Autor Wątek: siusianie i bobki:)  (Przeczytany 21196 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sylwiana192

• Gość
siusianie i bobki:)
« dnia: Wrzesień 02, 2008, 12:21:05 pm »
witam miałam kiedyś świnkę morską. Strasznie dużo siusiają i strasznie często-bardzo duży pęcherz mają i dużo bobków robią, a jak to jest u króliczków? siusiają cześto w dużych ilościach czy rzadziej i w mniejszych ilościach niż świnka i jak to jest z bobkami u króliczków? pozdrawiam

Offline Truffle

• Użytkownik
  • *
  • 진기씨,사랑해~
    • dA
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2008, 12:35:37 pm »
hahahahaha, dobre pytanie  :lol
chyba zalezy od krolika, ile pije, ile je :D
moj pije sporo, bo ok 400ml dziennie :D totez i sporo sika, ale nie znowu jakos strasznie duzo :D a z bobkami roznie, czasami niewiele, a czasami caly zasyp (jak np mialam dzisiaj rano, to sie prawie za glowe zlapalam - kuweta zabobczona, plus polowa klatki  :oh:   :lol )
bywa roznie  :P
Haikus are stupid
I cannot write them at all
Deal with it, retard.

sylwiana192

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2008, 12:42:06 pm »
hehe nieźle. jak miałam świnkę to ona siusiała i robiła kupki gdzie popadnie. a wogóle te zapachy są bardziej intensywne niż np u świnki morskiej? świnki przynajmniej moja była strasznym brudasem.a ja jestem nowa na forum i nie wiem jak to jest u króliczków.

Offline Truffle

• Użytkownik
  • *
  • 진기씨,사랑해~
    • dA
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2008, 13:00:00 pm »
mocz krolika pachnie intetensywnie niestety. ale ja moj zwirek w kuwecie (ja np uzywam Pigwy drzewnej) czesciowo pochłania zapach + zmiana zwirku i mycie kuwety codziennie (ja to robie rano ^^') i problemu nie mam zadnego z zapachem ani niczym :)
Haikus are stupid
I cannot write them at all
Deal with it, retard.

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 02, 2008, 13:53:02 pm »
Cytat: "sylwiana192"
Strasznie dużo siusiają i strasznie często-bardzo duży pęcherz mają

Jak sikają często to mają mały pęcherz - gdyby miały duży to sikałyby rzadko, bo więcej mogłyby uzbierać w pęcherzu. Mój królik ma raczej ma raczej duży pęcherz - sika kilka razy dziennie, ale za to jak już puści mocz to leci i leci, czasem od razu zaleje mi pół kuwety. Myślę, że to zależy też od osobnika tak samo jak u ludzi - ktoś może wstrzymywać cały dzień, a ktoś inny musi od razu do toalety. Co to bobków to ze 100 dziennie się na pewno uzbiera  :lol

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 02, 2008, 14:25:25 pm »
Zając w klatce w ogóle nie robi ... jest wypuszczany na zmianę z Myszą - po 12 h na dobę.
I gdy go wypuszczam to jest taki stały scenariusz: 22 godzina, jak w zegarku : Zając zaczyna gryźć kraty "Ej, helooooł, już 22 , moja kolej!"  :diabelek  więc jest wypuszczany. Leci najpierw na szybki obchód, obródkowuje wszystkie bobki zostawione przez Myszę, a następnie pędem do kuwety, gdzie rozluźnia zwieracze na maxa  :diabelek
A przez cały dzień ..nie wiem, chyba wstrzymuje...
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Linka

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 02, 2008, 17:43:28 pm »
Nawet nie wyobrażacie sobie jaki jest pęcherz królika który jeszcze się nie wysikał.
A bobki idą taśmowo przez jelito które musi być cały czas w pracy.

naomi19

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 02, 2008, 18:36:54 pm »
Cytat: "Linka"
Nawet nie wyobrażacie sobie jaki jest pęcherz królika który jeszcze się nie wysikał.

No jaki jest?  :P

sylwiana- różnica między świnką a królikiem  jest taka, że świnki raczej nie nauczysz załatwiania się w kuwecie, tylko będzie brudziła, tam gdzie aktualnie się znajdzie, podczas gdy znając dobre metody, królika można nauczyć czstości bardzo szybko.
Ilośc bobków i siośków zależy od konkretnego osobnika oraz tego co je. Najzdrowiej królika karmic w większości sianem i suszonymi ziołami oraz zieleniną- tak zdrowo karmiony królik będzie robił dużo bobków- i bardzo dobrze dla niego :)

juti

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 26, 2008, 12:19:54 pm »
Witajcie!
Ja mam króliczka - Basterka od 2 tygodni.
Niestety upodobał sobie naszą kanapę jako miejsce załatwiania i rozsiewa po niej bobki.
Uczymy go załatwiania się do kuwety - zbieramy bobki, pokazujemy mu je i wkładamy do kuwety. Basterkowi pokazujemy żeby do kuwety wskoczył. Niestety rezultaty są marne.
Ostatnio znalazł sposób żeby nas przechytrzyć i jak widzi że zbieramy bobki natychmiast ucieka do swojej klatki.

Macie jakieś rady? Może źle się zabrałam za naukę załatwiania się do kuwety?

Będę wdzięczna za podpowiedzi!Pozdrawiam wszystkich!:-)

Vegie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2008, 12:36:32 pm »
No mnie też ciekawi ten temat bo np.mojej koleżanki królik zawsze załatwiał się za telewizorem na kable  :co_jest  nie wiem skąd u niego taki pomysł :D ale moja koleżanka go oddala (nie wiem dłaczego ja marzę o króliczku i za nic bym go nie oddała ) ;D

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 12, 2008, 22:46:06 pm »
juti, obserwuj czy zaczyna Was atakować jak zbieracie mu te bobki... mi to niestety wygląda na oznakę znaczenia terenu... Mój Groszek atakował mnie jak mu zbierałam bobki, które były pozostawiane specjalnie po całym pokoju. U mnie pomogła kastracja...

mEFFI100

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 13, 2008, 17:45:26 pm »
Ja mam Szwarcula od tygodnia, chłopak ma 5,5 roku i całe życie u poprzedniej właścicielki siedział jak świnka na trocinach i robił gdzie popadnie. Od razu dostał do klatki kuwetę ze żwirkiem drzewnym a na resztę ręcznik zamiast trocin. Pierwszego dnia zlał ręcznik, wzięłam chusteczkę nasączyłam jego moczem i wrzuciłam do kuwety. Dostał nowy ręcznik i go do tej pory nie zasikał, leje tam gdzie trzeba  :jupi Z bobkami to różnie ale tyle mogę mu wybaczyć. Moja Melka była nauczona do kuwety i tak zostało, leje i bobkuje do swojej  i kociej :P Ale część bobków też jej się na klatkę zdarza zrobić. A poprzednia królica była już dorosła, nie wiem w jakich była wychowana warunkach bo to znajda ale bardzo szybko zaakceptowała kuwetę. Króliki to raczej czyste zwierzaczki. :krolik

rikki165

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 13, 2008, 18:12:24 pm »
no ,no mEFFI100 . Niezły króliczek Ci się trafił. Chciałabym ,żeby Diana tak szybko zajarzyła o co chodzi z kuwetką. Ale czekam , czekam i chyba sobie jeszcze poczekam....kiedyś się nauczy. :DD

Offline Dorotka

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 14, 2008, 13:48:03 pm »
Moja Tosia załatwia sie w jednym rogu klatki. Niestety mam za małą klatkę (jeszcze powinnam w następnym tygodniu dostać dużą) żeby była w niej kuweta i królik ma trociny :/
Na szczęście poza klatką się nie załatwia więc mam nadziej, że szybko się nauczy siusiać do kuwetki.

mEFFI100

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 14, 2008, 20:55:04 pm »
Ja tam się cieszę, że Szwarcek taki bystrzak. Czyścioch, nie jest żarty, kontaktowy a ludziom się i tak znudził  :(  Ale teraz dostaje codzienną porcję miłości i mi wystarczy takie odwzajemnienie w postaci czystego mieszkania :)

rikki165

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 15, 2008, 20:07:51 pm »
W sumie Diana też jest czyścioszkiem ale nie do końca...bobki zdarza jej się rozbić po za kuwetą....i siusiu też. Ale jest u mnie dopiero 3 tygodnie więc nauka pewnie jeszcze trochę potrwa.... :P

alison1628

• Gość
ODPOWIEDZ
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 14, 2009, 04:26:27 am »
Z moja Balbinka sa problemy z nauka robirnia kupki.Robi do tuwety owszem ale dywan w pokoju to tez jej ulubione miejsce.Jesli chodzi o siusianie to nie mam problemow-tylko kuweta.W kuwecie mam granulowane podloze-Pinio.Pochlania zapachy,jest super chlonne i nie drogie.

Aneczka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 14, 2009, 09:21:26 am »
kupkami, tak samo jak moczem, królik znaczy terytorium, więc wiecej lub mniej, ale zwykle gubi je na wybiegu. Jeżeli królik ma swoje ulubione miejsce np na dywanie, postaw tam zewnętrzną kuwetę

alison1628

• Gość
ODPOWIEDZ
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 14, 2009, 10:14:09 am »
Nie ma ulubionego miejsca na dywanie,rogi kupke gdzie popodnie.Ale nie zdarza jej sie to czesto wiec za bardzo sie tym nie przejmuje.

mEFFI100

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 14, 2009, 18:40:48 pm »
Dobrze, że leje do kuwety, groszki zawsze przecież łatwiej pozbierać :D Moje są czyściochami i wiedzą gdzie się załatwiać ale kilka koralików raz na jakiś czas też upuszczą. Ja im wybaczam i zawsze jestem wdzięczna, że nie muszę z szmatą za posikanym biegać  :DD

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 14, 2009, 18:43:26 pm »
Cytat: "mEFFI100"
zawsze jestem wdzięczna, że nie muszę z szmatą za posikanym biegać  :DD

Bądź wdzieczna, bądź :oh:
"Wy nie cofniecie życia fal.
Nic skargi nie pomogą -
Bezsilne gniewy, próżny żal,
Świat pójdzie swoją drogą."

Offline Lena

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 14, 2009, 19:11:57 pm »
Mój robił zawsze w jednym kącie pokoju i jakoś tak uwziął że zawsze na złość mi tam sikał, przeganiałam go, wołałam zawsze jak już tam stał podejrzanie ale nie pomagało i musiałam dać za wygraną i postawić tam kuwete. I jest spokój :)

monia8854

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 17, 2009, 15:32:21 pm »
Jesli chodzi o bobki ;] to dokładnie, zalezy od tego co je i w jakich ilościach by jelita mogły wypuscic niestrawione resztki pokarmu ^^ ;]

A jesli o sikanie ;] to tez od organizmu króliczka ile pije jak duzo ;] bo wiadomo ze zanim płyny przerobia sie w mocz troszku trwa takze potrafi nasikac 2 duże łyzki stołowe ^^ ;] a normlanie mniej niz mała łyzeczka ;]

to z mojego doświadczenia ^^ ;] :lol

Offline rokiowca

• Użytkownik
  • *
    • Mój blog
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 13, 2009, 14:36:38 pm »
no moja to duzo sika szczegolnie mi na lozko :-/ i chodzi i bobki zostawia
Afrusia
  • 26.07.2013r. Przeżyła 6 lat. Ze mną tylko 4.Tęsknie kochanie.
kliknij

alison1628

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 14, 2009, 05:26:11 am »
A ja mam problem.Moja Balbinka juz bobkowala tylko do kuwety.W  czwartek wyjazdzalismy do syna do grudziadza i wzielismy ja ze soba,w piatek wrocilismy wieczorem.I zaczelo sie juz w Grudziadzu-bobkowalagdzie popadnie i siusiala rowniez.To samo jest teraz w domu-bobkuje gdzie popadnie tylko siusiu robi do kuwety.Co robic ?? No zdarzy jej sie ze bobkuje do kuwety ale bardzo malo.Poradzcie co robic. ??

Chucky123

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 14, 2009, 08:49:33 am »
znaczy teren :)

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 14, 2009, 10:05:24 am »
Zaczyna sie Alison :) dziewczynka Ci dorasta.

Chucky123

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 14, 2009, 10:38:32 am »
moje gratulacje :D teraz to już będzie tylko "lepiej"

alison1628

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 14, 2009, 21:32:34 pm »
Ale zaczelo sie od wyjazdu-pomyslalam ze to przez stres zwiazany z podroza.

Pumasia.

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 28, 2009, 15:21:23 pm »
No to jak już mowa, o bobkach ^^  To moja Trusia ostatnio zjadła dwa  :oh: HaHa ;]].
Ostatnio jak ją wypuściłam to tyle narobiła mi na łóżko bobków, że nie zdołałam policzyć. I tylko na łóżko. Trochę było sprzątania. O co Kaman --- ?

Jolka

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 31, 2009, 14:09:08 pm »
Mój uchol to chyba wyznaje zasade prezentów bo jak tylko wyjde z pokoju np. na jakies poł godziny to zawsze mam totalnie zabobkowane łóżko a i czasem nasikane tez jest.. ja wiem ze znaczy teren ale troche to wygląda tak że przy mnie nie ma tak odwagi i czuje sie pewniej jak mnie nie ma w pobliżu  :DD

OLO

• Gość
CZYSTOSC W KLATCE
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 31, 2009, 20:07:09 pm »
Mam krolika o imieniu Toska to lwica ma szesc miesiecy.Wychowuje ja od drugiego miesiaca jej zycia i chyba na samym poczatku popelnilam blad dotyczacy klatki.Mianowicie toska miala zawsz w klatke wypelniona siankiem a wiec zalatwiala swoje potrzeby na sianko.Bobki gdzie popadnie a siusi w jednym miejscu.Przez to czyscilam jej klatkie co dwa trzy dni az wkoncu zajrzalam na forum i zobaczylam jak mieszkaja inne kroliki wiec postanowilam zakup nowej klatki kuwetki itp. Problem w tym ze nie wiem jak szybko ja nauczyc siusiac do kuwetki poniewaz teraz ma klatkie wylozana dywanikiem (nie cala( i chciala bym zeby miala czysciutko.Jak narobi bobkow to wkladam jej do kuwety ale jakos na to nie reaguje a siusiu wycieram recznikiem papierowym.Prosila bym o pomoc w tej sprawie z gory dziekuje.Aha obawiam sie tylko jednego ze szejsciomiesiecznej kroliczki bedzie ciezko nauczyc robienia w kuwetke!!!prosze o pomoc i jakies rady  :heej

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 31, 2009, 20:30:14 pm »
może pomoże wyjęcie dywanika i zostawienie gołego dna - chociaż może nie zadziałać(niektóre króliki chętniej załatwiają się na miękkim podłożu, może dywanik kojarzy jej sie ze ściółką..)
teraz, kiedy uszak jest w okresie dojrzewania, może być problem z nauką czystości, ale kiedy już będzie dorosły, powinno pójść łatwiej.
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

OLO

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 31, 2009, 21:02:57 pm »
dziekuje slicznie dalej bede ja uczyc tym bardziej ze jak narazie jest tak kulturalna ze nie zalatwia sie poza klatka.A biega po za nia caly dzien do poznego wieczora.Ona ma mozliwosc wskakiwania i wyskakiwania z klatki. :bukiet

Offline realia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 21, 2009, 00:49:13 am »
Świnki nie robią bobencji :)
Moja mała nauczyła się dopiero w kociej kuwecie :) Poza tym jest bardzo czysta, więc wydaje mi się, że to również zależy od ciebie :) i twoich obserwacji :)

Na początku miałyśmy kuwetę naroznikową i miała ją gdzieś, wchodziła do niej, żeby się wymyć :)

W pierwsze dni zwiedzała i zaznaczała swoje nowe terytorium, ale to było jeden raz :)

Ale muszę się przyznać, że niestety na noc zamykamy ją w drugim pokoju...nie wiem czemu, ale siusia na pościel tylko w tym miejscu, w którym śpi mnój chłopak.
Byliśmy w trójkę u mojej babci i zrobiła siusiu w drugą noc, na miejscu moejgo chłopaka.
Jak jest świeża pościel - nic, ale wystarczy jedna noc i siusiu...

To nas utwierdziło w przekonaniu, że siusia tylko w jego miejscu  :>
Kasiula86 - Dziękujemy z całego serca :*
Nasza Galeria: http://forum.kroliki.net/index.php?topic=6604.0 :)

Amantek, Diabliczko - Kocham Was i zawsze będę <3 <3

Offline Laura(ent)

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 11, 2009, 19:58:32 pm »
Nemulec sika na kanape, a ja chyba za ufna jestem, bo zamiast go systematycznie zrzucac, ciagle w niego wierze i mam nadzieje, ze sam pojmie, ze sikanie nie poplaca oraz ze konkubent obiecal mu ze jak przestanie sikac na kanape, to zalatwimy mu konkubine... ;/
jak przekonac krolika, ze albo ma w ogole nie wchodzic, a jak wchodzi, nie sikac? da sie..?
chociaz ja mam wrazenie, ze mu o samo sikanie chodzi... jesli akurat ja nie siedze, kanapa wolna, to on wchodzi, sika i idzie do swojego kata... jesli siedze ja, to sika, po czym siada obok mnie... ;]

Offline Wataha

• Członek SPK wspierający/honorowy
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 12, 2009, 18:08:53 pm »
Milo się zbuntował i nie wiem dlaczego, ale siusia i bobkuje obok kuwety.... przestawiłam mu kuwetę w to miejsce, ale nadal robi obok. Codziennie mu sprzątam te siki i bobki, do kuwety załatwia się od czasu do czasu... nie wiem co jest przyczyną jego wybryku, to trwa już jakieś 2 miesiące :( może nie chce mu się wskakiwać do kuwety? Pomóżcie :(

Offline miguelle

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 12, 2009, 18:18:12 pm »
a nie jest dorastajacy czy cos? moze cos sie w kuwecie nie podoba? zbyt twardy granulat? moze zmienilas granulat na inny?
ap. moja robi siusiu do kuwety, ale bobki zawsze obok :/

Laura(ent) ja ostatnio zaczelam zapoznawac krola z kocem, gdy krolik zostawil na nim swoj zapach, a kocem przykrylam lozko to mala nie sikala, choc moze to tylko taki jej dzisiejszy kaprys.

Offline Wataha

« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 12, 2009, 18:23:03 pm »
Granulat mam ten sam, żwirku używam tego samego od prawie dwóch lat. Wcześniej robił normalnie siku i bobki do kuwety, nie wiem co mu się stało. Mój królik jest dorosły i wykastrowany.

Offline miguelle

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 12, 2009, 18:25:03 pm »
a moze mylas czyms podloge/wykladzine? albo jakims innym niz zwykle specyfikiem kuwete? kurcze ciezko powiedziec....

Offline Wataha

« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 12, 2009, 18:27:36 pm »
No właśnie nic nie zmieniałam :( Nagle przestał załatwiać się do kuwety. Może mi trochę przytył i nie chce mu się wskakiwać, woli zrobić obok, nie wiem :(

Offline miguelle

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 12, 2009, 18:30:00 pm »
to sproboj zwazyc krola i moze na jakis czas zamontuj nizsza kuwete? ja mam np blache od ciasta a za nia, co by sciana nie byla obsiusiana folie. a moze ogolnie za mala kuweta?

Offline Wataha

« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 12, 2009, 18:38:13 pm »
Kuweta jest kocia, większa niż królik. Ja już nie wiem.... on w sumie biega i skacze na wysokie łóżko (a znowu jakiś specjalnie gruby nie jest) jak go wypuszczam więc nie wiem czy to z lenistwa czy powód jest jakiś inny.

kasiagio

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 12, 2009, 19:05:05 pm »
Wataha, może spróbuj mu jakiś stopień zrobić koło tej kuwety , możliwe ,że mu się po prostu nie chce do nie wskakiwać  , albo jeszcze jedno to już zauważyłam bo mój Maki tak robi nie lubi kontaktu ze żwirkiem , i sobie wyciąga sam całe sianko z paśnika  :nie_powiem  i kładzie właśnie w miejscu gdzie siurka i bobkuje może Ty też tak spróbuj bo możliwe że mu niewygodnie . :D

Offline miguelle

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 12, 2009, 19:21:21 pm »
a nie zjada potem tego siana? u mnie mala tez wyciaga siano z pasnika, czasami sie zastanawiam nawet czy nie zdemontowac go bo i tak wszedzie jest siano :/ ona ogolnie chyba nie lubi pasnikow, bo nawet w pokoju z koszyka wyciaga

kasiagio

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 12, 2009, 19:36:28 pm »
miguelle, no właśnie zjada ale tylko to czyste i kładzie się na nim mimo tego że ma dywanik w klatce , także juz sama nie wiem co jest   właśnie idę podać kolacje bo już miską po całej klatce rzuty wyprawia  :oh:

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 12, 2009, 23:21:08 pm »
Przyczyna moze byc Twoj tymczas, jakis krolik, ktorego Milo wyczuwa lub zapalenie pecherza. Albo cos innego mu nie pasuje i daje temu wyraz, moze zmien kuwete na cos bez przedniej scianki, moze byc na probe pudelko po butach.

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
Odp: siusianie i bobki:)
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 04, 2010, 12:40:53 pm »
Jak już kiedyś pisałam w jakimś poście, ale teraz go nie mogę znaleźć  :crazy: mój Groszek czasami leje do łózka, dlatego jest z niego wyganiany. Z racji tego, że teraz jest strasznie ciepło to przestałam spać pod kołdrą - mam jedynie prześcieradło i jakiś kocyk, bo gorąco i co się okazuje - że Groszek do łóżka nie leje  :glupek: No i pytanie co robić  :pruknal: na to wychodzi, że Groszek zalewa tylko kołdrę - jak jej nie ma to nie szcza  :zonka: no i co teraz? Mam spać bez kołdry w zimie  :blaga: zmienić kołdrę? Jakieś pomysły.

macius96

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 23, 2010, 18:56:20 pm »
mój króliczek robił bardzo dużo bobków jak polatał 4-5 godzin dziennie cały pokoj był w bobkach.

Pozdrawiam fanów czworonożnych maluszków!

Offline Jakub

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 23, 2010, 19:02:08 pm »
i dla tego warto uczyć króliczka załatwiać się do kuwetki :)

Offline Blacky

• Użytkownik
  • *
    • Pomyślna Blog
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 23, 2010, 19:12:54 pm »
Save The Earth - it's The Only Planet With Chocolate! ;>
Pomyślna blog

Offline Gosia/Closter

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Lipiec 23, 2010, 20:11:14 pm »
 :icon_evil mam dość, mam dość co i rusz zamiatam bobki i ciągle wchodzę w g.... mało tego skurczybyk zaczął sikać, gdzie popadnie. Odlewa się na środku pokoju, na gołej podłodze... :crazy:
 placzek zakuję go w pieluchę

Offline Blacky

• Użytkownik
  • *
    • Pomyślna Blog
« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 25, 2010, 19:05:31 pm »
Moje króliki jeszcze nie robiły "na pokoju", ale jak zaczęły zasikiwać klatkę albo zagrodę, to pomagało generalne sprzątanie - klatka octem (łącznie z pręcikami), dywanik cifem w spreyu, podłoga wymopowana, wyrzucone wszystkie nadgryzione gałązki, itd.
Save The Earth - it's The Only Planet With Chocolate! ;>
Pomyślna blog

Offline kasiek

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Pompon
  • Za TM: Ukryj i Bisia
« Odpowiedź #53 dnia: Lipiec 25, 2010, 20:16:33 pm »
Gosia a czy mały nie zaczyna dojrzewać?? ile ona ma??

Offline Gosia/Closter

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Lipiec 25, 2010, 20:29:23 pm »
Kasiek- Closter w listopadzie skończy 2 lata...a tu paskudzenie gdzieś w maju się zaczęło...i niestety trwa nadal...Już postanowiłam przeprowadzić kastrację, jesli pogoda będzie umiarkowana to po moim powrocie z wakacji w sierpniu to zrobimy. Do bobków to się przyzwyczaiłam, ale wiecznie zasikana podłoga to trochę za dużo :/

Pitsiii

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Lipiec 26, 2010, 11:33:43 am »
Króliki bobkują przeważnie gdzie popadnie, ale nie koniecznie. Mój robił czasem pod kanapą, biórkiem... W miejscach nie na widoku, tylko jak szedł do kuwety, po drodze zostawiał ich pełno :nie_wiem . Aby nauczyć królika siusiać do kuwety, trzeba na to dużo czasu, bo sam się nie nauczy... Trzeba obserwować królika i za każdym razem, gdy widzimy, że zaczyna siusiać trzeba go złapać i jak najszybciej przenieść na kuwete... Może i trudne, ale tylko takie się wydaje. Pare razy i królik sam będzie wiedział gdzie robić. Długość nauki jest zależna od królika.  :krolik  Jeśli królik biega poza klatka 24\h będzie potem robił do kuwety, ale jeśli będzie zamykany na noc, może nie wstrzymać i narobić w klatce  :titanic: . Moje króliki biegały zawsze luzem. :bunny:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 11:38:04 am wysłana przez Pitsiii »