Autor Wątek: Mieszanie granulatów  (Przeczytany 7585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Preah

• Gość
Mieszanie granulatów
« dnia: Wrzesień 21, 2008, 08:58:28 am »
Gdy Juki trafił do nas, wprowadziłam do jego jadłospisu granulat Vitapolu (jedyny, jaki wówczas udało mi się zakupić). Stopniowo włączyłam do diety CD, który jednak nie zachwycił królisia tak bardzo, jak ten pierwszy. Konsekwentnie podaję jednak CD, pałeczki Vitapolu traktując jako smakołyk. W ubiegłym tygodniu zakupiłam CC, który (jak można sie domyślić  :P ) zachwycił Jukiego. Nie przerywam CD, a CC także traktuje także jako przysmak.
Króliczek świetnie toleruje wszystkie 3 gatunki granulatów, chciałabym się dowiedzieć, czy mogę z nich przygotować "mieszankę"? Połączyć wszystie rodzaje i podawać poprostu jako jeden granulat, czy też lepiej jednak pozostać przy większych ilościach CD, a pozostałe traktować jako "łakocie"? :)

Sen

• Gość
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 21, 2008, 10:17:33 am »
Najczęściej bywa tak, że Cuni Duo nie zachwyca królików. Moja Śnieżka po dostaniu kilku pałeczek Cuni Complete wzgardziła Cuni Duo. Głodna była - ale nie ruszyła Cuni Duo.
Podejrzewam, że jak zmieszasz wszystkie razem to Juki powyjada Cuni Complete i Vitapol. Naje się dostatecznie by nie zjeść CD.
Ja bym przestawiła małego na Cuni Complete.
W jakim jest wieku? Bo dla urozmaicenia diety możesz zacząć wprowadzać suszki.
Powinien być to stały element diety tak samo jak świeża zielonka i warzywa. Szczególnie jak jest jesień/zima i nie ma zbyt dużego wyboru w sklepach.

Offline Wataha

• Członek SPK wspierający/honorowy
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 21, 2008, 10:24:22 am »
Ja mieszam granulat CD z Wildlife i czasem dodaje granulat z lucerny. Milo granulatu nie wybiera, zjada wszystko. Przypuszczam, że gdybym do tej mieszanki dorzuciła jeszcze CC to też by wszystko wyjadł, a nie tylko CC. No ale każdy uszaty jest inny  :lol

Preah

• Gość
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2008, 11:28:27 am »
Dzięki Dziewczyny, na Was naprawde mozna zawsze liczyć  :bukiet

Sen, gdy kupowalismy Jukasia, sprzedawca ocenił jego wiek na 2.5 mies. (choc moim zdaniem zawyżył wiek znacznie!), było to 5 tygodni temu.

Wprawadzam do diety suszki (mlecz, babka, sianko z ziołami) oczywiście, ostatnio również stopniowo (za Twoja między innymi radą ;) ) takze pierwsze swieże, zielone listki (natka pietruszki, koperek):)

Zasiałam takze rzezuchę i bazylię.
Z innymi warzywami jeszcze troszkę poczekamy.
Co do granulatu, Masz rację, tak własnie mam zamiar zrobić, ewentualnie wymieszam Vitapol z CC  :diabelek

Wataszko, racja :) Śmieję się ostatnio, ze króliś jest jak jajko z niespodzianką, nigdy nie wiadomo czym zaskoczy dany "egzemplarz"  :lol

PS. Juki kontrolujacy, czy dokładnie opróżniłam torebke z sianka z ziołami właśnie ;)

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 21, 2008, 12:14:52 pm »
ja ostatnio rozmawiałam z przedstawicielką Versele Lagi. I powiedziałam, że ja kupuję CD, bo CC nie smakuje mojemu Zającowi . Żebyście widzieli jej minę  :P aż koleżankę zawołała, żeby jej powiedzieć że mój królik nie rusza CC  :oh:  Pewnie myślały, że mu jakieś pranie mózgu zrobiłam, albo co  :diabelek
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2008, 12:26:04 pm »
Ja mieszam granulaty (oczywiście po ich wcześniejszym stopniowym wprowadzeniu) - podaję CC i CD, z czego CC znika w 5 min, a CD leży i leży aż Pan Hrabia zgłodnieje na tyle, żeby łaskawie się nim posilić  :lol Był okres, że w ogóle go nie jadł więc zmniejszyłam ilość CC i zaczął jeść. Docelowo chcę kupić teraz na szopku granulaty Wildlife i Vitakraft Emotion Long Hair. Emotion jako przysmak, a Wildlife jesli tylko zasmakuje jako podstawowy wraz z CC, z którego na pewno nie zrezygnuje. Przynajmniej z moim królikiem jest tak, że jak ja mu nie będę dawkować jedzenia to by jadł tylko granulat i inne przysmaki. Np. Paczka siana zuzali starczała mi na jakieś 4 miesiące do pół roku! teraz przy odpowiednim dawkowaniu schodzi mi ponad pół paczki w miesiąc, duży sukces, zważywszy, że widzę to po bobkach - zniknął problem z włosami w bobkach. Niestety niektóre króliki nie umieją sobie dawkować jedzenia i trzeba to robić za nich. Ciężko było przestawić, zwłaszcza mojego męża ;) (który zawsze powtarza - Ty go głodzisz) ale się udało.

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 22, 2008, 20:14:17 pm »
Ja też ostatnio od kilku tygodni zaczęłam mieszać granulaty Cuni Complete i ten nowy Beaphar. Moj Szaruś jednak lubi tak samo oba, więc nie mam problemu z wyjadaniem jednego z nich  :P
Trunia ['] na zawsze w moim :heart

naomi19

• Gość
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 22, 2008, 20:21:45 pm »
Również mieszam. Wyjada wszystko.

Gina

• Gość
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 24, 2008, 20:16:20 pm »
Ja mieszam od początku CD i CC. Teraz wyjada wszystko. Wcześniej miałam problemy z grubymi granulkami CD i z CC, nie chciała ich jeść. Z tego co pamiętam zajęło mi kilka miesięcy przekonanie księżniczki do CC. Teraz zastanawiam się nad wprowadzeniem Wildlife jako urozmaicenia granulatu.

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 25, 2008, 11:11:02 am »
Od czasu do czasu daję smrodom pomieszany CC z Wildlifem. Wszystko zjedzone. Najpierw oczywiście wyjedzą CC, ale nie wyrzucam niczego - do wieczora miseczki są wyczyszczone :) Muszę jednakże dodać, że sam Wildlife też by zjedli :)
Pomieszałabym CC z CD, ale boję się, że nic z tego nie wyjdzie i będę musiała wywalić całe pudło. CD się u mnie nigdy nie przyjęło, choć na początku próbowałam. Więc zostanę przy CC z domieszką Wildlife'a.
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

marsylia

• Gość
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 25, 2008, 19:05:52 pm »
A nasza Pytula kocha CD.. choc mielismy dzien glodowki - zeby go ruszyla :) Ale teraz sie rzuca na niego, jak jej daje wieczorem z suszkami to zawsze je wyrzuca i najpierw wywala granulat.

Danae - nam schodzi na jedna Pytule - 4-5 torebek siana zuzali miesiecznie :D
Czy jestesmy rekordzistkami? :diabelek

amk

• Gość
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 07, 2008, 22:20:43 pm »
Moja rekonwalescentka od 3 dni dostaje Cuni Duo zamiast granulatu no-name. Zajada az jej sie uszy trzesa :) Siana pochlania taka ilosc jak ona sama  :oh: Zarlok :)

Mysle, ze za niedlugo zaczne urozmaicac diete o warzywa/suszki zgodnie z radami. Czy powinnam myslec takze o zmianie/mieszaniu granulatu?

Jaka wlasciwie jest rownica pomiedzy Cuni Duo a Cuni Complete (bardzo polecane tu na forum mam wrazenie)?

Pozdrawiamy!

Anula_un

• Gość
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 08, 2008, 08:58:33 am »
CC jest świetny i bardzo smakuje króliczkom, a przynajmniej moje wcinają:)

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 08, 2008, 13:50:08 pm »
Różnice między CC i CD:
- cena (CC droższy)
- smak (nie każdemu królowi np. mojemu  :oh:  smakuje CD, CC chyba każdemu)
- skład (CC ma trochę lepszy)
- barwnik (CC jest sztucznie barwiony dzięki temu lepiej wygląda)

Vegie

• Gość
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 09, 2008, 17:47:30 pm »
a CD nie jest sztucznie farbiony??? Który z nich jest lepszy??? A granulat z vitacravtu tez jest dobry????

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 09, 2008, 21:10:29 pm »
Moje króliki jedza tak:
Rano - łyzka CC
Po południu suszki
Wieczorem - warzywa i pomieszany CD i Widlife + małe przysmaczki  :P
Wszystko wyjedzone bez grymaszenia :lol
"Wy nie cofniecie życia fal.
Nic skargi nie pomogą -
Bezsilne gniewy, próżny żal,
Świat pójdzie swoją drogą."

Hannelli

• Gość
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 10, 2008, 08:28:11 am »
Ja zauważyłam, że najgorzej moim królom "wchodzi" CD, tzn. albo zostawiają te grubsze granulki albo dla odmiany te cienkie pałeczki. Vitapol i CC wyjadaja jako pierwsze.

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 10, 2008, 21:11:45 pm »
Mój je Cuni Duo jak jest super ekstra głodny, czyli jak mu wsypię CD to leży i leży na dnie miseczki, zjadany jest w ostateczności, już nigdy więcej go nie kupię, bo od maja męczymy 1kg opakowanie... CC mieszam z Wildlife - ten jest zjadany. CD nie ma sztucznych barwników, ale nie wszystkim królikom smakuje.

amk

• Gość
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 10, 2008, 23:45:03 pm »
no to ja mam chyba szczescie albo malo wybrednego krola :P Cuni Duo zajada az milo, ale pojawil sie mi inny problem z jedzeniem. Musialam zmienic siano i mimo, ze staralam sie to zrobic stopniowo to Trusce to nowe nie smakuje. Do tej pory miala "no-name" do ktorego byla przyzwyczajona od dawna, teraz kupilam Vitapol siano z rumiankiem i malej spadlo spozycie :(

Martwie sie, bo chyba glodna ? Zjada znacznie wiecej granulatu wrecz rzuca sie na miske. I co ja mam teraz zrobic? Tamto siano probuje kupic ale obawiam sie, ze przed niedziela sie dam rady :(

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
Mieszanie granulatów
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 11, 2008, 21:48:24 pm »
Spokojnie z głodu nie umrze, spróbuj kupić to "swoje sianko", w ostateczności jak Trusia będzie głodna to zje co będzie miała.