W zasadzie mój problem sprowadza się do pogodzenia dwóch królików. Ale naświetlę sytuację dokładniej.
Mam dwa króliki (
samce), oba są w identycznym wieku, oba ok. 9 miesięcy (tak wynika z informacji przekazanych mi kiedy je kupiłem w sklepie zoologicznym). Króliki nie są rodzeństwem, przynajmniej tak mi powiedziano.
Przez długi czas mieszkały razem, najpierw w klatce (to był dość krótki okres czasu), później na wolności a klatka była ich azylem i tylko w w niej nocowały. Oczywiście przez ten czas bardzo się polubiły i zaprzyjaźniły. Zawsze obok siebie, lizanie futerka i wszystkie takie rzeczy :-)
Niestety przyszedł moment kiedy zaczęły dojrzewać. W chwili kiedy ich temperament się nasilił oba starały się wykorzystać nawzajem. Postanowiliśmy z żoną je wykastrować. Dosłownie tuż przed tym faktem, któregoś dnia obudziła nas ich walka. Poszły spać jako kumple a obudziły się jako wrogowie.
Wykastrowane zostały w okolicach początku maja, czyli już 3 miesiące temu. Oczywiście pani weterynarz poinstruowała nas, że ilość hormonów, które już są we krwi wystarczy nawet na dwa miesiące, więc nie przestaną się bić z dnia na dzień. No ale sytuacja trwa już prawie ponad 3 miesiące.
Tu zaznaczam, nie mieszkają razem. Udało nam się podzielić mieszkanie na dwa obszary każdy ma swój "dom" a spotykają się czasem, kiedy chcemy sprawdzić jak ich nastawienie wobec siebie. Po jakimś czasie zamieniliśmy je żeby oba miały szansę przebywać więcej z domownikami, bo pomimo tego, że oba mają dużą przestrzeń to tylko jedna z tych przestrzeni jest częściej odwiedzana przez nas, domowników.
Zamiana zawsze powoduje sytuację kiedy króliki oznaczają "nowe" terytorium więc wnioskuję, że hormony w nich jeszcze płyną.
Pytanie: Czy po takim czasie mogę zacząć się obawiać że nie pogodzą się już nigdy (i jak duże szanse na to są), czy należy jeszcze cierpliwie czekać.
Założyłem już podobny wętek na forum na którym bywam ale ono nie ma nic wspólnego ze zwierzętami. Daję linka, ponieważ tam są zdjęcia moich maluchów:
Moje króliki się biją, jak temu zaradzić?