i kudełki zaczęły się robić w dredy mimio iz codziennie próbowałam ja czesać i lekko podmywać czystą , letnią wodą.( zaraz ktos powie, że niepotrzebnie myje królika - ale zaczęła tak to lizać i moczyć , że musiałam przyciąć dłuższe futro bo wyglądało to potwornie). Na ogonie , tuż przy kuperku zauważyłam starte miejsca - chyba od tego ciągłego wyliywania.. Nie zauważyłam, żadnych robaczków, nic jej nie boli przy dotykaniu i nie wygina się przy siedzeniu w kuwecie itp.
Zaznacze , że Funia ma ok. 2lat i jest wysterylzowana. Pojechałam po nią pociągiem ok 150km od naszego domu i uratowaliśmy ją od męki w ciemnej szopie. Nie jest ona jakimś super szalejącym królikiem i mimo , że ma wolny wybieg na cały dom woli siedzieć w transporterze i chodzic nie dalej niż 1m od swojej `dziupli`- jest zwolenniczka pieszczot i drapania, mientoszenia.( zawsze taka była odkąd ja przywiozłam)
Kiedy byłam u weta powiedział mi, że to trochę dziwne, że przechodzi Funia ruje będąc ulepszonym zwierzaczkiem ( po sterylizacji)...
Czy to moczenie ma związek z rujką , sterylizacją, zapaleniem jakims?
Jeszcze zauważyłam ,że mocz ma bardzo intensywny zapach. powiedziałabym nawet , że podobny do tego samczykowego - do znaczenia terytorium...
Króliczka je granulat, sianko i czasami dostanie kawałeczek marchewki, suszonego jabłka , codziennie daje nową wode (dziennie wypija ok 200ml wody.)