Autor Wątek: Samiczka kasia prosi o pomoc  (Przeczytany 9247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

królicza_łapka

• Gość
Samiczka kasia prosi o pomoc
« dnia: Wrzesień 24, 2008, 20:19:51 pm »
Bardzo proszę o pomoc. Mój dziadek ma krolika hodowlanego jest to samiczka o imieniu Kasia rasy niemieckiej . Ma wadę zgryzu i nie nadaje sie do hodowli ponieważ co 2 tyg. rosną jej zęby i kroliczek nie moze przez nie  jesc . W czasie ucinania jej zębów Kasia bardzo cierpi i leci jej krew :(  . Do tej pory dziadek ucinał jej zęby ,ale teraz chce ja zabic . Bardzo prosze zeby ktos dal jej szanse i nie pozwolil na jej smierc . Kasia jest bardzo łagodna i miła ... , bardzo ją kocham i nie wyobrażam sobie jej na talerzu :( . Prosze pisac na gg 3737651 i emeila vampirzyca95@vp.pl . pozdrawiam

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2008, 21:11:57 pm »
zawsze można zabrać ją do weterynarza na zabieg usunięcia zębów. króliki przyzwyczajają się do braku zębów. przycinanie zębów na pewno kosztuje ją każdorazowo masę nerwów..
powodzenia :przytul
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 25, 2008, 11:00:20 am »
Podczas obcinania zębów królikowi leje się krew? To czymże te zęby obcinacie? O mamma mia!
Może poproś rodziców o zgodę na zabranie Kasi do domu, a dziadka o to, żeby Ci Kasię dał w prezencie? Jak pisała Jadwinia, niektóre zęby królikowi można całkowicie usunąć (oczywiście u weterynarza i pod narkozą), jeśli nie ma takiej opcji, to już nie wiem - trzeba obcinać, ale nie tak żeby krew się lała :>
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 25, 2008, 11:28:39 am »
TU chodzi o krolice hodowlana. Nie nadaje sie do rozrodu wiec tylko zajmuje miejsce, a " pozytek" z niej zaden. Tylko klopot. Przepraszam, ze pisze tak bezdusznie, ale tak wlasnie mysla hodowcy  ;( watpie, zeby rodzice dziewczynki zgodzili sie na takiego duzego krolika w domu . Moze moznaby ja umiescic na stronie adopcyjnej- gdyby oczywiscie SPK i wlasciciel wyrazili zgode.

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 25, 2008, 12:47:56 pm »
Nuna, wiem, że mowa o króliku hodowlanym. Ale hodowlanego też można trzymać w domu w takich warunkach, w jakich my trzymamy "miniatury". Jeśli nawet Kasia zostanie umieszczona na stronie adopcji, to przecież osoba, która ją adoptuje i tak pewnie będzie ją trzymać w warunkach domowych. Moja propozycja miała więc skrócić drogę królika do nowego domu.
Zgadzam się z Tobą, że przez opisaną wadę królica nie nadaje się do hodowli i że rodzice mogą się nie zgodzić, ale zawsze warto najpierw spróbować znaleźć dom w bliższym gronie, a dopiero po wyczerpaniu możliwości "dokładać" SPK kolejnego króliczka...

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2008, 13:27:14 pm »
Z tym, ze ci rodzice znaja hodowle od strony hmm konsumpcyjnej, uzytkowej, ale oczywiscie chce sie mylic ( pesymizm przeze mnie przemawia ), byloby swietnie gdyby sie zgodzili .
Moja kuzynka miala takiego duzego krola w domu, w zachowaniu nie roznil sie wcale od miniaturki, strasznie przywiazany do niej byl i pieszczoch-  zeby moje takie byly :)

królicza_łapka

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 25, 2008, 19:25:32 pm »
Ze znajomych to pytalam sie juz wszystkich i nie chcą jej . Mama na pewno sie nie zgodzi bo sie boi malych króliczków a kasia jest wielkim ^^ . Nuna ma racje ona tylko zajmuje miejsce a miejsca dla królików na podwórku nie ma duzo . Mój dziadek by dał kasie jak by ktos ją chcial wsiąść . Kasia zęby ma ucinane szczypcami i bylismy z nim u weta i on tez jej uciął zęby szczypcami i mowił żeby jej ucinać . A wyrwanie zębów nie wiem czy dobre bo jak ona by jadła ? wszystko zmielone ? .

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 25, 2008, 20:07:07 pm »
Królik nie ma dwóch zębów... także jak usuniesz dwa zęby to jeszcze zostają inne.

Linka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 26, 2008, 10:02:04 am »
Nie zostawia się samicy do rozrodu gdy ma wadę zgryzu:
a) jest duże ryzyko, że młode też będą mieć taką wadę
b) samica która ma wadę zgryzu źle znosi ciążę (jets jeszcze bardziej osłabiona)

Prosze sobie nie wyobrażać, że królik hodowlany to królik duży. Może to być mały zajc (mniejszy od waszych, często się to zdarza) o użytku hodowlanym.

Offline n-monika

• Użytkownik
  • *
    • http://www.miniaturkabeztajemnic.com
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 26, 2008, 17:56:16 pm »
królicza_łapka, wiem, że to nie łatwa sprawa. ale walcz do ostatnich sił o kasiunię :przytul z całego serca wierze,że masz wpływ na dziadka,żeby jej nie zabijał...
Zmieniła świat na lepszy, i odeszła...

swinka fici

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 27, 2008, 01:13:22 am »
kurcze,,,szkoda kroliczka!!! moze by sie dalo jakos wystawic ja na stronie adopcyjnej???moglby ja wziasc ktos kto ma ogrod,albo do domu--tez mozna...nie moglby jej ktos zwiasc na dt????  :bukiet

Offline Basia i Adam

• Użytkownik
  • *
  • Za TM: Karampuk, Lolek
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 28, 2008, 11:30:14 am »
Łapko kochana. Nie znam dziadka, który nie uległby wnuczce. :heart
Proś, żeby mogła żyć. :blaga:
Może zostanie Twoim osobistym królikiem mieszkającym u dziadka? Które zęby jej tak rosną? Wszystkie? Weź ją pod swoje skrzydła, a z czasem, o ile jej nie pokochasz na zabój    :onajego może się znajdzie dla niej dom. A weterynarz, jeżeli opiekuje się głównie królikami hodowlanymi to może nie do końca to, bo jego rolą jest badanie "surowca" niestety, a nie żywej istoty
B&A
www.zwierzaki.phanfare.com

Karampuk the Great :*

królicza_łapka

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 28, 2008, 21:03:42 pm »
Stowarzyszenie pomocy chce wziąść kasie i ją operować ,ale dziadek nie chce sie zgodzic :/

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 28, 2008, 21:08:17 pm »
Dlaczego nie?  :wow

Offline Basia i Adam

• Użytkownik
  • *
  • Za TM: Karampuk, Lolek
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 28, 2008, 21:16:10 pm »
Nic nie rozumiem. Dziadek oddałby Kasię komuś, ale nie chce poddać ją operacji ?? Oj, gdybyś mieszkała bliżej, wybrałabym się na rozmowę z dziadkiem, z użyciem całego kunsztu pedagogicznej perswazji. Ale tak naprawdę to zupełny absurd. Może posadź dziadka na forum i do spółki z nim pogadamy ??
B&A
www.zwierzaki.phanfare.com

Karampuk the Great :*

królicza_łapka

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 29, 2008, 17:04:03 pm »
On by się zgodzil jak by to byl ktos kto bliżej mieszka ,a oni są aż z warszawy i uwaza on ,ze oni by jeszcze jakimiś kosztami  go oskarżyli .

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 29, 2008, 17:25:04 pm »
A z kim ze Stowarzyszenia się kontaktowałaś? Kto zaproponował wzięcie Kasi pod skrzydła SPK? Może się wypowie i rozwieje wszelkie wątpliwości...

PS
Królicza_łapko, kosztami można kogoś obciążyć, a nie oskarżyć.

królicza_łapka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 30, 2008, 15:17:01 pm »
Kontakt mam z panią Izą Zembrzuska .

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 30, 2008, 15:28:53 pm »
Acha, no to Iza na pewno wszystko wytłumaczyła. Niestety, jeżeli dziadek nie zechce oddać królika, to sądzę, że SPK mu go nie zabierze siłą.
Szczerze mówiąc, nie pojmuję dziadkowego stanowiska.

Offline azi

• Użytkownik
  • *
  • POŚREDNIK ADOPCYJNY FPK
    • http://www.przygarnijkrolika.pl
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 30, 2008, 22:35:44 pm »
Sprostowanie: ja zaproponowałam nieodpłatną adopcję. Ale do czasu uzyskania zgody na oddanie króliczka do adopcji nie możemy nic innego zrobić.

Co do sfinansowania zabiegu usunięcia zębów wypowiadała się Iwona Kossowska - nasz prezes. Zaproponowała też ,że w ostateczności króliczka może wykupić.

Nie wiem jakie są ustalenia na dzień dzisiejszy.

Offline n-monika

• Użytkownik
  • *
    • http://www.miniaturkabeztajemnic.com
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 07, 2008, 15:25:17 pm »
Ciekawi mnie jak wygląda ta sprawa w chwili obecnej
Zmieniła świat na lepszy, i odeszła...

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *