Autor Wątek: sen krolika  (Przeczytany 7260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

amk

• Gość
sen krolika
« dnia: Grudzień 12, 2008, 01:25:52 am »
w jaki sposob spia kroliki? Chodzi mi np. o pozycje, bo ze spia bardzo czujnie to wiem :)

Czy normalne jest "wylozenie sie" krolika na cala dlugosc z wysunietymi prosto lapkami? Moja Truska przyjela wlasnie taka pozycje ekhmmm w kuwecie... Martwic sie juz czy jeszcze poczekac?

PS. drobna zmiana - jak sie poruszylam gwaltowniej przyjela pozycje "czujna zasadniacza" i wlasnie myje sobie uszy ;)

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
sen krolika
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 12, 2008, 01:32:10 am »
Ale czym się chcesz martwić i na co poczekać? Królik sobie leży i odpoczywa, a że w kuwecie... no cóż, widocznie coś go niebywale zmęczyło  :diabelek  

Króliki przyjmują podczas snu najróżniejsze pozycje - co królik, to lepszy widok :) Nie ma się czym martwić :)
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

amk

• Gość
sen krolika
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 12, 2008, 01:38:07 am »
Wow! jestem pod glebokim wrazeniem tak ekspresowej odpowiedzi, a juz sadzilam, ze tylko ja zarywam nocke  :oh:

wydaje mi sie, ze ja troche przewrazliwiona i nadopiekuncza "krolicza mama" jestem  ;) ale coz po tym calym bakteryjnym chorobsku co ja meczylo obserwuje na maxa.

Wlasnie skonczylismy spacerek i moze faktycznie zmeczona szalenstwem :)

jeszcze raz dziekuje za uspokojenie :)

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
sen krolika
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 12, 2008, 11:06:03 am »
Ale czym tu się martwić :) Jak królik czuje się bezpiecznie to nie śpi aż tak czujnie mój po roku potrafi się walnąć na bok i całkiem zamknąć oczy, i nawet ma spokojny oddech, że ledwo widać. Na początku jak nie był pewien miejsca to tak nie spał. Króliki często też śpią w kuwecie, bo mogą sobie głowę podeprzeć.

rikki165

• Gość
sen krolika
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 13, 2008, 17:43:17 pm »
Faktycznie nie ma się czym martwić...moja Diana też śpi w kuwecie. Przyjmuje wtedy tą rozłożoną pozycję. Zawsze jej trochę łapki wystają.
Pozdrawiam!!!!

ps. ciekawe co śni się królikom. I czy wo ogóle coś im się śni skorą są takie czujne.... :bejzbol

Do.

• Gość
sen krolika
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 26, 2008, 13:39:48 pm »
Moje króliki też często śpią w kuwecie, zwłaszcza Kuba. Nie przeszkadza im to, że trochę tam ciasno razem. Dotąd myślałam, że to oznaka jakiejś dolegliwości i martwiłam się o nich (zwłaszcza o Kubę), ale teraz czytam, że więcej królików tak robi.
A jeśli chodzi o sny, to jak patrzę na śpiącego Kubusia, wydaje mi się, że śni i to głównie o jedzeniu  :DD Przez sen porusza wargami, tak, jakby coś wcinał, a jest to straszny łasuch - jest w stanie pochłonąć każdą ilość jedzenia, jaką by dostał. A skoro to niemożliwe ze względów zdrowotnych, to widocznie nadrabia w snach  :DD

rikki165

• Gość
sen krolika
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 26, 2008, 16:03:56 pm »
Diany nigdy z zamkniętymi oczami nie widziałam chyba ,że jak ja głaszcze...  :DD

Koza

• Gość
sen krolika
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2008, 09:59:04 am »
Sny snami Bob chyba jak śni to biega :D a jak po brykaniu się położy to leży prawie na plecach albo kładzie sie jak pies wyciąga łapy przednie i tynie a przednich opierając pyszczek a śpi tylko i wyłącznie w kuwecie(w zimie na jesień i wczesną wiosną gdy jest w domu-resztę roku gdy jest ciepło spędza na balkonie gdzie cały dzień ma otwartą klatkę i kica po balkonie :D) bo by w nocy rozbójnik :bejzbol  kable po przegryzał lub tapetę z ścian wszamał:D

Do.

• Gość
sen krolika
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 29, 2008, 19:28:37 pm »
A Kuba czasami śpi leżąc na boku z wyciągniętymi nóżkami, zupełnie bezwładnie, z uszami rozrzuconymi bezładnie (baranek). Za każdym razem, jak go widzę w takiej pozycji, sprawdzam, czy oddycha, bo wygląda to... no wiecie jak... Kto to widział tak matkę straszyć !! A jak się "układa" do tej pozycji! Znienacka, z wielkim hukiem i rumorem zwala się na bok! Ale jak mu się przyglądam , jak tak śpi, to wygląda jak taki bobasek - cudny pysiolek, mlaskający przez sen :spie:
Można się rozpłynąć, jak się patrzy na takiego łobuza :icon_biggrin
Za to Kica ma cudne ziewnięcia - swojego małego pysia rozdziawia do niezwykłej wręcz wielkości i jeszcze przy tym marszczy nosek. Bez końca mogę się tak rozpływać nad nimi. No nie mogę inaczej...  :przytul

Offline Dorotka

• Użytkownik
  • *
sen krolika
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 29, 2008, 19:49:46 pm »
Moja Tosia tez od pewnego czasu tak spi na boku. Za pierwszym razem jak ją taka zobaczyłam to zerwałam się na równe nogi i ja obudziła  :co_jest   Ale teraz to już wiem że sobie smacznie śni o czymś   :DD

mEFFI100

• Gość
sen krolika
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 29, 2008, 22:32:28 pm »
Każdy królas chyba trochę inaczej śpi. Moja Mela to potrafi tak sobie chrapnąć, że w ogóle nie reaguje kiedy do niej wchodzę, gadam i coś robię. Czasem śpi tak mocno, że wychodzę i nie zostaje to przez nią zauważone. Bywa, że głośno coś zrobię i ona się biedna aż poderwie zupełnie nie spodziewając się że jestem tuż obok, czyli na prawdę mocno śpi. Mela śpi zazwyczaj wyciągając łapki do przodu i często zamyka oczy. Szwarcek za to śpi jak w brytfance :) Łapki pod sobą, pozycja na kota i oczy do połowy przymknięte. Ten to jest czujnik, ale może nie czuje się jeszcze do końca bezpiecznie, w końcu jest u mnie od niedawna.

Do.

• Gość
sen krolika
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 29, 2008, 23:40:38 pm »
A moje króliki to w sumie śpią różnie. Kuba śpi czasami "na trupa", czasami "na sfinksa", czasami "na kokoszkę", a czasami to w ogóle nie wiadomo na co :co_jest Kica za to jest bardziej czujna, ale to też chyba dlatego, że jest "nowsza". Jej też zdarzają się coraz czujniejsze senki.
Cytat: "bosniak"
Króliki przyjmują podczas snu najróżniejsze pozycje - co królik, to lepszy widok :) Nie ma się czym martwić :)

Nic dodać nic ująć  :)