Autor Wątek: Jak rozmawiać z nieodpowiedzialnymi sprzedawcami?  (Przeczytany 7925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dominikfue

• Gość
Jak rozmawiać z nieodpowiedzialnymi sprzedawcami?
« dnia: Czerwiec 28, 2008, 11:47:42 am »
Wchodzę do sklepu - widzę, królików 5 w jednej małej klatce, karmionych chlebem, ziarnem i sałatą. Któryś z nich ma grzybicę. Sprzedawczyni miła i usłużna  ale widać, że krytyki by raczej nie przyjęła. Chciałam zwrócić uwagę, ale nie wiedziałam jak to zrobić w kulturalny sposób. Zamurowało mnie. Jak postępować w kontaktach ze sprzedawcą? Co powiedzieć w takiej sytuacji i jak nakłonić sprzedawcę do tego żeby oddał mi chorego królika?

Offline maro

• Użytkownik
  • *
  • POŚREDNIK ADOPCYJNY FPK
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 28, 2008, 20:12:18 pm »
Oto jest pytanie, ja staram sie wcisnąć ulotkę ale ona najcześciej laduje w koszu a handlowiec robi swoje, szlak mnie trafia i nie kupuję nic w takich sklepach kupuje tylko w tych w których nie ma zwierząt, albo sa pojedyncze w dobrych warunkach.
Maro

Na adopcję czekają:
Szarak http://www.przygarnijkrolika.pl/krolik-szarak-warszawa
i inni

Offline Truffle

• Użytkownik
  • *
  • 진기씨,사랑해~
    • dA
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2008, 20:36:39 pm »
ostatnio poszlam do zoologicznego u mnie we wiosce (bo mi sie opoznila paczka z animalii, a granulat na wykonczeniu, to chociaz po alexa chcialam skoczyc), sklep fajny, sporo zwierzat, wszystkie mialy fajne warunki, poza.. krolikami  :/  5 krolikow (czarno-biale ANGORKI) siedzialo w pieciokatnej, malej i niskiej zagrodce i byly calkowicie obsypane trocinami  :oh:  chyba by je trzeba obciac na łyso zeby sie tego syfu pozbyc  :bejzbol  no i tak stalam i gapilam sie na nie z 10 minut i nie wiedzialam co tej kobiecinie za ladą powiedziec  :/ ale chyba jutro sie przejde (wydrukuje ulotke i tez zaniose) i powiem jej wprost co i jak, bo nie dosc, ze nikt tych kulek calych w trocinach nie kupi, to jeszcze niewiadomo co moze sie im tam z tego powodu stac  :nie_powiem
Haikus are stupid
I cannot write them at all
Deal with it, retard.

vanda

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2008, 10:42:21 am »
mnie krew jasna zalewa jak widze (najczesciej w kakadu) malenkie kroliczki, kilkutygodniowe, ktore sa bardzo wystraszone albo zmeczone. tez nie wiem co w tej sytuacji zrobic, bo sprzedawcy raczej nie maja nic wspolnego z zamawianiem tak mlodych zwierzat, trzeba chyba rozmwaiac z kierownikiem sklepu, czy z kim.. nie wiem. Mam wtedy ochote przyniesc ogromny plakat z apelem Rumburaka i przykleic im na szybie.. :/

Dominikfue

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 30, 2008, 15:44:33 pm »
Widziałam w Carrefourze zbyt małe kroliczki. Leżały na kupie i miały bardzo chudziutkie pupy : ( Siedzą w grupie i przymykają nieszczęśliwie oczka. Zastanawiam się nad wykupieniem tych małych króliczków. Może u mnie będą miały większe szanse?  Co o tym myślicie?

Sen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 30, 2008, 16:14:22 pm »
Nie wiem sama.
Maluszki prawdopodobnie padną same, a jak kupisz, to wezma nowe.
Walka z wiatrakami. A jak padną, to wezmą następne.
Szkoda gadać  :bejzbol

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 30, 2008, 16:15:49 pm »
Myślę, że to jest żadna metoda. Tylko będziesz nakręcać hodowle. Ile razy będziesz w stanie wykupywać stado królików ze sklepu? Zdecydowanie lepsza edukacja, tudzież prowokowanie kontroli Inspektoratu.
BTW, małe króliczki z reguły są chudziutkie.
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

Ola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 04, 2008, 21:13:14 pm »
Witam!

Mam pytanko co dokładnie znaczy inspektorat BTW???

Jak czasami wchodzę do zoologicznego zobaczyć króliczki, to w większości przypadków potem serce mi się kroi i myślę o nich długo - zazwyczaj mają złe warunki, Sfera w Bielsku-Białej temperatura dobra może dla afrykańskich zwierząt, a nie dla królików. Jakiś czas temu widziałam biedną angorkę taka padnięta jakoś leżała (nic dziwnego i ja bym tam padła - taki upał i to w sklepie, w nowoczesnym centrum handlowym, na klimę chyba sempią), poszłam potem jeszcze zobaczyć czy dalej jest i myślałam co by tu zrobić, ale jej nie było już :( pozostaje nadzieja, że ją ktoś kupił...
często większe króliki są z malusieńkimi...a wydaje mi się, że co najmniej z kilku powodów powinny być oddzielone od siebie...
Ostatnio byłam w Szczytnie w całkiem przyzwoitym zoologicznym, jakby się wydawało... ale warunki króliczków już takie przyzwoite nie były :( muchy wlatywały im do akwarium dwa królisie wyglądały nawet ok, trzeci maluszek miał wilgotne oczka i nie wygladał dobrze :(

po takich wizytach myślę i myślę i żałuję tych królików, ale jakoś nie wiem co mam robić -  nawet przy kupnie jedzenia dla zwierząt wychodzi na to że sprzedawcy pracujący całe dnie w tych sklepach wiedzą o produktach mniej niż ja po dokładnym przeczytaniu opisu na opakowaniu - ale oczywiście kit będą pociskać jak to się znają i że to na pewno tak jak mówią .... złość ogarnia, a serce się kroi, a potem wyrzuty, że tak to przeżywam, ale jakoś działać nie potrafię... bezsensowna jest ta bezradność...

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 04, 2008, 21:40:26 pm »
Nie ma czegoś takiego, jak inspektorat BTW. Wiem, że chodzi Ci o moją poprzednią wypowiedź, ale użyłam tam dwóch oddzielnych zdań.
BTW to skrót od angielskiego zwrotu "by the way", czyli "nawiasem mówiąc" :)

Ola

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 05, 2008, 15:32:32 pm »
:hahaha  o teraz widzę że tam kropka była :) osiołek ze mnie ;)
hm ale o jaki inspektorat Ci chodziło jakąś kontrolę z TOZ??

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 05, 2008, 16:28:53 pm »
Chodziło o właściwy miejscowo Wojewódzki albo Powiatowy Inspektorat Weterynarii.

Offline Karin

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 26, 2009, 14:41:20 pm »
Pomimo bólu po stracie Niusi, i obawie czy kolejny króliczek nie nabawi się u mnie żadnej choroby, postanowiłam wraz z rodzicami przygarnąć kolejnego ucholka. Po odwiedzeniu 3 sklepów zoologicznych byłam przerażona. W jednym z nich (drewniana budka, małe pomieszczenie) gdy zapytałam o królika sprzedawca pokazał wiaderko na oko 10 litrowe... zaglądam, a tam jeden króliczek, prawdopodobnie angorka. Co mnie zbulwersowało... ano to że mimo iż jeden króliś, ale tak mało ma miejsca, na dodatek w wiaderku. Ledwo się maluszek poruszał. Jak dla mnie stanowczo za mało miejsca miał, a sprzedawca nie wydawał się być skory do nauczenia czegokolwiek :bejzbol .

Zastanawiam się gdzie można takie rzeczy zgłaszać, najlepiej też anonimowo... bo przecież zwierzaczki nie mogą żyć w takich warunkach!

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 26, 2009, 15:07:28 pm »
Proszę czytać posty  :> Przecież wyżej jest napisane jak byk!
Trochę nie rozumiem, czemu chcesz zgłaszać anonimowo.

alex_bmw_318

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 26, 2009, 21:01:47 pm »
Ola w sferze w bielsku może i sępią na klimę ale powiem szczerze są gorsze sklepy od Minioceanarium weźmy na przykład taką zoolandię ludzie pracujący tam to osoby kompletnie nie znające się na zwierzętach ...( za wyjątkiem akwarystów) osoby wzięte z ulicy zatrudnione bo złożyły CV wiem co mówię na pierwszy rzut oka mili uprzejmi powiedzą Ci wszystko co chcesz usłyszeć byle by tylko kupić u nich zwierzaka ale jak jest jakiś problem to już tacy mili nie są mnie ostatnio babka prawie ze sklepu wyrzuciła bo zwróciłam jej uwagę że chomik zaklinował sie pod domkiem i bezskutecznie chciał się wydostać na odchodne usłyszałam "ON SIĘ NIE ZAKLINOWAŁ ON PO PROSTU TAK SOBIE ŚPI " no ręce opadają w życiu nie widzialam chomika który ruszając nóżkami i piszcząc spał. Mogę jedynie bardzo pochwalić i polecić sklep zoologiczny GUFUŚ tam pracują profesjonaliści i to chyba jedyny sklep w którym przy kupnie zwierzaka właściciel sklepu proponuję wizytę kontrolną u weta i jeśli jest coś nie tak to pokrywa koszty leczenia  :bukiet

kucharz19

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 27, 2009, 02:41:54 am »
Moi drodzy :] przypominam, że SPK prowadzi kontrole takich sklepów. Wystarczy to zgłosić wysyłając maila na interwencje@kroliki.net ;]. A co do tych sprzedawców, to jeżeli nie reagują na grzeczne prośby można im przytoczyć Ustawę o ochronie zwierząt ;] jest tam informacja o tym że zwierze np. musi posiadać stały dostęp do wody, odpowiedniej karmy etc. (Rozd. 2 zwierz. domowe).

Pozdrawiam

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 27, 2009, 09:21:59 am »
Jesli tak to prosze o interwencje w sklepie Domowe Zoo
sklep znajduje się w Gorzowie Wlkp. na ul. Zamenhofa (od str. ul Pomorskiej ) obok szkoły.

Offline Karin

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 27, 2009, 17:27:15 pm »
Dlaczego anonimowo? ano dlatego, że moja miejscowość, i ta sąsiednia, to małe miasteczka, i niemal każdy każdego zna. Jeśli podałabym swoje dane, to mogłabym się liczyć z nieprzyjemnościami.

nuka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 28, 2009, 08:29:00 am »
Nuna, Karin,

kucharz prosiłł, żeby interwencje zgłaszać na konkretny adres : mailto:interwencje@kroliki.net

Nie wiem czy napisanie tu na forum wystarczy?

Monial

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 30, 2009, 21:52:51 pm »
A niewiedzialam gdzie napisac...ale pisze tutaj. Po przeczytaniu paru tematow na temat zbyt mlodych kroliczkow w sklepach, zajrzalam na allegro...

Tragedia. Zaczelam pisac do sprzedajacych. Gdzies ktos ma 3 tygodniowe maluchy do sprzedania:( Gdzies 5 tygodniowe.... ok moj ze sklepu mial jakies 5 tygodni... teraz miewa sie dobrze... ale te 3 tygodniowe... zgroza.

Mam nadzieje ze sie ktos zlituje.

Offline katarynka1984

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 30, 2009, 22:02:25 pm »
Monial,  jest temat związany z allegro, "króliki z allegro"
dobrze widzi się tylko sercem,najważniejsze jest niewidoczne dla oczu...

Człowiek - czy to naprawdę brzmi dumnie???
http://www.youtube.com/watch?v=bEgvc4Ei2pQ